Κακώσεις μηνίσκων

Κακώσεις μηνίσκων

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό ιστό της γονατιαίας άρθρωσης. Βρίσκεται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης. Κάθε γόνατο διαθέτει δύο μηνίσκους: έναν στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και έναν στην εξωτερική. Βασική λειτουργία του είναι η απορρόφηση των κραδασμών κατά τη φυσική κίνηση του σώματος, καθώς ο χόνδρος του μηνίσκου ελαττώνει σημαντικά το ποσό της φθοράς στον περιβάλλοντα αρθρικό χόνδρο. Ωστόσο, μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση, ή ένα απότομο τράβηγμα, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές κακώσεις μηνίσκων.

 

Κακώσεις μηνίσκων: Τύποι

Κύρια αιτία πρόκλησης των κακώσεων του μηνίσκου είναι οι απότομες στροφικές ή περιστροφικές κινήσεις του γόνατος, η καταπόνηση κατά το βαθύ κάθισμα, η απότομη κάμψη και η ανύψωση βαρέων αντικειμένων με λανθασμένη τεχνική. Ο τραυματισμός των μηνίσκων κυμαίνεται συνήθως μεταξύ απλών διατάσεων του ιστού, έως και πλήρεις ρήξεις των μηνίσκων. Η ορθή διάγνωση του τραυματισμού είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

 

Κακώσεις μηνίσκων: Ρήξη ή Διάστρεμμα;

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί έναν ιδιαίτερα συνηθισμένο τραυματισμό, κατά τον οποίο ο χόνδρος του μηνίσκου καταστρέφεται. Συνηθέστερη αιτία πρόκλησης της πλήρους καταστροφής των μηνίσκων είναι ο σταδιακός εκφυλισμός του γονατιαίου χόνδρου, πάθηση γνωστή και ως οστεοαρθρίτιδα. Αφορμή της ρήξης μηνίσκου αποτελεί η απότομη, στροφική κίνηση του γόνατος, η οποία προκαλείται συνήθως κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Η ρήξη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία τόσο του έξω, όσο και του έσω μηνίσκου.

Το διάστρεμμα μηνίσκου διαθέτει τις ίδιες ενδείξεις με τη ρήξη. Ωστόσο, δεν αποτελεί τόσο σοβαρό τύπο τραυματισμού, κι έχει συνήθως πιο ήπια συμπτώματα.

 

Συμπτώματα τραυματισμού μηνίσκου

Βασική ένδειξη ενός τραυματισμού του μηνίσκου είναι ο έντονος πόνος στο γόνατο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας. Άλλα, εξίσου σοβαρά συμπτώματα ρήξης μηνίσκου αποτελούν τα παρακάτω:

  • Πόνο στη μία, ή και στις δύο πλευρές του γόνατος
  • Αίσθηση κλειδώματος της άρθρωσης κατά την κίνηση
  • Οίδημα ή/και δυσκαμψία
  • Ακρόαση κρότου και ξαφνική αίσθηση πόνου
  • Απώλεια εύρους κίνησης
  • Δυσκολία ή πλήρη απώλεια σε στροφικές ή πλάγιες κινήσεις

Βασική διαφορά μιας ρήξης κι ενός απλού διαστρέμματος είναι η ένταση των συμπτωμάτων τους. Η ρήξη του μηνίσκου θα προκαλέσει ιδιαίτερα έντονο πόνο, δυσκαμψία κι έντονο πρήξιμο. Ο ασθενής δε θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει στροφικές κινήσεις. Αντιθέτως, κατά το διάστρεμμα του μηνίσκου το εύρος κίνησης του ασθενούς δεν περιορίζεται. Μπορεί να είναι επώδυνο, αλλά δεν αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση της άρθρωσης.

 

Κακώσεις μηνίσκων: Διάγνωση & Θεραπεία

Η διάγνωση των τραυματισμών των μηνίσκων ξεκινά με τη λήψη του αναλυτικού ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καθώς και τη λεπτομερή κλινική εξέτασή του. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει επισκόπηση της περιοχής, από την οποία θα οριστεί εάν πρόκειται για ρήξη, διάστρεμμα ή κάποιον άλλο τραυματισμό. Ανάλογα με το περιστατικό, ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας. Ανάλογα με τα ευρήματα, θα οριστεί και ο τρόπος αντιμετώπισης της πάθησης.

Υπάρχουν δύο κύριες στρατηγικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά την αντιμετώπιση των κακώσεων του μηνίσκου, και ιδιαίτερα της ρήξης. Σε νέους ασθενείς, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει αρθροσκόπηση του γόνατος, καθώς και μερική μηνισκεκτομή στο τμήμα της άρθρωσης που πάσχει. Πολλές φορές, σε κάποιες περιπτώσεις, επιλέγεται να γίνει συρραφή του μηνίσκου.

Σε περιπτώσεις ασθενούς άνω των 50 ετών, ο ιατρός ενδέχεται να συστήσει την αναμονή και τη χρήση συντηρητικών μεθόδων παγοθεραπείας και τροποποίησης των δραστηριοτήτων. Εάν ο πόνος και η ενόχληση παραμείνουν, ο ιατρός θα συστήσει την αρθροσκοπική αφαίρεση του ραγέντος τμήματος.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των κακώσεων μηνίσκου. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

Η συντηρητική θεραπεία των τραυματισμών του μηνίσκου περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ξεκούραση, παγοθεραπεία και ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η αντιμετώπιση της ρήξης ή του διαστρέμματος μηνίσκου πρέπει να είναι χειρουργική.

Αρχικά, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, με σκοπό να εντοπίσει την ακριβή βλάβη που έχει υποστεί ο μηνίσκος. Απεικονιστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν τον ιατρό να εντοπίσει και να ορίσει καλύτερα τη βλάβη.

Ένα διάστρεμμα μηνίσκου μπορεί να παρουσιάσει αρκετά ήπια συμπτώματα, τα οποία επιτρέπουν στον ασθενή να αθληθεί. Ωστόσο, η συνεχής καταπόνηση ενός ήδη τραυματισμένου μηνίσκου μπορεί να καθυστερήσει την πορεία της ίασης. Η άθληση με ρήξη μηνίσκου δε συνίσταται.

Ο καλύτερος τρόπος να κοιμάται ένας ασθενής με ρήξη μηνίσκου είναι ανάσκελα, με το πόδι σε ανύψωση. Η ανύψωση χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να βελτιώσει την κυκλοφορία και να μειώσει τη συσσώρευση υγρού στο γόνατο. Συνίσταται η χρήση ενός μαξιλαριού για να ανασηκωθεί το πόδι.