Ισχιαλγία
Τι είναι η ισχιαλγία;
Η ισχιαλγία είναι ο πόνος που προκαλείται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου και εκτείνεται από την πλάτη έως και το πόδι. Πρέπει να τονιστεί πως η ισχιαλγία δεν είναι πάθηση, αλλά αντιθέτως αποτελεί ένα σύνολο συμπτωμάτων, αρκετά επίπονων, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς, μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και κινητικά ή αισθητικά προβλήματα.
Όμως, τι ακριβώς είναι το ισχιακό νεύρο;
Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του ανθρώπινου σώματος, καθώς, ξεκινάει από την πλάτη (οσφυϊκή μοίρα) και καταλήγει στα δάκτυλα των ποδιών. Κύρια λειτουργία του είναι ο έλεγχος των μυών αλλά και η παροχή αίσθησης στο δέρμα των κάτω άκρων. Με αυτόν τον τρόπο, ο πόνος μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος των περιοχών από όπου διαπερνά.
Ισχιαλγία: Αίτια πρόκλησης
Η ισχιαλγία προκαλείται από οποιοδήποτε αίτιο ερεθίζει την πορεία του ισχιακού νεύρου. Ορισμένες παθήσεις και παράγοντες πρόκλησης είναι οι εξής:
- Δισκοκήλη
- Οσφυϊκή στένωση
- Σύνδρομο απιοειδούς μυός
- Σπονδυλολίσθηση
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνη, λόγω του αυξημένου βάρους
- Άρση βαρέων αντικειμένων ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις
- Κληρονομικότητα
- Νόσος μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Ηλικία. Τείνει να παρουσιάζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες
Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι ασθενείς;
Όπως προαναφέραμε, η ισχιαλγία είναι μια αρκετά επίπονη κατάσταση, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ζωή του ασθενούς. Η συμπτωματολογία που αναδεικνύεται μπορεί πέρα από το ένα άκρο, να παρουσιαστεί και στα δύο. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της ισχιαλγίας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Έντονο πόνο που χαρακτηρίζεται ως οξύς ή ανυπόφορος
- Μούδιασμα
- Μυϊκή αδυναμία
Ισχιαλγία: Διάγνωση
Ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον Ορθοπαιδικό, καθώς, οι βλάβες που θα προκληθούν στο νεύρο μπορεί να είναι μόνιμες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σας στο ιατρείο, ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση με τη βοήθεια διάφορων ειδικών τεστ, ώστε να αναγνωριστεί ο βαθμός της ισχιαλγίας και της μυϊκής αδυναμίας στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική ή αξονική τομογραφία.
Θεραπεία & Ισχιαλγία
Η θεραπεία της ισχιαλγίας θα οριστεί από τη διάγνωση που θα λάβει ο Ορθοπαιδικός και την υποκείμενη αιτία. Ως αρχική θεραπεία συνιστάται η συντηρητική μέθοδος και περιλαμβάνει τα εξής:
- Φυσικοθεραπείες
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής
- Τοποθέτηση ζεστών ή κρύων επιθεμάτων
- Ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών
Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο πόνος δεν υποχωρεί, η χειρουργική επέμβαση θεωρείται η μόνη λύση. Η χειρουργική τεχνική ορίζεται έχοντας υπόψιν τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της κατάσταση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με ελάχιστες επεμβατικές μεθόδους, οι οποίες διαθέτουν άψογα αποτελέσματα και μειωμένες πιθανότητες τραυματισμού των μαλακών μορίων.
Πρόληψη
Δυστυχώς, η ισχιαλγία δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αντιθέτως, μπορούμε να προστατεύσουμε την μέση και τους μύες μας μέσω διάφορων τρόπων.
- Σωστή στάση σώματος
- Συστηματική άσκηση
- Αποφυγή άρσης βαρέων αντικειμένων
- Αποφυγή ορθοστασίας
Ο Δρ. Β.Κ. Φωτόπουλος είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός-Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της αρθροσκοπικής χειρουργικής αλλά και σε μεγάλα τραυματολογικά νοσοκομεία της Ελλάδας και της Γερμανίας. Επικοινωνήστε μαζί του και αντιμετωπίστε την ισχιαλγία με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ποιοι είναι οι παράγοντες πρόκλησης της ισχιαλγίας;
Η ισχιαλγία μπορεί να προκληθεί με την παρουσία διάφορων παθήσεων όπως είναι η δισκοκήλη, η οσφυϊκή στένωση, το σύνδρομο απιοειδούς μυός κ.ά. Ορισμένοι παράγοντες πρόκλησης που μπορούν να συμβάλουν εξίσου στην εμφάνισή της είναι:
- Εγκυμοσύνη
- Παχυσαρκία
- Κληρονομικότητα
- Άρση βαρέων αντικειμένων
- Γήρας
Ποια συμπτώματα εμφανίζονται;
Η ισχιαλγία τείνει να είναι μια επίπονη κατάσταση για τον ασθενή. Ο πόνος που παρουσιάζεται είναι αρκετά έντονος και οξύς που επηρεάζει σημαντικά και την κίνηση. Επίσης, παρουσιάζεται μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία.
Τι περιλαμβάνει η διάγνωση της ισχιαλγίας;
Κατά την επίσκεψη του ασθενούς, θα πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση όπου με τη βοήθεια ειδικών τεστ αναγνωρίζεται ο βαθμός της ισχιαλγίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Σε αρχικό στάδιο, η ισχιαλγία αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία και περιλαμβάνει:
- Φυσικοθεραπείες
- Φαρμακευτική αγωγή
- Ζεστά ή κρύα επιθέματα
- Ασκήσεις ενδυνάμωσης
Πότε κρίνεται αναγκαία η χειρουργική επέμβαση;
Στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση στο πρόβλημα.