[content_table]
Τι είναι η επικονδυλίτιδα του αγκώνα;
Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα (διεθνώς “tennis elbow“) είναι μια επώδυνη πάθηση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα κατά τις κινήσεις του καρπού και του αντιβραχίου. Οφείλεται σε ερεθισμό (φλεγμονή) των τενόντων που εκφύονται από τον αγκώνα και κινούν καρπό και πήχυ. Η υπερβολική χρήση (σύνδρομα υπέρχρησης) ή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών μπορεί να προκαλέσουν βλάβες και κατά συνέπεια πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα.
Αίτια επικονδυλίτιδας αγκώνα
- Καταπόνηση/Υπέρχρηση
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επικονδυλίτιδα (tennis elbow) οφείλεται σε βλάβη ενός συγκεκριμένου μυ του αντιβραχίου. Ο βραχύς κερκιδικός εκτείνων του καρπού (ECRB) μυς βοηθά στη σταθεροποίηση του καρπού όταν ο αγκώνας είναι ευθεία. Όταν ο «ECRB» αποδυναμώνεται από υπέρχρηση, δημιουργούνται μικροσκοπικές ρήξεις στον τένοντα που εκφύεται από τον έξω επικόνδυλο. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και πόνο και με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί βαθμιαία φθορά του μυός. - Δραστηριότητες
Η επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται συχνά στους αθλητές αλλά και σε πολλούς ανθρώπους που συμμετέχουν σε εργασίες ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενη και έντονη χρήση των μυών του αντιβραχίου, όπως γραμματείς, ζωγράφοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί κ.α. - Ηλικία
Οι περισσότεροι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών, αν και ο καθένας μπορεί να νοσήσει. Σε αθλήματα ρακέτας, όπως το τέννις, η κακή τεχνική και ο ελλιπής εξοπλισμός μπορεί να είναι παράγοντες κινδύνου.
Συμπτώματα επικονδυλίτιδας αγκώνα
Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αρχίζει ήπια και χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών. Τα πιο κοινά συμπτώματα της επικονδυλίτιδος είναι:
- Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα
- Ασθενής δύναμη της λαβής.
Αντιμετώπιση επικονδυλίτιδας αγκώνα
1.Ανάπαυση
Το πρώτο βήμα για την θεραπεία είναι η ξεκούραση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ή σε βαριά εργασία, για μερικές εβδομάδες. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε το σήκωμα βάρους με το πάσχον χέρι, ακόμα και ένα μπουκάλι νερό, ή ένα γεμάτο ποτήρι, καθώς η σύσπαση των μυών είναι αυτή που θα προκαλέσει τον πόνο, αλλά και θα οδηγήσει στην παραμονή του συνδρόμου.
2.Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Χρησιμοποιούνται για βραχύ χρονικό διάστημα, 5-7 ημερών, αναλόγως των ενδείξεων και των ιατρικών οδηγιών.
3.Φυσικοθεραπεία
Ο φυσικοθεραπευτής με χειρομαλάξεις και ειδικά μηχανήματα μπορεί να βοηθήσει σε μείωση του πόνου. Υπέρηχοι (piezo-Wave), Laser (hilterapia), πάγος, μασάζ, διατάσεις και μυϊκή τόνωση είναι τεχνικές για τη βελτίωση επούλωσης των μυών.
4.Νάρθηκες
Χρησιμοποιώντας ειδικούς νάρθηκες/ιμάντες για το αντιβράχιο μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα ξεκουράζοντας τους μύς και τους τένοντες.
5.Ενέσεις στεροειδών
Τοπική ένεση με στεροειδή, όπως η κορτιζόνη βραδείας δράσης, είναι πολύ αποτελεσματική αντιφλεγμονώδης θεραπεία.
6.Χειρουργική αντιμετώπιση
Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 6 περίπου μήνες, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Κατά την επέμβαση αφαιρείται ο ουλώδης ιστός και γίνεται αποκόλληση του τένοντα από τον έξω επικόνδυλο. Ο τένοντας δεν επανακαθηλώνεται και αφήνεται να κολλήσει από μόνος του περιφερικότερα.
Συμπερασματικά, η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι μια επώδυνη κατάσταση, που μπορεί να επιμένει για εβδομάδες. Όταν δεν ανταποκρίνεται στον περιορισμό δραστηριοτήτων, χρειάζεται αντιμετώπιση με φυσικοθεραπεία και πιθανόν ενέσεις.
Ο Δρ.Β.Κ.Φωτόπουλος έχει εργαστεί σε αναγνωρισμένα τραυματολογικά νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Απευθυνθείτε στον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Φωτόπουλο, ώστε να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.
Μπορείτε να ενημερωθείτε διαβάζοντας τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα: