Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Για να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς συνιστά η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου, οφείλει να γνωρίζει κάποια βασικά χαρακτηριστικά αυτής της σημαντικής δομής των αρθρώσεων. Κάθε άρθρωση του γόνατος διαθέτει δύο μηνίσκους: τον έσω και τον έξω. Βρίσκονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης στο εσωτερικό της άρθρωσης κι αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο και νερό. Οι μηνίσκοι είναι ιστοί οι οποίοι ανταποκρίνονται στα φορτία και τις δυνάμεις που ασκούνται στο γόνατο. Σημαντικότερες λειτουργίες τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών κατά την κίνηση και η ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στην άρθρωση του γόνατος. Η αύξηση της σταθερότητας του γόνατος κι η λίπανση της άρθρωσης περιλαμβάνονται επίσης στους σκοπούς τους οποίους επιτελούν οι μηνίσκοι.
Ανάλογα με τον τρόπο πρόκλησης, η ρήξη μηνίσκου διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
- Οξεία τραυματική: Προκαλείται συνήθως σε ασθενείς νεαρότερης ηλικίας, έπειτα από κάποιον οξύ τραυματισμό του γόνατος.
- Χρόνια εκφυλιστική: Προκαλείται συνήθως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Έπεται παλαιότερου τραυματισμού που συνέβη κάποια στιγμή στη ζωή του ασθενούς. Συνήθως συνοδεύεται από άλλες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα γόνατος.
Ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς τα αίτια κι η αντιμετώπιση διαφέρουν σημαντικά. Η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου δεν προκαλείται από κάποιον συγκεκριμένο τραυματισμό εκείνης της στιγμής, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί μπορούν να εμφανιστούν σταδιακά και να επιδεινωθούν. Συνήθως, ο πόνος της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου αντανακλά σε ολόκληρη τη γονατιαία άρθρωση κι είναι δύσκολο να εντοπιστεί το ακριβές σημείο.
Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου: Αίτια & Συμπτώματα
Όπως προαναφέρθηκε, η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου δεν προκαλείται από κάποιον συγκεκριμένο τραυματισμό, αλλά αποτελεί μια χρόνια κατάσταση η οποία έρχεται αργότερα στη ζωή του ανθρώπου. Συνήθως, η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου προαναγγέλει την οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου. Ενδεικτικά, παρατίθενται τα κάτωθι:
- Υπέρχρηση της άρθρωσης του γόνατος
- Παχυσαρκία
- Καθιστική ζωή
- Αδυναμία στους μηριαίους μύες
- Σφίξιμο των μυών των κάτω άκρων
Κάποιες φορές, η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου ενδέχεται να μην παρουσιάσει συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει λόγω της διάβρωσης του ιστού των μηνίσκων, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά με το πέρασμα των ετών. Εάν παρουσιάσει συμπτώματα, η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκαλέσει:
- Έντονο πόνο στο γόνατο, ο οποίος προκαλείται ακόμα κι από ελάχιστες κινήσεις.
- Οίδημα κι ακαμψία γόνατος
- Αδυναμία κίνησης του γόαντος
- Αδυναμία διατήρησης της ισορροπίας
- «Κλείδωμα» της άρθρωσης
- Εμφανής παρουσία υγρού
- Αίσθηση διείσδυσης στα εσωτερικά κι εξωτερικά άκρα του γόνατος
Πώς διαγιγνώσκεται;
Για τη διάγνωση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου είναι απαραίτητη η λήψη πλήρους ιστορικού κι η αξιολόγηση των συμπτωμάτων του ασθενούς. Με κλινική εξέταση, ο ιατρός θα μπορέσει να εντοπίσει πιθανό οίδημα ή έκκριμα υγρού. Απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία μπορούν να προσδώσουν μια πολύ λεπτομερή εικόνα του γόνατος, διερευνώντας τον πόνο που βιώνει ο ασθενής. Ωστόσο, είναι σημαντική η συμβουλευτική συζήτηση με κάποιον ειδικό ιατρό ο οποίος θα αξιολογήσει τα ατομικά συμπτώματα της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στην εικόνα. Η μαγνητική τομογραφία είναι σημαντική σε περίπτωση όπου τα συμπτώματα του ασθενούς είναι αρκετά έντονα, κι εξετάζεται η χειρουργική αντιμετώπιση.
Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου: Θεραπεία
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για την εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου εξαρτάται από τη διάρκεια των συμπτωμάτων, την ηλικία του ασθενούς, την ύπαρξη αρθρίτιδας στο γόνατο και το επίπεδο δραστηριότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πάθηση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας τη συντηρητική οδό. Αυτή περιλαμβάνει την παγοθεραπεία, τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα ενέσιμα κορτικοστεροειδή και τη διενέργεια φυσικοθεραπειών.
Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσω συντηρητικής αντιμετώπισης, ο θεράπων ιατρός ενδέχεται να προχωρήσει σε αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο χειρουργός πραγματοποιεί μερική μηνισκεκτομή. Αυτή περιλαμβάνει τον καθαρισμό των εκφυλισμένων επιφανειών του μηνίσκου, αφήνοντας ανέγγιχτο το υγιές τμήμα του.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο των παθήσεων και των τραυματισμών του γόνατος. Με εξειδίκευσή του στην τραυματολογία, ο Δρ Φωτόπουλος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα ρήξης μηνίσκου ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Στους παράγοντες κινδύνου τις εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η υπέρχρηση της άρθρωσης, η αδυναμία των πέριξ μυών και το σφίξιμο των μυών των κάτω άκρων.
Παρουσιάζει η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου συμπτώματα;
Κάποιες φορές, η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου ενδέχεται να είναι εντελώς ασυμπτωματική. Εάν παρουσιάσει συμπτώματα, αυτά περιλαμβάνουν έντονο πόνο, οίδημα, ακαμψία, αδυναμία κίνησης, εμφανή παρουσία υγρού, αδυναμία διατήρησης ισορροπίας κ.ά.
Πώς αντιμετωπίζεται η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου;
Η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία, μέσω περίδεσης, ακινησίας, παγοθεραπείας και χρήσης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία ενδέχεται να ωφελήσει τους ασθενείς. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ο χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση του γόνατος, καθαρίζοντας της διαβρωμένες επιφάνειες του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή).
Πραγματοποιείται συρραφή του μηνίσκου;
Στις περιπτώσεις εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου, η συρραφή δεν προτιμάται. Αυτό συμβαίνει διότι ο μηνίσκος σε αυτό το στάδιο δεν παρουσιάζει καλή αιμάτωση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει σωστή επούλωση εάν επιχειρηθεί.