Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής: μικρή παρέμβαση, μεγάλες δυνατότητες

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής έχει εφαρμοστεί με επιτυχία ήδη 2 δεκαετίες. Η χρήση του αρθροσκοπίου, της κάμερας, δηλαδή, που εισέρχεται στην άρθρωση, ξεκίνησε πειραματικά πριν από έναν αιώνα. Η πραγματική εξέλιξη αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, αρχικά στο γόνατο.

Με την εξέλιξη της εμπειρίας, των εργαλείων και των χειρουργικών τεχνικών, έγινε δυνατή η διενέργεια πληθώρας χειρουργικών επεμβάσεων μέσω δύο μικρών οπών στο γόνατο αρχικά, και σχεδόν σε όλες τις αρθρώσεις αργότερα. Από την εξέλιξη αυτή δε θα μπορούσε να ξεφύγει η ποδοκνημική άρθρωση (ο “αστράγαλος”).

 

Τί είναι η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής;

Είναι μια αναίμακτη, ελάχιστα παρεμβατική χειρουργική τεχνική. Mέσω 2-3 μικρών οπών, 3 χιλιοστών στο δέρμα, εισάγονται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο και ειδικά εργαλεία. Με αυτά πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις, για τις οποίες παλαιότερα χρειάζονταν τομές 10 και 15 εκατοστών.

Λόγω όμως της γειτνίασης αρκετών νεύρων, αγγείων και τενόντων στην περιοχή, απαιτείται εμπειρία και γνώση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό στην εκτέλεση της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής. Με την πρόοδο της τεχνολογίας έχουμε σήμερα στα χέρια μας αρθροσκόπια και αρθροσκοπικά εργαλεία μικρής διαμέτρου, προσαρμοσμένα στις χειρουργικές ανάγκες της ποδοκνημικής άρθρωσης.

 

 

 

 

Ενδείξεις αρθροσκόπησης ποδοκνημικής

Οι κυριότερες ενδείξεις για αρθροσκοπική παρέμβαση στην ποδοκνημική είναι:

  • Κακώσεις του χόνδρου με οστεοχόνδρινα κατάγματα,
  • Οστεοχονδρίτιδες (παθήσεις κατά τις οποίες ένα κομμάτι με οστό και χόνδρο αποσπάται από τη θέση του),
  • Ελεύθερα τεμάχια στην άρθρωση (συνήθως οστεοχόνδρινα),
  • Σύνδρομα πρόσκρουσης του αστραγάλου  («πόδι του ποδοσφαιριστή»),
  • Αρχόμενα στάδια οστεοαρθρίτιδας (φθορά του χόνδρου),
  • Υποβοήθηση στην ανάταξη καταγμάτων του χόνδρου,
  • Υμενίτιδα, φλεγμονή του αρθρικού υμένα σε παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα,
  • Αντιμετώπιση λοιμώξεων της άρθρωσης,
  • Διαγνωστικά, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο κλινικός και ο απεικονιστικός έλεγχος αδυνατούν να θέσουν τη διάγνωση.

 

 

Αρθροσκόπηση ποδοδκνημικής

Α. Οστεοχόνδρινο κάταγμα αστραγάλου (κίτρινος κύκλος) Β. Αρθροσκοπική αντιμετώπισή του

 

Αρθροσκοπικές χειρουργικές πράξεις 

Με βάση τις ενδείξεις προκύπτουν και οι θεραπευτικές αρθροσκοπικές πράξεις:

  • Αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων μέσα από την άρθρωση.
  • Αφαίρεση ή επανακαθήλωση οστεοχόνδρινων τεμαχίων.
  • Τεχνική μικροκαταγμάτων σε χόνδρινες βλάβες.
  • Τεχνική αντικατάστασης χόνδρινων ελλειμμάτων με οστεοχόνδρινο τεμάχιο του ίδιου του ασθενούς από δότρια περιοχή.
  • Αφαίρεση φλεγμονώδους υμένα (υμενεκτομή).
  • Αφαίρεση οστεοφύτων που προκαλούν σύνδρομα πρόσκρουσης.
  • Λείανση χόνδρου, δηλαδή λείανση του φθαρμένου τμήματος αρθρικού χόνδρου.
  • Αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη ανάταξη ενδαρθρικών καταγμάτων της περιοχής.

 

 

 

 

Επιπλοκές αρθροσκόπησης ποδοκνημικής

Η αρθροσκοπική χειρουργική διακρίνεται για το πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. Προϋπόθεση είναι ότι ο Ορθοπαιδικός γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο και έχει εμπειρία πάνω σε αυτό. Έτσι, σπάνια περιγράφεται τραυματισμός αγγείων, νεύρων ή τενόντων της περιοχής.

Στο σύνολό της η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής είναι μια ασφαλής μέθοδος.

 

Χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο μετά από αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από αρθροσκόπηση ποδοκνημικής κυμαίνεται συνήθως από 2 ώρες έως μία ημέρα, αναλόγως του περιστατικού. Συνήθως, ο ασθενής χρησιμοποιεί πατερίτσες για λίγες ημέρες. Σε πιο σύνθετες περιπτώσεις, κατά τις οποίες πραγματοποιούμε μεταμόσχευση χόνδρου, η χρήση βακτηριών μπορεί να χρειασθεί για λίγες εβδομάδες.

Συμπερασματικά, η αρθροσκοπική χειρουργική της ποδοκνημικής μάς δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο της διάγνωσης, αλλά και της αντιμετώπισης παθήσεων της ποδοκνημικής. Γίνεται με ελάχιστη χειρουργική παρέμβαση, κάτι που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τις κλασικές ανοικτές χειρουργικές τεχνικές. Με την εξέλιξη των εργαλείων και της εμπειρίας μας, αποτελεί για τους ασθενείς μια εξαιρετική λύση με άριστα αποτελέσματα.

Ο Δρ Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος δραστηριοποιείται στο χώρο της αρθροσκόπησης τα τελευταία 20 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επεμβάσεις και έχει αποκτήσει πλούσια εμπειρία στην αρθροσκοπική χειρουργική, την οποία εξασκεί σε καθημερινή βάση. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004, ενώ από το 2007 είναι τακτικό μέλος της  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Γόνατος (ESSKA). Το διάστημα 2007-2010 διετέλεσε επικεφαλής του αρθροσκοπικού τμήματος του Νοσοκομείου St.Katharinen Hospital στη Γερμανία (παράρτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κολωνίας), όπου επιτέλεσε πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων. Η εκπαίδευσή του είναι συνεχής, συμμετέχοντας σε διεθνή Workshops που διοργανώνονται κυρίως από την ESSKA.

Διαβάστε επίσης τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

call to action