Χειρουργική επέμβαση Γαγγλίου

Πριν ασχοληθούμε διεξοδικά με την Χειρουργική επέμβαση Γαγγλίου, θα πρέπει να αναφερθούμε στο γάγγλιο, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Τι είναι το Γάγγλιο;

Το γάγγλιο είναι η  πιο συχνή μορφή καλοήθους ογκιδίου στο χέρι. Πρόκειται για μια κύστη, που περιέχει ζελατινώδες υγρό. Συνήθως, δημιουργεί μόνο αισθητικό πρόβλημα, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει πόνο, λόγω της πίεσης που ασκεί σε γειτονικές δομές (αρτηρίες, φλέβες, νεύρα). Τις περισσότερες φορές το γάγγλιο εξορμάται είτε από μια άρθρωση, είτε από ένα τενόντιο έλυτρο. Σπανιότερα, συναντώνται μέσα στη μάζα ενός οστού (ενδο-οστικά), κυρίως των οσταρίων του καρπού.

Τυπική εικόνα γαγγλίου: Α. στο χέρι, Β. στο πόδι

 

Πως αντιμετωπίζεται το Γάγγλιο;

Στα πρώτα στάδια εμφάνισης ενός γαγγλίου επιλέγεται η συντηρητική  αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει:

  • Την απλή παρακολούθηση.
  • Την ξεκούραση του σκέλους και την παροδική ακινητοποίηση με νάρθηκες, κάτι που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε υποχώρηση του γαγγλίου.
  • Την παρακέντησή του με ή χωρίς έκχυση κορτιζόνης.

 

Άλλες φορές είναι δυνατόν να εξαφανιστεί μόνο του χωρίς θεραπεία. Τα ποσοστά υποτροπής της συντηρητικής θεραπείας υπερβαίνουν το 50%. Με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων συνήθως αυτοπεριορίζονται, επανεμφανίζονται όμως σε περιόδους χειρωνακτικής εργασίας.

Όταν το γάγγλιο επιμένει ή όταν ασκεί πίεση, τότε ενδείκνυται η χειρουργική του αντιμετώπιση, με χειρουργική αφαίρεσή του.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση αφαίρεσης του γαγγλίου;

Η επέμβαση για την αφαίρεση γαγγλίου γίνεται πάντα σε χειρουργική αίθουσα και απαιτείται είτε γενική, είτε περιοχική αναισθησία (π.χ. όλο το χέρι).

Αυτό γίνεται προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και η επαρκής αναλγησία για την επέμβαση. Είναι λάθος να χορηγείται μόνο τοπική αναισθησία, διότι αυτό οδηγεί σε βιασύνη κατά τη διάρκεια της επέμβασης με δυσμενή αποτελέσματα για την έκβαση του εγχειρήματος.

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός ανευρίσκει το γάγγλιο και προσεκτικά το αποκολλά και το κινητοποιεί από τους γύρω ιστούς. Πρέπει πάντα να βρεθεί ο μίσχος του γαγγλίου, το σημείο, δηλαδή, από το οποίο εξορμάται το γάγγλιο. Ο μίσχος πρέπει να συγκλεισθεί, ώστε να μειωθούν δραματικά τα ποσοστά υποτροπής μετά από επέμβαση αφαίρεσης του γαγγλίου. Η επέμβαση διαρκεί μισή με μία ώρα, αναλόγως του μεγέθους και της εντόπισης του γαγγλίου και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου μία 1-2 ώρες αργότερα.

 

Ανοικτή αφαίρεση του γαγγλίου

 

Εναλλακτικά, σε επιλεγμένο αριθμό ασθενών με γάγγλιο στον καρπό, η επέμβαση μπορεί να γίνει αρθροσκοπικά. Με τη μέθοδο αυτή, εισάγεται στην άρθρωση του καρπού το αρθροσκόπιο. Μέσω του αρθροσκοπίου, ο Ορθοπαιδικός  Χειρουργός, βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης σε ειδικό μόνιτορ σε μεγέθυνση 15-20 φορές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε την ενδαρθρική παθολογία που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία γαγγλίου και να τη θεραπεύσουμε στην ίδια επέμβαση. Ο μίσχος του γαγγλίου ανευρίσκεται από την εσωτερική του πλευρά και καυτηριάζεται με ειδική αρθροσκοπική διαθερμία.

 

Αρθροσκοπική αφαίρεση γαγγλίου καρπού: Α. Εξωτερική εικόνα, Β. Εικόνα από το εσωτερικό της άρθρωσης

 

Πως γίνεται η αποθεραπεία μετά από αφαίρεση του γαγγλίου;

Συνήθως δεν απαιτείται νάρθηκας ακινητοποίησης μετά από αφαίρεση του γαγγλίου. Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του σε σχετικά ελαφριές δραστηριότητες (αποφυγή καταπόνησης και άρσης βάρους). Το τραύμα ελέγχεται περιοδικά και τα ράμματα αφαιρούνται σε διάστημα 2 εβδομάδων.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος χρησιμοποιεί πάντα ενδοδερμική ραφή με απορροφήσιμο ράμμα, η οποία εξασφαλίζει άριστο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά από 4-6 εβδομάδες, ο ασθενής είναι ελεύθερος να επιστρέψει σε όλες του τις δραστηριότητες, χωρίς περιορισμούς.

 

επικοινωνία