Μεταταρσαλγία-πτώση μεταταρσίων

Η μεταταρσαλγία – πτώση μεταταρσίων είναι μια κατάσταση στην οποία το πέλμα του ποδιού γίνεται επώδυνο και η βάδιση δυσχερής.

Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από συμμετοχή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τρέξιμο χιλιομέτρων και άλματα. Μπορεί, επίσης, να οφείλεται σε χρόνιες παραμορφώσεις του ποδιού, όπως “κότσι” (βλαισός μέγας δάκτυλος), σφυροδακτυλία, νευρίνωμα Morton και άλλες αιτίες που αναπτύσσονται στη συνέχεια.

Η μεταταρσαλγία είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. 

 

Ποια είναι τα αίτια της μεταταρσαλγίας;

Τα αίτια της μεταταρσαλγίας μπορεί να είναι:

  • Μηχανικά αίτια μεταταρσαλγίας, όπως βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι), δυσαναλογία μεταταρσίων (μακρύ 2ο μετατάρσιο), 
  • Ανατομικά αίτια μεταταρσαλγίας, όπως βραχύς αχίλλειος τένοντας, κοιλοποδία (αυξημένη ποδική καμάρα)
  • Μεταταρσαλγία συνοδευόμενη από αρθρίτιδα, όπως Hallux rigidus (δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος), εκφυλιστικές αρθρίτιδες άλλων δακτύλων, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα
  • Μεταταρσαλγία νευρικής αιτιολογίας, που οφείλεται σε ανάπτυξη νευρινώματος Morton (εμφανίζεται στα δακτυλικά αισθητικά νεύρα του πέλματος από χρόνια πίεση και οδηγεί σε ενοχλητικά συμπτώματα κατά τη βάδιση)
  • Ιδιοπαθής μεταταρσαλγία, όπου απουσιάζει ξεκάθαρο αίτιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενοχοποιείται η χρόνια καταπόνηση, όπως σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων, χρήση καθημερινά ακατάλληλων σκληρών υποδημάτων, χρήση ψηλοτάκουνων υποδημάτων από γυναίκες.
  • Ηλικία: όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η παθανότητα μεταταρσαλγίας. Το υποδόριο λίπος ατροφεί, με συνέπεια να είναι εντονότερη η πίεση του δέρματαος από τις κεφαλές των μεταταρσίων.
  • Παχυσαρκία, αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Κάταγμα κοπώσεως.
  • Παλαιότερος τραυματισμός με είσοδο και παραμονή ξένου σώματος που προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση και πόνο.
  • Η μεταταρσαλγία εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες.

Συμπτώματα μεταταρσαλγίας

Εμφανίζεται με πόνο στο πέλμα, ακριβώς πριν τα δάκτυλα κατά τη βάδιση. Μπορεί να είναι πρωϊνός, ή να επιδεινώνεται με τη διάρκεια της ημέρας.
Πολλοί ασθενείς νιώθουν ότι κάτω από το πέλμα τους βρίσκεται διαρκώς ένα βότσαλο που τους πονάει. 

 

Κλινική εικόνα μεταταρσαλγίας

Το πέλμα του ασθενούς συνήθως εμφανίζει επώδυνους κάλους (τήλους), οι οποίοι αποτελούν ενδείξεις χρόνιας υπερβολικής πίεσης του σημείου αυτού (επόμενη εικόνα).

 

Μεταταρσαλγία-πτώση μεταταρσίων

Επώδυνοι κάλοι στο πέλμα

 </p

Διάγνωση της μεταταρσαλγίας

Εκτός από την κλινική εικόνα με τους κάλους στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού (προηγούμενη εικόνα), στη διάγνωση θα βοηθήσουν ακτινογραφίες του άκρου ποδός, καθώς και ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για αποκλεισμό (ή διάγνωση) παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα. Μαγνητική τομογραφίασπινθηρογράφημα οστών και πελματογράφημα ίσως χρειαστούν για να συμπληρώσουν τη διαγνωστική σειρά.

 

μεταταρσαλγία

 

Θεραπεία της μεταταρσαλγίας

Αν και γενικά δεν είναι σοβαρή, η μεταταρσαλία μπορεί να διαταράξει τις καθημερινές δραστηριότητες. Η συντηρητική θεραπεία, όπως ο πάγος και η ανάπαυση, συχνά ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Η χρήση κατάλληλων υποδημάτων με πέλματα που απορροφούν κραδασμούς μπορεί να αποτρέψει ή να ελαχιστοποιήσει τα μελλοντικά προβλήματα με τη μεταταρσαλία. Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για λίγες ημέρες, επίσης βοηθάει στα αρχικά στάδια.

 

Τι χειρουργείο γίνεται για τη μεταταρσαλγία;

Όταν η μεταταρσαλγία επιμένει, παρά τη συντηρητική προσέγγιση, τότε ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία επεμβάσεων για τη μεταταρσαλγία. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία, τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς (ηλικία, δραστηριότητες, σωματικό βάρος) και πρέπει να εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή. Ενδεικτικά αναφέρεται η βράχυνση των εμπλεκομένων μεταταρσίων, η διόρθωση του κοτσιού (βλαισού μεγάλου δακτύλου) και οι διορθωτικές οστεοτομίες των μεταταρσίων. 

 

Συμπερασματικά

Η μεταταρσαλγία μπορεί να γίνει επώδυνη και ενοχλητική σε καθημερινή βάση. Κλειδί για την αντιμετώπισή της είναι η ανεύρεση και αντιμετώπιση της αιτίας που την προοκαλεί.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική διόρθωση των παραμορφώσεων αυτών, έχοντας επιτελέσει μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί σύγχρονες, αναίμακτες τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας, που εξασφαλίζουν άριστο τελικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ασθενούς. Επιπλέον, κάθε ασθενής και κάθε πόδι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με την επέμβαση που ενδείκνυται επακριβώς.

Σχεδόν το σύνολο των επεμβάσεων για την μεταταρσαλγία εκτελούνται από τον Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο υπό περιοχική αναισθησία που καταλαμβάνει μόνο το πόδι κάτω από τον αστράγαλο. Ο ασθενής περπατάει λίγη ώρα μετά την επέμβαση και δε χρειάζεται να νοσηλευτεί, οπότε εξέρχεται αυθημερόν του νοσοκομείου.
Ο χρόνος αποθεραπείας είναι συνήθως 2 με 4 εβδομάδες και εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης.

Εάν σας προβληματίζει ο πόνος στο πόδι, ζητήστε τη γνώμη του ειδικού Ορθοπαιδικού Χειρουργού Β.Κ.Φωτόπουλου

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

Προκαλείται από διάφορους παράγοντες όπως:

  • Παχυσαρκία
  • Κάταγμα κοπώσεως
  • Ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε αυξάνεται και η πιθανότητα να αποκτήσουμε μεταταρσία.
  • Τραυματισμός
  • Χρόνια καταπόνηση λόγω επαγγέλματος ή άθλησης
  • Ανάπτυξη νευρινώματος Morton
  • Αρθρίτιδα
  • Ανατομικά προβλήματα

Πόνος στα πέλματα, στο σημείο πριν τα δάκτυλα.

Πέρα από την κλινική εξέταση που πραγματοποιείται στα πέλματα, ο ιατρός μπορεί να συνιστήσει και τα εξής:

  • Ακτινογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Πελματογράφημα
  • Σπινθηρογράφημα οστών

Με τη χρήση πάγου και ειδικών υποδημάτων ανακουφιζόμαστε από τα συμπτώματα. Επίσης, τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά τη χρήση πάγου, ειδικών υποδημάτων και λήψη αντιφλεγμονωδών.

contact

 

επικοινωνία