Χειρουργική επέμβαση Γαγγλίου

Η χειρουργική  αφαίρεση του γαγγλίου είναι η επέμβαση που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ενός γαγγλίου που επιμένει. Το γάγγλιο είναι η  πιο συχνή μορφή καλοήθους ογκιδίου στο χέρι. Πρόκειται για μια κύστη, που περιέχει ζελατινώδες υγρό. Συνήθως, δημιουργεί μόνο κοσμητικό πρόβλημα, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει πόνο, λόγω της πίεσης που ασκεί σε γειτονικές δομές (αρτηρίες, φλέβες, νεύρα). Τις περισσότερες φορές το γάγγλιο εξορμάται είτε από μια άρθρωση, είτε από ένα τενόντιο έλυτρο. Σπανιότερα, συναντώνται μέσα στη μάζα ενός οστού (ενδο-οστικά), κυρίως των οσταρίων του καρπού. (περισσότερες πληροφορίες για το γάγγλιο μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο “Γάγγλιο καρπού: τι είναι και πώς θεραπεύεται”).

Τυπική εικόνα γαγγλίου: Α. στο χέρι, Β. στο πόδι

 

Θεραπεία του γαγγλίου

Στα πρώτα στάδια εμφάνισης ενός γαγγλίου επιλέγεται η συντηρητική  αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει:

  • την απλή παρακολούθηση,
  • την ξεκούραση του σκέλους και την παροδική ακινητοποίηση με νάρθηκες, κάτι που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε υποχώρηση του γαγγλίου, 
  • την παρακέντησή του με ή χωρίς έκχυση κορτιζόνης.

Άλλες φορές είναι δυνατόν να εξαφανιστεί μόνο του χωρίς θεραπεία. Τα ποσοστά υποτροπής της συντηρητικής θεραπείας υπερβαίνουν το 50%. Με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων συνήθως αυτοπεριορίζονται, επανεμφανίζονται όμως σε περιόδους χειρωνακτικής εργασίας.

Όταν το γάγγλιο επιμένει, ή όταν προκαλεί πιεστικά φαινόμενα με ενοχλήσεις, τότς ενδείκνυται η χειρουργική του ανατιμετώπιση, με αφαίρεση του γαγγλίου.

Πώς γίνεται η επέμβαση αφαίρεσης του γαγγλίου;

Ο ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο προκαθορισμένη μέρα και ώρα. Η επέμβαση για την αφαίρεση γαγγλίου γίνεται πάντα σε χειρουργική αίθουσα και απαιτείται είτε γενική , είτε περιοχική αναισθησία (πχ όλο το χέρι), ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και η επαρκής αναλγησία για την επέμβαση. Είναι λάθος να χορηγείται μόνο τοπική αναισθησία, διότι αυτό οδηγεί σε βιασύνη κατά τη διάρκεια της επέμβασης με δυσμενή αποτελέσματα για την έκβαση του εγχειρήματος.

Ο Χειρουργός ανευρίσκει το γάγγλιο και προσεκτικά το αποκολλά και το κινητοποιεί από τους γύρω ιστούς. Πρέπει πάντα να βρεθεί ο μίσχος του γαγγλίου, το σημείο, δηλαδή, από το οποίο εξορμάται τι γάγγλιο. Ο μίσχος πρέπει να συγκλεισθεί, ώστε να μειωθούν δραματικά τα ποσοστα υποτροπής μετά από επέμβαση αφαίρεσης του γαγγλίου. Η επέμβαση διαρκεί μισή με μία ώρα, αναλόγως του μεγέθους και της εντόπισης του γαγγλίου και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μία 1-2 ώρες αργότερα. 

 

Ανοικτή αφαίρεση του γαγγλίου

 

Εναλλακτικά, σε επιλεγμένο αριθμό ασθενών με γάγγλιο στον καρπό, η επέμβαση μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά. (δείτε Αρθροσκόπηση πηχεοκαρπικής”). Με τη μέθοδο αυτή, εισάγεται στην άρθρωση του καρπού το αρθροσκόπιο, μέσω του οποίου ο Χειρουργός βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης σε ειδικό μόνιτορ σε μεγέθυνση 15-20 φορές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την ενδαρθρική παθολογία που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία γαγγλίου και να τη θεραπεύσουμε στην ίδια επέμβαση. Ο μίσχος του γαγγλίου ανευρίσκεται από την εσωτερική του πλευρά και καυτηριάζεται με ειδική αρθροσκοπική διαθερμία.

 

Αρθροσκοπική αφαίρεση γαγγλίου καρπού: Α. Εξωτερική εικόνα, Β. Εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης

 

Αποθεραπεία μετά από αφαίρεση του γαγγλίου

Συνήθως δεν απαιτείται νάρθηκας ακινητοποίησης μετά από αφαίρεση του γαγγλίου και ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του σε σχετικά ελαφριές δραστηριότητες (αποφυγή καταπόνησης και άρσης βάρους). Το τραύμα ελέγχεται περιοδικά και τα ράμματα αφαιρούνται στις 2 εβδομάδες. (Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος χρησιμοποιεί πάντα ενδοδερμική ραφή με απορροφήσιμο ράμμα, η οποία εξασφαλίζει άριστο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και δε χρειάζεται αφαίρεση των ραμμάτων). Μετά από ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων, ο ασθενής είναι ελεύθερος να επιστρέψει σε όλες του τις δραστηριότητες, χωρίς περιορισμούς.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αφαίρεση του γαγγλίου, τόσο με την ανοιχτή, όσο και με την αρθροσκοπική μέθοδο.Κλείστε το ραντεβού σας για να συζητήσετε μαζί του διεξοδικά τη λύση στο πρόβλημά σας.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

 

επικοινωνία