κάταγμα λεκάνης

Κάταγμα λεκάνης

Η λεκάνη είναι η περιοχή του σώματος κάτω από την κοιλιά, ανάμεσα από τα οστά των ισχίων. Αποτελείται από τα ανώνυμα οστά και το ιερόν οστούν, και περιβάλει διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος όπως το έντερο, η ουροδόχος κύστη και τα γυναικεία έσω γεννητικά όργανα. Το κάταγμα λεκάνης αποτελεί μια αρκετά βαριά κάκωση, η οποία είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιου τροχαίου ή εργατικού ατυχήματος. Ένας τραυματισμός σε αυτό το σημείο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία, κι άλλους σοβαρούς τραυματισμούς, οι οποίοι χρήζουν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Τα κατάγματα της λεκάνης συνοδεύονται συχνά από κατάγματα κοτύλης, δηλαδή του τμήματος υποδοχής της άρθρωσης του ισχίου. Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο φαινόμενο.

 

Κάταγμα λεκάνης: Τύποι

Τα κατάγματα λεκάνης διακρίνονται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τα σημεία που επηρεάζουν και το μοτίβο του σπασίματος. Συγκεκριμένα, κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • Κλειστά ή ανοικτά κατάγματα: Ένα κάταγμα που δεν ανοίγει το περιβάλλον δέρμα ονομάζεται κλειστό, ενώ ένα κάταγμα που διαπερνά το δέρμα ονομάζεται ανοικτό.
  • Πλήρες κάταγμα: Ένα κάταγμα ονομάζεται πλήρες όταν το οστό σπάει σε δύο κομμάτια.
  • Μερικό κάταγμα: Στα μερικά κατάγματα, το οστό δεν έχει σπάσει εντελώς.
  • Κάταγμα καταπόνησης: Ως κατάγματα καταπόνησης ορίζονται οι ρωγμές που ενδέχεται να εμφανιστούν στο οστό.

Πέραν της ανωτέρω κατηγοριοποίησης, τα κατάγματα της λεκάνης διακρίνονται με βάση ένα ακόμα κριτήριο: εάν είναι σταθερά, ή όχι. Συγκεκριμένα, ένα σταθερό κάταγμα πυέλου περιγράφει ένα μοναδικό σπάσιμο, στο οποίο δεν παρατηρείται μετατόπιση των οστών. Τα σταθερά κατάγματα συμβαίνουν κυρίως λόγω κάποιας δραστηριότητας χαμηλού αντίκτυπου.

Αντιθέτως, ένα κάταγμα στο οποίο τα σπασμένα οστά έχουν μετακινηθεί ονομάζεται ασταθές κάταγμα. Αυτά είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας υψηλής πρόσκρουσης, όπως τα τροχαία ατυχήματα.

 

Πώς προκαλείται το κάταγμα λεκάνης;

Υπάρχουν διάφορες συνθήκες, οι οποίες μπορούν να γίνουν αιτία πρόκλησης ενός κατάγματος της λεκάνης. Συγκεκριμένα, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Προσκρούσεις υψηλού αντίκτυπου: Δεδομένου του ότι η λεκάνη είναι μια εξαιρετικά σταθερή δομή, τα κατάγματα σε αυτό το σημείο είναι συνήθως αποτέλεσμα ισχυρής πρόσκρουσης.
  • Ασθένειες: Ορισμένες ασθένειες που εξασθενούν τα οστά, όπως η οστεοπόρωση, μπορούν να καταστήσουν το κάταγμα λεκάνης εξαιρετικά πιο πιθανό. Οι ασθενείς με οστεοπόρωση ενδέχεται να υποστούν κακώσεις στην περιοχή αυτή από μια συνήθη δραστηριότητα, ή από κάποια ελαφριά πτώση.
  • Αθλητικές δραστηριότητες: Αν και ασυνήθιστη αιτία κατάγματος, ορισμένες φορές κάποια έντονη αθλητική δραστηριότητα ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση ενός τένοντα ή συνδέσμου. Ο ιστός που αποσπάται παίρνει μαζί του ένα τμήμα του οστού.

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;

Ως μια εξαιρετικά σοβαρή κάκωση, τα κατάγματα λεκάνης συχνά συνοδεύονται από πολύπλοκους τραυματισμούς άλλων οργάνων και συστημάτων. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να συνοδεύεται από αιμορραγία. Ανάλογα με τη βαρύτητα του τραυματισμού, ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει εκτεταμένη παραμόρφωση του πυελικού δακτυλίου λεκάνης, καθώς και δυσκινησία.

Άλλα συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να προκληθούν από ένα κάταγμα λεκάνης αποτελούν τα κάτωθι:

  • Πόνος και μώλωπες στη βουβωνική χώρα
  • Μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς και στους μηρούς
  • Αίμα στα ούρα
  • Ορατή αιμορραγία
  • Κολπική αιμορραγία ή μώλωπες στο όσχεο

 

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός κατάγματος της πυέλου είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και κρίσιμη για την υγεία του ασθενούς. Δεδομένου ότι τα κατάγματα στην περιοχή της λεκάνης είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιου έντονου τραυματισμού, ο ασθενής είναι συνήθως κάθιδρος με δυνατό σφυγμό. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει ακτινογραφικές εξετάσεις, με σκοπό να οριστικοποιήσει τη διάγνωση. Είναι σημαντικό να ξεκινήσει το θεραπευτικό πλάνο όσο το δυνατόν ταχύτερα, καθώς η ανάταξη γίνεται επικίνδυνη μετά από κάποιες ημέρες. Τα κατάγματα πυέλου έχουν σχετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, για αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως.

 

Κάταγμα λεκάνης: Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Η θεραπευτική πορεία ενός κατάγματος λεκάνης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού, καθώς και τη γενικότερη υγεία του ασθενούς. Ένα ήπιο, σταθερό κάταγμα ενδέχεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, με ξεκούραση και τη χρήση βακτηρίων. Ο ιατρός θα συστήσει τη χρήση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής για την αποφυγή θρομβώσεων στα πόδια ή τη λεκάνη.

Η αντιμετώπιση σοβαρότερων πυελικών καταγμάτων ενδέχεται να απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο ανοικτά, όσο και κλειστά, κι έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και ευθυγράμμιση των οστών. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει εσωτερική ή εξωτερική οστεοσύνθεση.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση του κατάγματος λεκάνης. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

Η κοτύλη αποτελεί μια κοιλότητα της λεκάνης, στην οποία εφαρμόζει το άκρο του μηριαίου οστού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την άρθρωση του ισχίου, η οποία ξεκινά από τη λεκάνη. Ένα κάταγμα λεκάνης συχνά συνυπάρχει με αυτό της κοτύλης.

Ένας ασθενής με κάταγμα λεκάνης - κοτύλης δεν μπορεί να περπατήσει, να αθληθεί, να κουνηθεί ή να σηκωθεί από το κρεβάτι χωρίς να βιώνει έντονο πόνο. Συστήνεται η ανάπαυση στο κρεβάτι, ιδιαίτερα εάν επιλεχθεί η συντηρητική αντιμετώπιση έναντι της χειρουργικής επέμβασης.

Τα κατάγματα αυτά είναι αρκετά περίπλοκα, και μπορούν να επηρεάσουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας του ασθενούς. Ο ύπνος είναι μια από αυτές. Ενδέχεται να χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα μαξιλάρι ύπνου, το οποίο μπορεί να ανυψώσει τη λεκάνη. Σημαντικό είναι να κοιμάστε ανάσκελα, για να ενισχύσετε τη σωστή επούλωση των οστών.

Λόγω της θέσης και της φύσης της λεκάνης, τα όργανα που ενδέχεται να τραυματιστούν συχνότερα από ένα κάταγμα είναι η ουροδόχος κύστη και το έντερο.