Ασκήσεις για το μηνίσκο

[content_table]

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα στην άρθρωση του γόνατος και είναι μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό. Οι ασκήσεις για το μηνίσκο αποτελούν πολύ βασικό παράγοντα, τόσο της συντηρητικής, όσο και της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης.

Γενικά για το μηνίσκο.

Στους νεότερους η ρήξη του μηνίσκου συμβαίνει ως αποτέλεσμα στροφικής κάκωσης κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να συμβεί  ως αποτέλεσμα πολύ ήπιας στροφικής κάκωσης, ή αυτόματα, χωρίς εμφανή τραυματισμό. Συνήθως η ρήξη αφορά ένα τμήμα του μηνίσκου.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι η ενόχληση, κυρίως κατά τη βάδιση και το κατέβασμα σκάλας. Επίσης, πόνος εκλύεται στο βαθύ κάθισμα/γονάτισμα. Το πρήξιμο (οίδημα) στην άρθρωση συνήθως δεν είναι πολύ έντονο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το γόνατο μπορεί να μπλοκάρει, δηλαδή να «κλειδώνει» και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνησή του, κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίζεται εκτάκτως.

Πώς αντιμετωπίζουμε τη ρήξη μηνίσκου;

Η οριστική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου είναι χειρουργική με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Στην αρθροσκοπική επέμβαση μπορεί να γίνει:

  • Αφαίρεση του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή), ή
  • Συρραφή του μηνίσκου, ώστε αυτός να διασωθεί στο 100%, όταν υπάρχει κατάλληλη ένδειξη.

Στα αρχικά στάδια, ειδικά όταν ο ασθενής είναι άνω των 55-60 ετών, υπάρχει η σκέψη για τη συντηρητική αντιμετώπιση. Σε αυτήν ανήκει η φυσικοθεραπεία και ασκήσεις αποκατάστασης. Οι τελευταίες είναι χρήσιμες και για την αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος μετά την αρθροσκόπηση. Ο στόχος είναι η μυϊκή ενδυνάμωση, τόσο των μυών του γόνατος όσο και πιο απομακρυσμένων μυών, όπως του ισχίου και της ποδοκνημικής.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι ασκήσεις και πως εκτελούνται σωστά.

Ασκήσεις για το μηνίσκο

  1. Κάμψη-έκταση του γόνατος σε κλειστή κινητική αλυσίδα.

Με τη φτέρνα να ακουμπά στο κρεββάτι/καναπέ, λυγίζουμε το γόνατο έως τις 90 μοίρες και ακολούθως τεντώνουμε. Κάνουμε 15 επαναλήψεις (1 σετ), ακολουθεί παύση για 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε το σετ για 3 φορές. Μπορούμε να επαναλάβουμε την άσκηση 2-3 φορές ημερησίως.

Ασκήσεις για το μηνίσκο

2. Πίεση του τεντωμένου γόνατος επί του στρώματος.

Τοποθετούμε μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από το γόνατο. Με το γόνατο τεντωμένο, πιέζουμε την πετσέτα για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε για άλλα 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 10-15 φορές. Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και τη συνολική άσκηση 2-3 φορές ημερησίως.

Ασκήσεις για το μηνίσκο

3. Ισομετρικές εκτάσεις του γόνατος

Σε ύπτια θέση, ανυψώνουμε το τεντωμένο γόνατο έως τις 45-50 μοίρες από το έδαφος/κρεββάτι. Ανεβαίνουμε αργά και κατεβαίνουμε αργά και σταθερά. Επαναλαμβάνουμε 10 φορές (το 1 σετ), και 3 φορές κάθε σετ. Η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές την ημέρα. Για τη διευκόλυνση της άσκησης, είναι χρήσιμο να κρατάμε λυγισμένο το αντίθετο πόδι περίπου στις 90 μοίρες.

4. Ισομετρικές εκτάσεις γόνατος σε πρηνή θέση

Εκτελούμε την προηγούμενη άσκηση, αλλά έχοντας ξαπλώσει στο στρώμα με την κοιλιά μας. ανυψώνουμε το τεντωμένο γόνατο περίπου 15 εκατοστά από το στρώμα. Επαναλαμβάνουμε αργά και σταθερά, 15 επαναλήψεις επί 3 φορές. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.

5. Ασκήσεις οπισθίων μηριαίων μυών

Στην ίδια θέση με πριν, κάνουμε λύγισμα και τέντωμα του γόνατος. Μπορούμε να βάλουμε και μικρό βάρος 2-3kg στο άκρο του ποδιού για μεγαλύτερη αντίσταση. Λυγίζουμε και τεντώνουμε αργά και σταθερά 15 φορές. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές. Την πλήρη άσκηση επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την ημέρα.

Εναλλακτικά, την ίδια άσκηση μπορούμε να την εκτελέσουμε σε όρθια θέση, στηριζόμενοι σε μια καρέκλα.

Ασκήσεις για το μηνίσκο

 

6. Λυγισμένο γόνατο, πιέζω φτέρνα στο πάτωμα

Με το γόνατο λυγισμένο στις 60 μοίρες, ασκούμε σταθερή πίεση με τη φτέρνα μας στο έδαφος για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 10 φορές. Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και την πλήρη άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.

6. Άσκηση Προσαγωγών

Ανάμεσα στο γόνατα τοποθετούμε μια διπλωμένη πετσέτα. Πιέζουμε σταθερά την πετσέτα με τα γόνατα για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 10 φορές. Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και την πλήρη άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.

7. Καθίσματα στον τοίχο

Με την πλάτη μας σταθερά ακουμπισμένη στον τοίχο, χαμηλώνουμε, λυγίζοντας τα γόνατά μας έως τις 60 μοίρες. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 15-20 δευτερόλεπτα και μετά σηκωνόμαστε στην όρθια θέση. Επαναλαμβάνουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε. Σταδιακά, με την πάροδο των ημερών, αυξάνουμε το χρόνο που “καθόμαστε” στις 60 μοίρες, έως τα 45-60 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, αντί για τον τοίχο, στηριζόμαστε σε μια καρέκλα.

Ασκήσεις για το μηνίσκο

7. Ενδυνάμωση οπισθίων μηριαίων.

Καθόμαστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα στις 90 μοίρες και τις φτέρνες να ακουμπούν στο έδαφος. Ανασηκώνουμε τη λεκάνη μας και κρατάμε τη στάση αυτή για 5 δευτερόλεπτα. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση και ξεκουραζόμαστε για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε 10-15 φορές (1 σετ). Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και τη συνολική άσκηση 2-3 φορές ημερησίως.

Ασκήσεις για το μηνίσκο: Συμπέρασμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι προηγούμενες ασκήσεις αποτελούν ένα γενικό κανόνα, αλλά θα πρέπει η συμβουλή του ειδικού Ορθοπαιδικού να είναι αυτή που θα κατευθύνει τη θεραπεία. 

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολείται ενεργά με τις παθήσεις του μηνίσκου τα τελευταία 2ο χρόνια. Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαίκής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ESSKA). Έχει επιτελέσει πολυάριθμες αρθροσκοπήσεις γόνατος για παθήσεις του μηνίσκου και διαθέτει πλούσια εμπειρία τόσο στη συντηρητική, όσο και στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του μηνίσκου. 

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μηνίσκου, επικοινωνήστε τώρα με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο.

call to action