Το Mallet finger (σφυροδακτυλία στο χέρι) είναι ένας τραυματισμός του εκτατικού μηχανισμού ενός δακτύλου στο χέρι. Πρόκειται για κλειστή ρήξη του εκτείνοντα τένοντα, δηλαδή σχίσιμο του τένοντα χωρίς ανοικτό τραύμα.
Πώς γίνεται η κάκωση “mallet finger”;
Ο μηχανισμός τραυματισμού είναι η απότομη και βίαιη κάμψη της τελικής φάλαγγας ενός δακτύλου, ενώ αυτό βρίσκεται σε έκταση. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί κατά το στρώσιμο ενός σεντονιού στο κρεββάτι, ή κατά τη στιγμή που το δάκτυλο μπαίνει γρήγορα στην τσέπη ενός τζιν. Επίσης, μπορεί να συμβεί από πρόσκρουση μπάλας στο τεντωμένο δάκτυλο, κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας. Ο μηχανισμός αυτός προκαλεί σχίσιμο (ρήξη) του εκτείνοντα τένοντα, κοντά στην κατάφυση αυτού στην τελική φάλαγγα.
Πολύ πιο σπάνια, η παραμόρφωση μπορεί να συμβεί μετά από θλαστικό τραύμα (κόψιμο) από αιχμηρό αντικείμενο, πχ μαχαίρι.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνυπάρχει αποσπαστικό κάταγμα στην κατάφυση του τένοντα. Τότε η πάθηση λέγεται bony mallet finger.
Ποια είναι η κλινική εικόνα;
Αμέσως μετά τον τραυματισμό, η άπω φαλαγγοφαλαγγική άρθρωση του δακτύλου είναι σε κάμψη. Ο ασθενής αδυνατεί να εκτείνει ενεργητικά την τελική φάλαγγα του τραυματισμένου δακτύλου.
Σε ποια δάκτυλα εμφανίζεται;
Συχνότερα εμφανίζεται στο μεσαίο δάκτυλο και στο δείκτη, ενώ μπορεί να συμβεί και στο μικρό δάκτυλο του χεριού.
Διάγνωση mallet finger
Tο ιστορικό και η κλινική εικόνα (που είναι πολύ χαρακτηριστική) βοηθούν στη διάγνωση. Ο ασθενής αδυνατεί να εκείνει ενεργητικά την τελική φάλαγγα του δακτύλου.
Απαραίτητα γίνεται ακτινολογικός έλεγχος με κατάλληλες ακτινογραφίες. Στην ακτινογραφία θα φανεί εάν συνυπάρχει κάποιο αποσπαστικό κάταγμα. Σε αυτήν την περίπτωση η διάγνωση είναι οστικό (bony) mallet finger. Συνήθως όμως πρόκειται για ρήξη του τένοντα, χωρίς οστική συμμετοχή.
Θεραπεία mallet finger
Όταν υπάρχει ρήξη του τένοντα (χωρίς αποσπαστικό κάταγμα), η θεραπεία είναι συντηρητική. Συνίσταται στην εφαρμογή ενός μικρού πλαστικού νάρθηκα, ειδικού για την περίσταση, που κρατά το δάκτυλο σε υπερέκταση. Ο νάρθηκας αυτός τοποθετείται στο τραυματισμένο δάκτυλο και παραμένει καθ’όλο το 24ωρο, για 6-8 εβδομάδες (επόμενη εικόνα). Το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, εφ’όσον η θεραπεία αρχίζει γρήγορα και εφαρμόζεται σωστά.
Εάν υπάρξει καθυστέρηση στη διάγνωση πέραν των 15-20 ημερών, ή εάν συνυπάρχει οστικό κάταγμα, τότε η θεραπεία είναι χειρουργική.
Συμπερασματικά, το mallet finger δεν είναι πολύ σπάνια κάκωση. Απαιτεί γρήγορη διάγνωση, ώστε να αρχίσει αμέσως η ενδεικνυόμενη θεραπεία (συνήθως συντηρητική). Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι εξαιρετικό, εφόσον ο τραυματισμός διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί σωστά.
Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε αναγνωρισμένα τραυματολογικά νοσοκομεία της Γερμανίας. Διαθέτει πλούσια εμπειρία, έχοντας ανυτιμετωπίσει πολυάριθμα τραυματολογικά περιστατικά.