Μετατραυματική αρθρίτιδα
Η μετατραυματική αρθρίτιδα αποτελεί μια φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων, η οποία εμφανίζεται μετά από κάποιον τραυματισμό. Σε αντίθεση με άλλες μορφές αρθρίτιδας, η μετατραυματική αρθρίτιδα παρουσιάζεται σε βραχύ χρονικό πλαίσιο μετά από τραυματισμό και αποτελεί συνήθως προσωρινό πρόβλημα. Περιπτώσεις χρόνιας μετατραυματικής αρθρίτιδας είναι σπάνιες, και απαντώνται αποκλειστικά εάν ο ασθενής δεν αναζητήσει αποτελεσματική θεραπεία.
Οι ασθενείς με μετατραυματική αρθρίτιδα παρουσιάζουν δυσκαμψία και πόνο στις τραυματισμένες αρθρώσεις. Στατιστικά, η αρθρίτιδα μετά από τραυματισμό αποτελεί περίπου το 10% των περιστατικών αρθρίτιδας.
Ποια η διαφορά μεταξύ μετατραυματικής αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας;
Λόγω των συμπτωμάτων που προκαλεί, η μετατραυματική αρθρίτιδα συχνά συγχέεται με την οστεοαρθρίτιδα, μια χρόνια εξελισσόμενη φλεγμονώδη πάθηση των αρθρώσεων. Πρόκειται για τον συχνότερο τύπο αρθρίτιδας, κατά τον οποίο ο χόνδρος πέριξ των αρθρώσεων φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Απαντάται κυρίως σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, με τις πιο συχνές εντοπίσεις να αποτελούν το ισχίο, τα γόνατα, η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών.
Βασική διαφορά της μετατραυματικής αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας είναι η αιτία πρόκλησης, και το χρονικό πλαίσιο εκδήλωσης. Ενώ η πρώτη εμφανίζεται μετά από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό, με γρήγορους ρυθμούς, η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολυπαραγοντική, κυρίως κληρονομική νόσος, η οποία εξελίσσεται σταδιακά ανά τα χρόνια.
Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από μετατραυματική αρθρίτιδα;
Η μετατραυματική αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει κάθε ασθενή που παρουσιάζει έναν τραυματισμό, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία του. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η αρθρίτιδα μετά από τραυματισμό εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρές ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.
Κάθε ασθενής ο οποίος συμμετέχει σε κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό διατρέχει κίνδυνο ανάπτυξης μετατραυματικής αρθρίτιδας. Συνηθέστερα αίτια πρόκλησης της πάθησης αποτελούν τα παρακάτω:
- Αυτοκινητιστικά ατυχήματα
- Αθλητικοί τραυματισμοί
- Τραυματισμοί μετά από πτώσεις
- Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στην ίδια άρθρωση
Μετατραυματική αρθρίτιδα: Συμπτώματα
Συχνότερο σύμπτωμα της μετατραυματικής αρθρίτιδας είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στις τραυματισμένες αρθρώσεις. Ανάλογα με το σημείο του τραυματισμού, ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο περπάτημα, την άθληση και γενικότερα την κίνηση. Οίδημα και ευαισθησία κατά το άγγιγμα συνήθως συνοδεύουν τα συμπτώματα αυτά.
Συνηθέστερα σημεία εκδήλωσης της μετατραυματικής αρθρίτιδας είναι τα παρακάτω:
- Γόνατα
- Ποδοκνημική άρθρωση
- Ισχίο
- Αγκώνες
Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ένας ασθενής με τραυματισμένη άρθρωση διαθέτει έως και επτά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας από κάποιον ο οποίος δεν έχει βιώσει έναν τραυματισμό.
Διάγνωση της πάθησης
Η διάγνωση της μετατραυματικής αρθρίτιδας πραγματοποιείται με τη βοήθεια μερικών ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και με κλινική εξέταση της περιοχής. Ο ιατρός θα ζητήσει αρχικά από τον ασθενή να κινήσει την άρθρωση, να εξηγήσει τα συμπτώματα που βιώνει και να συγκρίνει την ευκινησία της άρθρωσης με εκείνη προ του τραυματισμού. Στη συνέχεια, θα παραγγείλει ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις, με τις οποίες θα οριστικοποιηθεί η διάγνωση.
Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Ακτινογραφία της άρθρωσης, η οποία θα παρουσιάσει το βαθμό διάβρωσης της άρθρωσης.
- Αξονική τομογραφία, η οποία προσφέρει μια πιο αναλυτική εικόνα του βαθμού διάβρωσης της άρθρωσης από την ακτινογραφία.
- Μαγνητική τομογραφία, με την οποία ο ιατρός θα λάβει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της άρθρωσης και του περιβάλλοντα ιστού.
Μετατραυματική αρθρίτιδα: Θεραπεία
Υπάρχουν δύο μορφές θεραπείας για την μετατραυματική αρθρίτιδα: η συντηρητική και η χειρουργική. Σε αρχικό στάδιο, ο ιατρός θα συστήσει τη συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει απώλεια βάρους, φυσικοθεραπεία και χρήση ειδικών υποστηρικτών συσκευών όπως ο νάρθηκας. Αναλγητικές φαρμακευτικές αγωγές όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνονται αυτοβούλως από τον ασθενή, καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της μετατραυματικής αρθρίτιδας επιλέγεται από τον ιατρό σε περίπτωση όπου η πάθηση δυσχεραίνει σε υπερβολικό βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι οι εξής:
- Αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού και αναδιαμόρφωση των οστών της άρθρωσης.
- Αρθρόδεση, κατά την οποία ο χειρουργός θα τοποθετήσει μια πλάκα και βίδες για να κρατήσει τα οστά της άρθρωσης σταθερά και ενωμένα.
- Αρθροπλαστική της παθούσας άρθρωσης, κατά την οποία ο ιατρός θα αντικαταστήσει την παθούσα άρθρωση με ένα νέο, τεχνητό μόσχευμα.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της μετατραυματικής αρθρίτιδας. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της μετατραυματικής αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας;
Σύγχυση ενδέχεται να δημιουργηθεί μεταξύ της φύσης της μετατραυματικής αρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Βασική τους διαφορά είναι το αίτιο πρόκλησης. Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι αποκλειστική απόρροια ενός τραυματισμού μιας άρθρωσης και δεν εμφανίζεται με άλλο τρόπο. Στον αντίποδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο εμφανίζεται σταδιακά και πλήττει τον ασθενή για όλη του τη ζωή.
Πώς καταλαβαίνω ότι έχω μετατραυματική αρθρίτιδα;
Βασικότερο σύμπτωμα της μετατραυματικής αρθρίτιδας είναι η δυσκαμψία στην τραυματισμένη άρθρωση. Αυτή συνοδεύεται από έντονο πόνο, δυσκολία κατά το βάδισμα και περιορισμό του εύρους κίνησης. Ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει οίδημα και ευαισθησία κατά το άγγιγμα, ανάλογα με την ένταση της πάθησης.
Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η μετατραυματική αρθρίτιδα;
Η μετατραυματκή αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση όταν τα συμπτώματα της πάθησης δυσχεράνουν σε υπερβολικό βαθμό την καθημερινότητα του ασθενούς. Ο ιατρός θα αφαιρέσει τον κατεστραμμένο ιστό και θα πραγματοποιήσει αναδιαμόρφωση και αρθρόδεση των οστών της παθούσας άρθρωσης.
Μπορώ να αποφύγω την μετατραυματική αρθρίτιδα;
Μετά από έναν τραυματισμό, η ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας δεν μπορεί να προβλεφθεί από τον ασθενή. Μοναδικός τρόπος αποφυγής της μετατραυματικής αρθρίτιδας είναι η αποφυγή ατυχημάτων που ενδέχεται να την προκαλέσουν. Η χρήση ζώνης ασφαλείας, σωστού εξοπλισμού κατά την άθληση και προστατευτικών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τραυματισμών.