Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική, μη αναστρέψιμη εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης. Επηράζει τη λειτουργικότητα της προσβεβλημένης άρθρωσης, δυσχεραίνοντας τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες. Προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 65 ετών, με συχνότητα που φθάνει το 75%. Οι συνήθεις εντοπίσεις είναι το ισχίο, το γόνατο, η σπονδυλική στήλη, καθώς και αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών.
Συχνότερες εντοπίσεις της Οστεοαρθρίτιδας
Αίτια της οστεοαρθρίτιδας
Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Εκτός από την κληρονομικότητα, σπουδαίο ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως:
- τραυματισμοί/παλαιότερα κατάγματα,
- φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα,
- ανατομικές παραλλαγές (μηροκοτυλιαία πρόσκρουση)
- αναπτυξιακές διαταραχές (Leg-Perthes-Calvé)
- προηγηθείσα λοίμωξη του ισχίου,
- τοπική ή συστηματική νόσος που οδηγεί σε οστεονέκρωση στην ενήλικο ζωή
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας;
Για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας απαιτείται:
- Λεπτομερής κλινική εξέταση,
- Ακτινογραφίες,
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία σε ειδικές περιπτώσεις
Ακτινολογική εικόνα Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου
Πώς θα αντιμετωπίσω την οστεοαρθρίτιδα;
Στα αρχικά στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με:
- αποφυγή καταπόνησης της άρθρωσης,
- περιορισμό της βάδισης,
- απώλεια σωματικού βάρους,
- φυσικοθεραπεία,
- αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα,
- περιστασιακή χρήση βακτηριών.
Συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας
Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να αναστρέφει, ή να αναστέλλει την πορεία της οστεοαρθρίτιδας. Απ’ότι φαίνεται για αρκετά χρόνια ακόμη δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό. Διάφορες χονδροπροστατευτικές ουσίες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο δεν έχουν θέση στη θεραπεία της ήδη εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας.
Αντιθέτως, θέση στην αντιμετώπιση των ασθενών σε πρώϊμα στάδια μπορεί να έχει η αρθροσκόπηση ισχίου. Είναι επέμβαση που γίνεται μέσα από 2-3 μικρές οπές με τη βοήθεια κάμερας. Κατά την επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει:
- Καθαρισμός της άρθρωσης με αφαίρεση ελευθέρων σωματιδίων. Αυτά είναι δυνατόν να παρεμβάλλονται στην κίνηση και προκαλούν περαιτέρω βλάβες στο χόνδρο.
- Λείανση του χόνδρου,
- Ομαλοποίηση εκφυλισμένων επιφανειών.
Με τη μέθοδο αυτή, είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η μετάβαση στο τελικό στάδιο της νόσου. Η αρθροσκόπηση, όμως, δεν έχει καμία θέση στα τελικά στάδια, όταν δηλαδή έχουν καταστραφεί οι αρθρικές επιφάνειες. Στο τελικό στάδιο της πάθησης και εφ’όσον ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση με τα συντηρητικά μέσα, συνιστούμε την επέμβαση αντικατάστασης της εκφυλισμένης άρθρωσης με τεχνητή, επέμβαση η οποία ονομάζεται ολική αρθροπλαστική.
Οστεοαρθρίτιδα: αντιμετώπιση με M.I.S. (Minimal Invasive Surgery)
Σήμερα η ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου γίνεται μέσα από πολύ μικρές τομές. Έτσι επιτυγχάνεται ταχύτερη μετεγχειρητική πορεία και ανάρρωση του ασθενούς. Επίσης, οι σύγχρονες αναισθησιολογικές τεχνικές έχουν σχεδόν εξαλείψει τον πόνο. Έτσι η ομάδα μας εφαρμόζει τις τεχνικές AMIS και SuperPATH για το ισχίο, και MIK για το γόνατο.
(δείτε: ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική-AMIS, αρθροπλαστική SuperPATH)
Μετά την αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, ο ασθενής νοσηλεύεται για 1-2 ημέρες και επιστρέφει σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες σε απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Ο πόνος εξαφανίζεται αμέσως μετά την επέμβαση, τόσο χαρακτηριστικά που οι ασθενείς αναφέρουν πως κοιμούνται χωρίς πόνο από το πρώτο κιόλας βράδυ μετά την επέμβαση. Μπορούν να βαδίσουν από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, με ή χωρίς τη χρήση βακτηριών, γεγονός που τους επιτρέπει εντυπωσιακά γρήγορα να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, κάνοντας έτσι την ολική αρθροπλαστική ως την οριστική λύση του προβλήματος της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος.
Απευθυνθείτε στον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Φωτόπουλο, ώστε να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:
- Οστεοαρθρίτιδα ισχίου: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Οστεοαρθρίτιδα γόνατος
- Ολική αρθροπλαστική ελάχιστης παρεμβατικότητας (AMIS)
Τι μπορεί να το προκαλέσει;
Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα είναι πολλές όπως:
- Τραυματισμοί/παλαιότερα κατάγματα ή λοιμώξεις
- Φλεγμονώδεις παθήσεις πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ανατομικές παραλλαγές ή αναπτυξιακές διαταραχές
- Οστεονέκρωση
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αρθρίτιδας & οστεοαρθρίτιδας;
H οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στο πέρασμα του χρόνου και χειροτερεύει με τον καιρό ενώ η αρθρίτιδα δεν έχει να κάνει με την ηλικία.
Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από οστεοαρθρίτιδα;
Ο ασθενής που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα αρχικά νιώθει πόνο. Πέραν αυτού όμως, προκύπτει και μείωση εύρους κίνησης, ή πλήρης ακαμψία. Πολλές φορές εμφανίζεται και πρήξιμο, μούδιασμα, αγκυλώσεις, και δυσκαμψία.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Απαραίτητη είναι η καταγραφή ιστορικού και η κλινική εξέταση. Έπειτα, θα χρειαστεί να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, μαγνητική ή αξονική.
Πώς θεραπεύεται;
Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα και από το μέγεθος της ζημιάς. Για πιο ήπια περιστατικά ενδείκνυται η συντηρητική θεραπεία, ενώ για πιο δύσκολα, η χειρουργική. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει ο ορθοπεδικός σας.