Αρθροσκόπηση ώμου

Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, με την οποία αντιμετωπίζεται μεγάλος αριθμός παθήσεων του ώμου.

Στα πρώτα της στάδια η αρθροσκόπηση χρησιμοποιήθηκε στο γόνατο, αλλά σύντομα η αξία της αναγνωρίστηκε και σε άλλες αρθρώσεις όπως στον ώμο.

Με την απόκτηση εμπειρίας και την εξέλιξη των αρθροσκοπικών εργαλείων, η αρθροσκόπηση του ώμου έγινε πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση μεγάλου φάσματος παθήσεων του ώμου, όπως ρήξεις τενοντίου πετάλου, εξάρθρημα ώμου, χρόνια αστάθεια ώμου, σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής και άλλα που αναφέρονται στη συνέχεια.

Αρθροσκόπηση ώμου

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση του ώμου; 

Από μια τομή δέρματος 5mm εισάγεται στην άρθρωση το αρθροσκόπιο, (μικροκάμερα), μέσω του οποίου ο Χειρουργός βλέπει σε μεγέθυνση το εσωτερικό της άρθρωσης, το οποίο προβάλλεται σε ειδικό μόνιτορ.

Από μια δεύτερη αρθροσκοπική πύλη, επίσης 5mm, εισάγονται τα κατάλληλα αρθροσκοπικά εργαλεία στην άρθρωση, δίνοντας τη δυνατότητα να επιτελέσουμε πληθώρα επεμβάσεων.


Ποιες είναι οι ενδείξεις για αρθροσκόπηση ώμου; 


Ποιες επεμβάσεις γίνονται αρθροσκοπικά; 

 • Συρραφή τενόντων (υπερακανθίου, υποπλατίου, υπακανθίου)
 • Τενόδεση-Τενοτομή μακράς κεφαλής δικεφάλου
 • Αντιμετώπιση εξαρθρήματος ώμου
 • Αντιμετώπιση συνδρόμου πρόσκρουσης με ακρωμιοπλαστική
 • Αντιμετώπιση κακώσεων του αρθρικού χόνδρου (χονδροπάθειες)
 • Αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων
 • Αντιμετώπιση καταγμάτων ώμου
 • Λήψη αρθρικού υμένα για βιοψία

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την αρθροσκόπηση του ώμου;

Η ιατρική ομάδα του Β.Κ.Φωτόπουλου θα σας δώσει λεπτομερείς γραπτές οδηγίες για το τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε προ της επέμβασης.

Στις γενικές οδηγίες συμπεριλαμβάνεται το να παραμείνει ο ασθενής νηστικός το πρωί της επέμβασης, να προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την αρθροσκόπηση του ώμου;

Απαιτείται γενική αναισθησία σε συνδυασμό με σκαληνικό μπλοκ, το οποίο είναι νευρικός αποκλεισμός στα νεύρα που νευρώνουν τον ώμο. Αυτό εξασφαλίζει άριστη μετεγχειρητική αναλγησία, σε τέτοιο βαθμό που καθιστά την επέμβαση εντελώς ανώδυνη.

Η αναισθησιολογική ομάδα με την οποία συνεργάζεται ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο είδος αυτό αναισθησίας, παρέχοντας εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία.

 

Αρθροσκόπηση ώμου

A. Τοποθέτηση ασθενούς για αρθροσκόπηση ώμου, B. Σχηματική αναπαράσταση αρθροσκόπησης ώμου

 

Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο μετά από αρθροσκόπηση του ώμου;

Αναλόγως της επέμβασης, 2 ώρες έως και 1 ημέρα. Στις ελαφρύτερες περιπτώσεις, όπως ακρωμιοπλαστική ή αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου μέσα σε 2 ώρες από το τέλος τις επέμβασης.

Σε βαρύτερες περιπτώσεις (συρραφή τενόντων, αντιμετώπιση εξαρθρήματος), συνήθως παραμένει νοσηλευόμενος για 1 ημέρα.

Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν λεπτομερές πρόγραμμα αποθεραπείας και ασκήσεων. Με τη στενή μετεγχειρητική τους παρακολούθηση εξασφαλίζεται η ομαλή αποθεραπεία και η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης του ώμου 

  • Μηδαμινός τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης,
  • Αναίμακτη επέμβαση,
  • Λεπτομερής εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης, καθώς το αρθροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης. Η εικόνα είναι σε μεγέθυνση 5-10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.
  • Διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε θα ήταν δυνατόν να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,
  • Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση

Αρθροσκόπηση ώμου

Αρθροσκοπική εικόνα δεξιού ώμου. Ω: Ωμογλήνη, ΒΚ: Βραχιόνιος Κεφαλή, ΕΧ: Επιχείλιος Χόνδρος, ΜΚΔ: Μακρά Κεφαλή Δικεφάλου

 

Επιπλοκές της αρθροσκόπησης του ώμου

Όταν η επέμβαση εκτελείται από πεπειραμένο Ιατρό, οι επιπλοκές είναι πολύ ήπιες και πολύ σπάνιες. Απαντώνται σε ποσοστά κάτω του 1%. 

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση του ώμου;

Οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν πλήρεις γραπτές μετεγχειρητικές οδηγίες για τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, οι οποίες ανανεώνονται κατά τις τακτικές επανεξετάσεις.

Συνήθως απαιτείται κάποιου είδους κηδεμόνας (αναλόγως της επέμβασης, επόμενη εικόνα), τον οποίο ο ασθενής αφαιρεί καθημερινά για 3-4 φορές για να διενεργήσει ένα ήπιο πρόγραμμα ασκήσεων κινησιοθεραπείας. Τις ασκήσεις αυτές ο ασθενής εκπαιδεύεται από εμάς να πραγματοποιεί μόνος του.

 

Αρθροσκόπηση ώμου

Μετεγχειρητικοί κηδεμόνες ώμου

 

Το πρόγραμμα αποκατάστασης εξαρτάται άμεσα από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε αρθροσκοπικά.

 

Ο Δρ. Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολήθηκε στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική από τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA) από το 2007, ενώ την τετραετία 2007-2010 διετέλεσε επικεφαλής του αρθροσκοπικού τμήματος του Νοσοκομείου “St.Katharinen Hospital” της Κολωνίας (παράρτημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κολωνίας), όπου οργάνωσε το αρθροσκοπικό τμήμα και επιτέλεσε πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων, εκπαιδεύοντας παράλληλα  νέους ορθοπαιδικούς.

Εάν πάσχετε από πόνο ή τραυματισμό στον ώμο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ορθοπαιδικό Δρ.Β.Κ.Φωτόπουλο.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία χρησιμοποιείται κάμερα η οποία επισκοπεί την άρθρωση του ώμου, με σκοπό τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση παθήσεων.

-Ρήξεις στροφικού πετάλου ώμου
-Τενοντίτιδα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου
-Σύνδρομο πρόσκρουσης – υπακρωμιακής προστριβής
-Εξάρθρημα ώμου
-Αστάθεια ώμου
-Παγωμένος ώμος
-Ελεύθερα ενδαρθρικά τεμάχια
-Χόνδρινες βλάβες
-Κατάγματα ώμου

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, γίνονται 2 μικρές τομές περίπου 2mm η καθεμία, μέσα από την οποία εισάγεται το αρθροσκόπιο και στην άλλη διάφορα απαραίτητα εργαλεία. Έτσι, ο χειρουργός έχει απεικόνιση και εργαλεία για την εκάστοτε επέμβαση. Απαιτείται γενική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα σπίτι του, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις.

 • Μηδαμινός τραυματισμός στα μαλακά μόρια της άρθρωσης,
 • Αναίμακτη επέμβαση – καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα,
 • Λεπτομερής εξέταση του εσωτερικού της άρθρωσης, καθώς το αρθροσκόπιο μας επιτρέπει να δούμε οποιαδήποτε περιοχή της άρθρωσης. Η εικόνα είναι σε μεγέθυνση 5-10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα.
 • Διενέργεια λεπτών χειρουργικών χειρισμών που με ανοικτές μεθόδους δε θα ήταν δυνατόν να επιτελεστούν. Αυτό οδηγεί σε άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα.
 • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος,
 • Ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση – εξασφαλίζει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο

Το είδος των μικροασκήσεων εξαρτάται από την επέμβαση και τη βαρύτητα της πάθησης που υπήρχε. Ο ιατρός δίνει αναλυτικές σαφείς οδηγίες σχετικά με την τέλεση των ασκήσεων, καθώς ο ασθενής τις πραγματοποιεί μόνος του.

Διαβάστε επίσης τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα:

call to action