Γαμψοδακτυλία

Γαμψοδακτυλία

Τι είναι η γαμψοδακτυλία;

Η γαμψοδακτυλία αποτελεί μια μόνιμη, καμπτική παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού. Επηρεάζει τις τρεις φάλαγγες (ονυχοφόρα, κεντρική και μέση) κάθε δακτύλου, εκτός από τον μέγα δάκτυλο. Τα δάκτυλα που υπόκεινται αυτήν την παραμόρφωση παίρνουν το χαρακτηριστικό σχήμα «ράμφους». Ο ασθενής ενδέχεται να βιώσει πόνο και δυσκολία στη χρήση των υποδημάτων. Συνήθως, η πάθηση αυτή επηρεάζει περισσότερο από ένα δάκτυλα, κι εμφανίζεται και στα δύο πόδια. Εξαιτίας της τριβής της άκρης των δακτύλων με τα σκληρά υλικά των παπουτσιών, ενδέχεται να εμφανιστούν κάλοι, πληγές ή μολύνσεις στην περιοχή.

Ανάλογα με το στάδιο της παραμόρφωσης, η γαμψοδακτυλία κατηγοριοποιείται σε δύο μεγάλες ομάδες:

  • Εύκαμπτα δάκτυλα: Αποτελεί το πρώιμο στάδιο της γαμψοδακτυλίας, κατά το οποίο τα δάκτυλα των ποδιών κάμπτονται, με δυσκολία, στις αρθρώσεις.
  • Άκαμπτα δάκτυλα: Πιο προχωρημένο στάδιο, τα δάκτυλα των ποδιών δεν κινούνται.

Γαμψοδακτυλία: Αίτια και Συμπτώματα

Στατιστικά, η γαμψοδακτυλία εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, στο δεύτερο δάκτυλο. Κύρια αιτία πρόκλησής της είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος, δηλαδή το κότσι του ποδιού. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει πολυάριθμες παραμορφώσεις στα υπόλοιπα δάκτυλα, όπως η σφυροδακτυλία και η γαμψοδακτυλία. Μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας αποδίδει τη γαμψοδακτυλία στη χρήση στενών, ακατάλληλων υποδημάτων ή ιδιαίτερα ψηλών τακουνιών. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Κοιλοποδία (υψηλή καμάρα του άκρου ποδός)
  • Αποδυνάμωση των μυών που ελέγχουν τα δάκτυλα
  • Σύνδρομο διαμερίσματος του ποδιού
  • Νευρολογική βλάβη εξαιτίας ασθενειών όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό ή διαταραχή του νευρικού συστήματος.
  • Τραυματισμούς στην περιοχή των δακτύλων, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση των δακτύλων

Η παραμόρφωση της μεταταρσιοφαλαγγικής άρθρωσης συνήθως συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος ενδέχεται να αντανακλά στο υπόλοιπο πέλμα. Η μέση και η ραχιαία επιφάνεια του δακτύλου μπορεί να εμφανίσουν κάποιου βαθμού ερυθρότητα. Οι ασθενείς με γαμψοδακτυλία παρατηρούν συνήθως στροφή της ονυχοφόρου φάλαγγας προς το έδαφος, καθώς και κάλους στην επιφάνεια των δακτύλων και την «μπάλα» του ποδιού.

Πώς διαγιγνώσκεται η γαμψοδακτυλία;

Η σωστή διάγνωση της γαμψοδακτυλίας περιλαμβάνει επίσκεψη σε ειδικό Ορθοπαιδικό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση του ποδιού του ασθενούς. Πολλές φορές, ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει περαιτέρω έλεγχο, προκειμένου να ερευνηθεί κάποια ενδεχόμενη νευρολογική βλάβη. Εάν η γαμψοδακτυλία συνυπάρχει με κάποια άλλη παραμόρφωση, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια ακτινογραφίας.

Θεραπεία κι Αντιμετώπιση

Ο τρόπος αντιμετώπισης της γαμψοδακτυλίας εξαρτάται κυρίως από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Εάν διαγνωσθεί σε πιο αρχική φάση, ο ιατρός μπορεί να συστήσει τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα ή ειδικής ταινίας. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να διατηρήσουν τα δάκτυλα σταθερά, χωρίς να παρεκκλίνουν. Επιπλέον, οι ασθενείς με γαμψοδακτυλία πρώιμου σταδίου καλούνται να χρησιμοποιούν μαλακά κι ευρύχωρα υποδήματα. Ο θεράπων ιατρός θα προτείνει κάποιες ασκήσεις και τεντώματα, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον ασθενή στο σπίτι.

Σε περίπτωση όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει στην αντιμετώπιση της παραμόρφωσης, ο ασθενής οφείλει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτή πραγματοποιείται πλέον διαδερμικά, ακολουθώντας μια επαναστατική μέθοδο στον τομέα της ορθοπαιδικής χειρουργικής. Εφαρμόζεται σε κάθε πιθανή παθολογική παραμόρφωση του άκρου ποδός. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, άμεσα κι ανώδυνα. Δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών στο ελάχιστο. Οι απαραίτητες τομές δεν ξεπερνούν τα 2 με 3 χιλιοστά, χαρίζοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά την χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ειδικά υποδήματα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση παραμορφώσεων προσθίου ποδός. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα γαμψοδακτυλίας, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

Κύριο αίτιο πρόκλησης της γαμψοδακτυλίας αποτελεί ο βλαισός μέγας δάκτυλος. Άλλοι παράγοντες πρόκλησης περιλαμβάνουν τη χρήση στενών υποδημάτων κακής ποιότητας, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την κοιλοποδία, πιθανούς τραυματισμούς ή νευρολογικές βλάβες.

Τα δάκτυλα που παρουσιάζουν σφυροδακτυλία συχνά καμπυλώνουν στη μεσαία φάλαγγα, πιέζοντας το δάκτυλο προς τα κάτω. Η γαμψοδακτυλία προκαλεί παραμόρφωση στην άρθρωση μεταξύ του δακτύλου και του ποδιού.

Σε πρώιμο στάδιο, η γαμψοδακτυλία μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, με τη χρήση ειδικού νάρθηκα ή ειδικής ταινίας. Εάν η μέθοδος αυτή αποτύχει, ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Αυτή πραγματοποιείται διαδερμικά, προσφέροντας άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο.

Αν και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του διεργασίες άμεσα, η πλήρης ανάρρωση μετά την εγχείρηση διαρκεί περίπου 6 με 8 εβδομάδες.