Αθλητικές κακώσεις σε δρομείς
[content_table]
Οι αθλητικές κακώσεις που συμβαίνουν στους δρομείς έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί η συμμετοχή ατόμων, κυρίως σε όσο σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα, το τρέξιμο έχει γνωρίσει πρωτόγνωρη άνθηση. Ο αριθμός των Μαραθωνίων αγώνων έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 10 έτη, με τον ΣΕΓΑΣ να εκτιμά ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 554 διοργανώσεις σε όλη τη χώρα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαθέσιμες Κυριακές μέσα σε ένα χρόνο είναι 52, προκύπτει ότι οι αγώνες που διεξάγονται στις ίδιες ημερομηνίες και σε κοντινές αποστάσεις σε κάθε πόλη και γειτονιές, έχουν υπερβεί τα όρια αντοχής πολλών αθλητών.
Φυσικά, δε συμμετέχουν όλοι σε όλους τους αγώνες, αλλά μεγάλος αριθμός ερασιτεχνών τρέχει πολλούς Μαραθωνίους εντός του έτους. Πέραν από τους επίσημους αγώνες, καθημερινά (ιδίως τα σαββατοκύριακα), πλήθος ανθρώπων ασχολούνται ερασιτεχνικά με το τρέξιμο, είτε σε δημόσιους δρόμους και πάρκα, είτε σε στίβο σταδίων.
Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλαπλά και ευρέως γνωστά, εντούτοις χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται στην αρχική φάση ενασχόλησης με το άθλημα.
Η άθληση μπορεί να σχετίζεται με δημιουργία παθήσεων, οξέων τραυματισμών (πχ διάστρεμμα) και κακώσεων από υπέρχρηση, ειδικά στα αθλήματα αντοχής, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.
Πόσο συχνές είναι οι αθλητικές κακώσεις στους δρομείς;
Ανατρέχοντας τη διεθνή βιβλιογραφία, ανευρίσκονται ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα των παθήσεων και κακώσεων που σχετίζονται με την άθληση. Συγκεκριμένα, στους ερασιτέχνες δρομείς αναφέρονται προβλήματα σχετιζόμενα με την άθληση στο 50-60%. Στους επαγγελματίες αθλητές το ποσοστό είναι μικρότερο του 30%. Στα ομαδικά αθλήματα τα ποσοστά είναι υψηλότερα, όπως είναι φυσικό, κυρίως λόγω της ανταγωνιστικής επαφής των αθλητών.
Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν αθλητικές κακώσεις στους δρομείς;
Συνήθως, πρόκειται για κακώσεις από υπερβολική χρήση – υπέρχρηση, ειδικά στη φάση της αύξησης της διανυόμενης απόστασης και του βαθμού δυσκολίας. Σε πολλές περιπτώσεις οι κακώσεις οφείλονται σε λάθη στην προπόνηση, όπως:
- κακό εξοπλισμό (λάθος ή φθαρμένα υποδήματα, ακατάλληλος ρουχισμός),
- κακή επιλογή δρόμου (τρέξιμο σε τσιμέντο ή πλάκες πεζοδρομίου, ή σε δρόμο με συχνή κυκλοφορία οχημάτων),
- απότομη αύξηση των χιλιομέτρων που διανύονται ανά εβδομάδα, η οποία αποτελεί βασικό σκέλος της προετοιμασίας,
- ακατάλληλη τροφή και ανεπαρκής ενυδάτωση.
Ποιες είναι οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις στους δρομείς;
Η ενασχόληση με το τρέξιμο και κυρίως με μεγάλες αποστάσεις (20 χιλιόμετρα και μαραθώνιο) ενέχει σημαντικούς κινδύνους τραυματισμού και πρόκλησης παθήσεων.
Πολλές παθήσεις αναπτύσσονται στους δρομείς, όπως διαταραχές αρτηριακής πίεσης, πονοκέφαλοι, διαταραχές εμμήνου ρήσεως κ.α. Οι παθήσεις αυτές ξεπερνούν το στόχο του παρόντος άρθρου και δε θα αναλυθούν εδώ.
Οι κακώσεις που σχετίζονται με το τρέξιμο συμβαίνουν συχνά: σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μέχρι και το 55% των δρομέων μπορεί να υποστεί τουλάχιστον 1 κάκωση κατ’ έτος. Οι συχνότερες κακώσεις στους δρομείς συμβαίνουν στα κάτω άκρα και είναι:
- Θλάσεις μυών, κυρίως οπισθίων μηριαίων και προσαγωγών,
- Κατάγματα κοπώσεως: συμβαίνουν συνήθως στην κνήμη, την πτέρνα, το σκαφοειδές του ταρσού και τα μετατάρσια,
- Τενοντίτιδα του Αχιλλείου, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ρήξη του αχιλλείου τένοντα,
- Πελματιαία απονευρωσίτιδα, δηλαδή ερεθισμό και φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης και των καμπτήρων τενόντων των μυών του πέλματος,
- Σύνδρομο πρόσκρουσης λαγονοκνημιαίας ταινίας, μια πάθηση που οφείλεται σε επαναλαμβανόμενη επαφή και προστριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας στην έξω πλευρά του γόνατος.
Πρόληψη των αθλητικών κακώσεων στους δρομείς
“Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”. Ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης το έθεσε στη σωστή βάση πριν από 2,5 χιλιάδες χρόνια. Όλοι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τον τραυματισμό, πρέπει να αναγνωριστούν εγκαίρως και να αντιμετωπισθούν, πριν τον τραυματισμό. Χρειάζεται επομένως προσοχή στα ακόλουθα:
- καλός εξοπλισμός (υποδήματα και ρουχισμός),
- σωστή καθοδήγηση, ειδικά στα αρχικά στάδια,
- σωστή προθέρμανση,
- προπόνηση σε κατάλληλο έδαφος,
- σωστή διατροφή και ενυδάτωση και
- κατάλληλος προγραμματισμός. Ο αθλητής πρέπει να μάθει να “ακούει” το σώμα του. Πρέπει να αντιλαμβάνεται πότε μπορεί και πότε όχι, να θέτει σωστά όρια και να μην τα ξεπερνάει κατά τρόπο επικίνδυνο.
Δυστυχώς, όταν συμβεί μια αθλητική κάκωση στους δρομείς, αυτή πρέπει να αναγνωριστεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτό βοηθάει στο να αρχίσει αμέσως η ενδεικνυόμενη θεραπεία.
Aντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων των δρομέων
Η αντιμετώπιση εξαρτάται αποκλειστικά από την πάθηση και τη σοβαρότητά της. Εξατομικεύεται αναλόγως του αθλητή και του επιπέδου δραστηριοτήτων του.
Για παράδειγμα, το κάταγμα κοπώσεως χρειάζεται αποφόρτιση του σκέλους και βάδιση με χρήση βακτηριών από 4-6 εβδομάδες έως και 3 μήνες, ή βάδιση με χρήση ειδικών κηδεμόνων.
Η μυϊκή θλάση αντιμετωπίζεται με βάση τη βαρύτητά της (το βαθμό της) και η αποχή από τις προπονήσεις μπορεί να διαρκέσει από 3 εβδομάδες ως και 3 μήνες.
Φυσικά, εφόσον ο αθλητής είναι έτοιμος να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, χρειάζεται οπωσδήποτε μια προσεκτική μεταβατική φάση, όπου η προπόνηση αυξάνεται προοδευτικά.
Πολλές φορές ο αθλητής (και το περιβάλλον του) πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή του στην άθληση. Η επιστροφή όμως είναι αποκλειστική ευθύνη του θεραπευτή (Ορθοπαιδικού) και θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στη βιολογία. Διαφορετικά, οι υποτροπές θα κρατήσουν τον αθλητή μακριά από τη δραστηριότητά του πολλαπλάσιο χρόνο, με δυσμενείς συνέπειες για το σώμα και την ψυχή του.
Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολείται στενά με τον αθλητισμό επί σειρά δεκαετιών ως αθλητής (παλαιότερα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ και εν συνεχεία δρομέας 10Km) και έχει διατελέσει επί σειρά ετών Ιατρός επαγγελματικών αθλητικών συλλόγων. Εκπαιδεύεται συνεχώς σε θέματα αθλητιατρικής, με συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή αθλητιατρικά συνέδρια, διαθέτοντας πλούσια εμπειρία ως Ιατρός αθλητικών κακώσεων. Η πολυετής του εμπειρία ως αθλητής και ως Ιατρός εγγυάται την ορθή διάγνωση και τη σωστή και ταχεία θεραπευτική προσέγγιση στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε αμέσως με τον Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο για τη σωστή λύση στην αθλητική σας κάκωση.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα κείμενα (κάνοντας κλικ επάνω σε αυτά):