Ακρωμιοπλαστική

[content_table]

Η ακρωμιοπλαστική είναι η επέμβαση που ενδείκνυται για τη χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου πρόσκρουσης στον ώμο.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης (ή υπακρωμιακής προστριβής) είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο. Εμφανίζεται συνήθως ως σύνδρομο υπέρχρησης, ειδικά σε ανθρώπους που κάνουν έντονες δραστηριότητες με το χέρι ψηλότερα από τον ώμο. Τέτοιες δραστηριότητες είναι το τέννις, το βόλλεϋ, η κολύμβηση, η ρίψη αντικειμένων κλπ.

Ο κοινός παρανομαστής είναι η στένωση του διαστήματος μεταξύ βραχιονίου κεφαλής και ακρωμίου. Συνήθως η αιτία είναι ένα “γαμψό” ακρώμιο τύπου 3 (επόμενη εικόνα). Η στένωση αυτή προκαλεί την ανώμαλη προστριβή των τενόντων του ώμου (κυρίως του υπερακανθίου) στο ακρώμιο.

Ακρωμιοπλαστική

 

Στα αρχικά στάδια προκαλείται πόνος και δυσχέρεια στις κινήσεις. Σταδιακά, και ενώ οι ενοχλήσεις γίνονται συχνότερες και καθημερινές, αναπτύσσεται δυσκαμψία του ώμου. Η προστριβή των τενόντων στο ακρώμιο οδηγεί στην εκφύλισή τους και εν συνεχεία στη ρήξη τους. Το αποτέλεσμα είναι η λειτουργική καταστροφή του ώμου.

Όταν τα συντηρητικά μέσα (φυσικοθεραπείες, ασκήσεις, ενέσεις) αποτύχουν και όταν το σύνδρομο υφίσταται ήδη 6 μήνες, τότε ενδείκνυται η ακρωμιοπλαστική. Είναι η επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται το πλεονάζον οστικό τμήμα από την κάτω πλευρά του ακρωμίου. Αυτό εξασφαλίζει αύξηση της απόστασης του ακρωμίου από τη βραχιόνιο κεφαλή και τους τένοντες του ώμου.

Πώς γίνεται η ακρωμιοπλαστική;

Η επέμβαση γίνεται με αρθροσκοπική τεχνική. Μπορεί να γίνει και με την κλασσική ανοικτή μέθοδο, αλλά η σύγχρονη αναίμακτη μέθοδος είναι η αρθροσκοπική. Χρησιμοποιούνται 2 μικρές οπές δέρματος, μεγέθους 3-4mm η κάθε μία. Εισάγεται η κάμερα και τα απαραίτητα εργαλεία. Πρώτα επισκοπείται όλη η άρθρωση για ανεύρεση και αντιμετώπιση βλαβών ή αλλοιώσεων που συνυπάρχουν.

Στον υπακρωμιακό χώρο γίνεται καθαρισμός του υπακρωμιακού ορογόνου θυλάκου. Έτσι, δημιουργείται ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να εργαστούμε. Ακολουθεί ο καθαρισμός των μαλακών μορίων από το ακρώμιο, ώστε να αποκαλυφθεί η οστέινη επιφάνειά του. Με ειδικά εργαλεία (σαν σβουράκι) γίνεται αφαίρεση τμήματος της κάτω επιφάνειας του ακρωμίου. Διανοίγεται επομένως ο υπακρωμιακός χώρος και οι τένοντες του ώμου (κυρίως ο υπερακάνθιος) παύουν να προσκρούουν στο ακρώμιο. 

Ακρωμιοπλαστική

Α. Ώμος με σύνδρομο πρόσκρουσης και ακρώμιο τύπου 3 (στικτές γραμμές) .  Β. Ο ίδιος ώμος μετά από Ακρωμιοπλαστική. Δεξιά: σχηματική αναπαράσταση ακρωμιοπλαστικής

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την ακρωμιοπλαστική;

Η ιατρική μας ομάδα θα σας δώσει λεπτομερείς γραπτές οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε προ της επέμβασης. Ο ασθενής προσέρχεται νηστικός το πρωί της επέμβασης. Διενεργείται ο προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος.

Τι είδος αναισθησίας χρειάζεται για την ακρωμιοπλαστική;

Απαιτείται γενική αναισθησία σε συνδυασμό με σκαληνικό μπλοκ. Το σκαληνικό μπλοκ είναι νευρικός αποκλεισμός στα νεύρα που νευρώνουν τον ώμο. Αυτό εξασφαλίζει την άριστη μετεγχειρητική αναλγησία, σε βαθμό που η επέμβαση καθίσταται εντελώς ανώδυνη.

Χρειάζεται νοσηλεία;

Πρακτικά, δε χρειάζεται παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην οικία του δύο ώρες μετά το τέλος τις επέμβασης.

Ποια είναι η αποθεραπεία;

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής μας λαμβάνει λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων. Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες δίνεται έμφαση στην αντιφλεγμονώδη αγωγή και στην προοδευτική έναρξη της κινητοποίησης. Το πρόγραμμα αρχίζει με παθητική κινητοποίηση, ενώ σταδιακά εισέρχονται οι ασκήσεις υποβοηθούμενης ενεργητικής κινητοποίησης. Συνήθως 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο ώμος έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης και λειτουργικότητάς του.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής ακρωμιοπλαστικής

  • Μηδαμινός τραυματισμός της άρθρωσης.
  • Αναίμακτη επέμβαση.
  • Λεπτομερής εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης. Το αρθροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης, σε μεγέθυνση 5-10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.
  • Διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε δύνανται να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε ανώδυνη επέμβαση και σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
  • Δυνατότητα διάγνωσης παθήσεων που συνυπάρχουν (τενοντίτιδα, ρήξη τενόντων, βλάβη SLAP, ρήξη Labrum).
  • Δυνατότητα διενέργειας συμπληρωματικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση παθήσεων που συνυπάρχουν.
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Ο Δρ. Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις αρθροσκοπικές τεχνικές του ώμου. Ασχολείται στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004 και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA) από το 2007. Την τετραετία 2007-2010 διετέλεσε επικεφαλής του αρθροσκοπικού τμήματος του Νοσοκομείου “St.Katharinen Hospital” της Κολωνίας (παράρτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κολωνίας), όπου επιτέλεσε πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων. Συμμετέχει ενεργά ως εκπαιδευτής σε αρθροσκοπικά σεμινάρια ώμου.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ.Β.Κ.Φωτόπουλο και αντιμετωπίστε σωστά το πρόβλημα στον ώμο σας.

 

contact