Βλαισός μέγας δάκτυλος (Κότσι)

Ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κοινώς το «κότσι») είναι η συχνότερη παραμόρφωση του προσθίου ποδός, που δημιουργεί τόσο αισθητικά, όσο και λειτουργικά προβλήματα. Το μεγάλο δάκτυλο στο πόδι παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο, τόσο στην ισορροπία κατά την όρθια θέση, όσο και στη βάδιση.
Παραμορφώσεις του δημιουργούν δυσκολίες, ιδιαίτερα στη βάδιση, με αποτέλεσμα πόνο, δυσχέρεια στη βάδιση και δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων υποδημάτων.

Τι είναι το «κότσι»;
Το κότσι (επιστημονικά βλαισός μέγας δάκτυλος) είναι μια πολύ συχνή ανατομική παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου των ποδιών κατά την οποία το μεγάλο δάκτυλο αποκτά κλίση προς τα έξω, με τάση να ακουμπήσει πάνω στα υπόλοιπα δάκτυλα του ποδιού. Η προς τα έξω μετατόπισή του δημιουργεί εξόστωση στην έσω πλευρά της άρθρωσης, η οποία τρίβεται στο παπούτσι, δημιουργώντας εξελκώσεις και πόνο (επόμενη εικόνα). Συνήθως το κότσι συνοδεύεται και από στροφή του δακτύλου, αλλά και άλλες παραμορφώσεις των γειτονικών δακτύλων, στην προσπάθειά τους να βρουν το «χώρο» τους μέσα στο στενό παπούτσι.

 

 

 

 

 

 

Βλαισός μεγάλος δάκτυλος: σχηματική απεικόνιση, κλινική εμφάνιση και ακτινολογική εικόνα

 

Τι προκαλεί το κότσι;
Η συνηθέστερη, αλλά όχι αποκλειστική αιτία, είναι η χρήση στενών  και ψηλοτάκουνων παπουτσιών πολλές ώρες την ημέρα που πιέζουν τα δάκτυλα σε αφύσικες θέσεις (επόμενη εικόνα).  Αυτός είναι και ο λόγος που το κότσι εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε γυναίκες, με μια αναλογία γυναικών προς άνδρες 10:1. Από αναλύσεις σε σκελετούς βρέθηκε πως το μεσαίωνα η αναλογία ανδρών/γυναικών με κότσι ήταν 1:1, ενώ το 16-17ο αιώνα υπερτερούσαν οι άνδρες, λόγω της χρήσης στενών υποδημάτων με τακούνι! Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα (από μητέρα σε κόρη, ιδίως όταν εμφανίζεται σε νεαρές κοπέλες), η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία.

 

                                             Το στενό παπούτσι και η επίδρασή του στο «κότσι»

 

Πως φαίνεται το κότσι;
Αρχικά το μεγάλο δάκτυλο αρχίζει να στρέφεται προοδευτικά προς τα έξω, πιέζοντας το δεύτερο δάκτυλο.  Στη συνέχεια αναπτύσσεται μια εξόστωση (οστεόφυτο) στην έσω πλευρά της άρθρωσης, που τρίβεται με το παπούτσι και προκαλεί ένα διαλείποντα ερεθισμό και πόνο κατά τη βάδιση με υποδήματα. Ακολούθως, και ενώ η στροφή του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω μεγαλώνει, το δεύτερο δάκτυλο εφιππεύει του μεγάλου δακτύλου και κάμπτεται, στην προσπάθειά του να βρει χώρο μέσα στο στενό υπόδημα. Αυτή η συνυπάρχουσα με το κότσι  παραμόρφωση λέγεται σφυροδακτυλία του δεύτερου δακτύλου. Η ανάπτυξη τήλων (κάλων) κάνει ακόμα πιο επώδυνη την πάθηση. Αν η πάθηση μείνει χωρίς θεραπεία, η μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου οδηγείται σε σοβαρού βαθμού υπεξάρθρημα.

Μπορώ να αντιμετωπίσω το κότσι;
Στα πρώτα στάδια όταν η παραμόρφωση είναι ακόμα μικρή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί νάρθηκες που φοριούνται κατά τις νυκτερινές ώρες (επόμενη εικόνα δεξιά). Φαρδιά μαλακά παπούτσια επίσης προστατεύουν, ενώ θέση στη συντηρητική αγωγή έχουν και τα επικάλια καθώς και σιλικονούχα μαξιλαράκια που χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα δάκτυλα.  Αργότερα όμως η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει και ο ασθενής καταφεύγει στη χειρουργική αντιμετώπιση. Αξίζει να τονιστεί πως το χειρουργείο δε γίνεται τόσο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για λειτουργικούς.

      

 

 

 

 

 

 

       Συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης βλαισού μεγάλου δακτύλου στα αρχικά στάδια

 

Τι είδους χειρουργείο να κάνω για το κότσι;
Στη βιβλιογραφία αναφέρονται περίπου 150 χειρουργικές επεμβάσεις, με κοινό στόχο να διορθώσουν την παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, να αφαιρέσουν το κότσι και να ανακουφίσουν από τον πόνο.  Γίνεται κατάλληλος ακτινολογικός έλεγχος και αναλόγως της παραμόρφωσης και του βαθμού, αποφασίζεται ποια είναι η καταλληλότερη επέμβαση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου, πατήστε εδώ.

Πώς γίνεται η επέμβαση για το κότσι;
Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος χρησιμοποιεί εξειδικευμένο πρόγραμμα προεγχειρητικού σχεδιασμού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με βάση το οποίο ανευρίσκονται οι γωνίες παραμόρφωσης με απόλυτη ακρίβεια. Αυτό εξασφαλίζει μέγιστη λεπτομέρεια στον προεγχειρητικό σχεδιασμό και λήψη απόφασης με ακρίβεια για το ποια επέμβαση ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση, σε κάθε πόδι (επόμενη εικόνα).

 

 

 

 

 

 

 

 

Α. Λεπτομερής προεγχειρητικός σχεδιασμός και Β. ακριβής εκτέλεση της επέμβασης
C. Προεγχειρητική και D. μετεγχειρητική φωτογραφία της ασθενούς

 

Τι αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση βλαισού μεγάλου δακτύλου;

Για τη διενέργεια της επέμβασης αρκεί μόνο τοπική αναισθησία, δηλαδή  μόνο «μούδιασμα» του ποδιού, γεγονός που εξασφαλίζει καθόλου πόνο τις μετεγχειρητικές ημέρες. Μετεγχειρητικά, το πόδι δεν πονάει καθόλου. Η επέμβαση διαρκεί από 20 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το βαθμό παραμόρφωσης και ο ασθενής  μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα σπίτι του. Αν πρόκειται για αμφοτερόπλευρες καταστάσεις, είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζονται και τα δύο πόδια στον ίδιο χρόνο. Η βάδιση επιτρέπεται από τις πρώτες 2 ώρες μετά την επέμβαση, με χρήση κατάλληλων υποδημάτων και συνήθως μετά από λίγες εβδομάδες ο ασθενής είναι σε θέση να φορέσει και πάλι παπούτσια της αρεσκείας του (ακόμα και ψηλοτάκουνα για τις γυναίκες). 

Ακτινολογική εικόνα διαφόρων τύπων επέμβασης για το βλαισό μεγάλο δάκτυλο:
Α. Οστεοτομία Chevron (πριν και μετά), Β. Οστεοτομία Scarf και Akin (πριν και μετά) και
C. Οστεοτομία βάσης 1ου μεταταρσίου και Akin (πριν και μετά). 

 

Υπάρχουν κίνδυνοι από το χειρουργείο για το κότσι;
Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κινδύνους, που εδώ είναι σπάνιοι, λόγω της μικρής βαρύτητας της επέμβασης και οι οποίοι ελαχιστοποιούνται ακόμη περισσότερο με τον κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό. Έχουν αναφερθεί όμως περιπτώσεις μετεγχειρητικής λοίμωξης (περίπου 1%), υπερδιόρθωση (δηλαδή το δάκτυλο να κοιτάζει περισσότερο προς τα μέσα), να μην κολλήσει το κόκκαλο στην οστεοτομία (ψευδάρθρωση) και μετεγχειρητική δυσκαμψία.

Πόσο καιρό διαρκεί η αποκατάσταση μετά από το χειρουργείο για το κότσι;
Η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη βαρύτητα του περιστατικού. Σίγουρα όμως οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι σημαντικές, μέχρι να αφαιρεθούν τα ράματα, να επουλωθεί το χειρουργικό τραύμα και να αρχίσει να ξεπρήζεται το πόδι. Συνήθως στις 4-6 εβδομάδες η ασθενής μπορεί να επιστρέψει ακόμα και σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και να φορέσει ψηλοτάκουνα παπούτσια της αρεσκείας της.

κότσι

κότσι

Πλεονεκτούν οι διαδερμικές τεχνικές  για το κότσι;
Oι διαδερμικές τεχνικές (οι τεχνικές δηλαδή με 2-3 μικρές τομές 1 εκ. στο δέρμα) έχουν θέση στη χειρουργική του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Δίνουν τη δυνατότητα διόρθωσης σε μικρές και μέτριες παραμορφώσεις, γι’αυτό έχουν ένδειξη σε επιλεγμένο αριθμό ασθενών, διαφορετικά οδηγούν σε υψηλά ποσοστά επιπλοκών, όπως  τραυματισμούς αισθητικών νεύρων με συνέπεια μόνιμο μούδιασμα, ανεπαρκής διόρθωση της βλάβης, υψηλά ποσοστά ψευδαρθρώσεων, καθώς και υποτροπή της παραμόρφωσης μέσα σε γρήγορο χρονικό διάστημα. Οι ανοικτές τεχνικές επιτελούνται πια από μικρού μήκους τομές έως 3 εκατοστών, που εξασφαλίζουν  τον απαιτούμενο χώρο για την επέμβαση και εξασφαλίζουν το ιδανικό αποτέλεσμα. Η συρραφή στους ασθενείς μας γίνεται πάντα με ενδοδερμικές τεχνικές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τομές δέρματος που μόλις και μετά βίας φαίνονται.
Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος, διαθέτοντας πολυετή πείρα πάνω στη χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού δακτύλου, επιτελεί μικρές τομές, ενώ η ενδοδερμική τεχνική συρραφής εξασφαλίζει σχεδόν καθόλου ουλές.

Συνοψίζοντας, το κότσι αποτελεί την πιο συχνή παραμόρφωση του προσθίου ποδός, η οποία, πέρα από αισθητικά, δημιουργεί κυρίως λειτουργικά προβλήματα. Η αντιμετώπιση της παραμόρφωσης αυτής με τις σύγχρονες τεχνικές, εξασφαλίζει:

  • Ανώδυνο χειρουργείο
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Ταχύτατη κινητοποίηση με βάδιση, λίγες ώρες μετά την επέμβαση
  • Χωρίς νοσηλεία του ασθενούς
  • Ελάχιστη παρέμβαση στους ιστούς

Ακολουθούν παραδείγματα ασθενών με εικόνες πριν και μετά την αντιμετώπιση.          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί το κότσι με Laser;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι. Το Laser δεν έχει καμία θέση στην αντιμετώπιση της πάθησης. Η διόρθωση που θα οδηγήσει και στην οριστική λύση του προβλήματος γίνεται μόνο με τη χειρουργική επέμβαση. Η πάθηση δεν υποτροπιάζει, εάν η επέμβαση πραγματοποιηθεί σωστά.

Μπορείτε να διαβάσετε επίσης τα ακόλουθα άρθρα (κάνοντας κλικ επάνω σε αυτά):

 

 

επικοινωνία

επικοινωνία