Κάταγμα αστραγάλου
Το κάταγμα αστραγάλου αποτελεί εναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς του ανθρώπινου σώματος, σε όλο τα φάσμα των ηλικιών. Στην καθολμιλουμένη, όταν μιλούμε για κάταγμα στον αστράγαλο, αναφερόμαστε στο κάταγμα που συμβαίνει στα οστά της ποδοκνημικής (κατάγματα ποδοκνημικής). Στις περισσότερες περιπτώσεις το κάταγμα είναι αποτέλεσμα μιας στροφικής κάκωσης στο πόδι. Συμβαίνει συχνότερα με πτώση κατά τη βάδιση, ενώ πιο σπάνια συμβαίνει κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας.
Πρόκειται για μια επώδυνη κάκωση που μπορεί να κυμανθεί από το σπάσιμο ενός οστού έως και πολλαπλά κατάγματα της περιοχής. Ένα κάταγμα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας, περιορίζοντας την κινητικότητα της άρθρωσης ανάλογα το βαθμό του κατάγματος που έχουμε υποστεί.
Κάταγμα αστραγάλου: Αίτια
Ο τραυματισμός του αστραγάλου μας μπορεί πολύ εύκολα να προκύψει και να οδηγήσει σε κάταγμα αστραγάλου. Μια λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθιστώντας τον περιορισμό της κίνησής μας. Κάποιοι παράγοντες από τους οποίους προκαλείται κάταγμα αστραγάλου είναι οι εξής:
- Περιστροφή της άρθρωσης
- Πτώση από ύψος
- Στραβοπάτημα
- Τροχαίο ατύχημα
Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουμε στην περίπτωση που έχουμε υποστεί κάταγμα αστραγάλου;
Τα συμπτώματα κατά το κάταγμα αστραγάλου τείνουν να είναι αρκετά έντονα και εμφανή. Βεβαίως, εξαρτώνται και από τον βαθμό κατάγματος που έχουμε υποστεί στον αστράγαλο. Τα πιο συνήθη συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσουμε είναι τα εξής:
- Έντονο πρήξιμο στην περιοχή του αστραγάλου
- Δυσκολία κατά την κίνηση
- Έντονος και οξύς πόνος
- Μώλωπες γύρω από την άρθρωση
- Παραμόρφωση στην περιοχή
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Στην περίπτωση που διαπιστώσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα αφού υποστούμε κάποιον τραυματισμό, πρέπει να απευθυνθούμε στον Ορθοπαιδικό μας ώστε να μας εξετάσει και να καταγράψει το ιστορικό μας. Για την πλήρη και σωστή διάγνωση, απαιτείται η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το κάταγμα αστραγάλου;
Ο τρόπος αντιμετώπισης ορίζεται αφού πραγματοποιηθεί η κλινική εξέταση και ο απεικονιστικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα του κατάγματος. Στην περίπτωση που το κάταγμα είναι ελαφρύ συνιστάται η χρήση νάρθηκα ή «ορθοπαιδικής μπότας» ώστε να ακινητοποιηθεί το σημείο και να επουλωθεί. Η ξεκούραση επιβάλλεται ώστε να μην ασκείται πίεση στον αστράγαλο και να μειωθούν τα συμπτώματα. Με το πέρας του χρόνου και όταν ο Ορθοπαιδικός το κρίνει απαραίτητο, συνιστάται η πραγματοποίηση φυσικοθεραπειών με στόχο την ενδυνάμωση της άρθρωσης. Ο χρόνος πλήρους αποκατάστασης εξαρτάται από τον βαθμό του κατάγματος και την απόφαση του Ορθοπαιδικού που θα κρίνει ανάλογα την περίπτωση του ασθενούς. Συνήθως κυμαίνεται από 6 έως 12 εβδομάδες.
Στις περιπτώσεις που το κάταγμα είναι παρεκτοπισμένο, κρίνεται απαραίτητο να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της άρθρωσης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αρθροσκόπηση ποδοκνημικής, η οποία αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Μέσω 2 ή 3 μικρών τομών, εισάγεται το αρθροσκόπιο που βοηθάει τον Ορθοπαιδικό να εντοπίσει και να ανατάξει το κάταγμα. Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης της ποδοκνημικής;
Τα πλεονεκτήματα ποικίλλουν και είναι τα εξής:
- Ταχύτερη ανάρρωση
- Ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Μείωση πιθανών επιπλοκών
Ο Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος δραστηριοποιείται στον χώρο της αρθροσκόπησης τα τελευταία 20 χρόνια και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες επεμβάσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ) από το 2004, ενώ από το 2007 είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Γόνατος (ESSKA). Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το κάταγμα αστραγάλου.