Τι είναι η Νόσος Dupuytren;
Η νόσος του Dupuytren ή ρίκνωση της παλαμιαίας απονεύρωσης, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την περιτονία – το ινώδες στρώμα ιστού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στην παλάμη και τα δάχτυλα. Σε ασθενείς με Dupuytren, η περιτονία πυκνώνει και στη συνέχεια συσφίγγεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό προκαλεί την κάμψη ενός ή πολλών δακτύλων προς την παλάμη, φαινόμενο που είναι γνωστό ως «σύσπαση του Dupuytren».
Σε ορισμένους ασθενείς, μια επιδείνωση της σύσπασης του Dupuytren μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των χεριών, καθιστώντας τους δύσκολο να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Όταν συμβεί αυτό, υπάρχουν διαθέσιμες μη χειρουργικές και χειρουργικές επιλογές θεραπείας που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της κίνησης στα προσβεβλημένα δάχτυλα.
Πώς εμφανίζεται η νόσος Dupuytren;
Η περιτονία είναι ένα στρώμα ιστού που βοηθά να αγκιστρωθεί και να σταθεροποιηθεί το δέρμα στην πλευρά της παλάμης του χεριού. Χωρίς την περιτονία, το δέρμα στην παλάμη θα ήταν τόσο χαλαρό και εύπλαστο όσο το δέρμα στο πίσω μέρος του χεριού. Σε ασθενείς με νόσο Dupuytren, αυτή η παλαμιαία περιτονία αρχίζει σιγά-σιγά να πυκνώνει και στη συνέχεια να σφίγγει.
Συχνά, η νόσος Dupuytren ανιχνεύεται για πρώτη φορά όταν σχηματίζονται σβώλοι ιστού ή οζίδια κάτω από το δέρμα στην παλάμη. Αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από μυρμήγκιασμα στην επιφάνεια της παλάμης, καθώς ο εκφυλισμένος ιστός τραβάει το υπερκείμενο δέρμα.
Σε πολλές περιπτώσεις, η σύσπαση Dupuytren εξελίσσεται πολύ αργά, σε μια περίοδο ετών, και μπορεί να παραμείνει αρκετά ήπια, ώστε να μην χρειάζεται θεραπεία. Σε μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις, ωστόσο, η κατάσταση καθιστά δύσκολη την ευθυγράμμιση των εμπλεκόμενων δακτύλων. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για τη μείωση της σύσπασης και τη βελτίωση της κίνησης στα προσβεβλημένα δάχτυλα. Τυπικά, καθώς επιδεινώνεται μια σύσπαση, η προσβολή της περιτονίας γίνεται πιο σοβαρή και η θεραπεία είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε πλήρη διόρθωση.
Παράγοντες εμφάνισης νόσου Dupuytren:
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή επιδείνωση της νόσου του Dupuytren. Αυτοί περιλαμβάνουν:
• Φύλο: Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση από τις γυναίκες.
• Κληρονομικότητα.
• Χρήση αλκοόλ.
• Ορισμένες παθήσεις: Τα άτομα με διαβήτη και διαταραχές επιληπτικών κρίσεων είναι πιο πιθανό να έχουν Dupuytren.
• Ηλικία: Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης αυξάνεται με την ηλικία.
Πως αντιμετωπίζεται η νόσος Dupuytren;
Συντηρητική θεραπεία
Εάν τα συμπτώματα επεκταθούν, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός μπορεί πρώτα να συστήσει μη χειρουργική θεραπεία για να βοηθήσει στην επιβράδυνση της νόσου.
Η μη Χειρουργική Θεραπεία είναι ενέσιμη και περιλαμβάνει κυρίως εγχύσεις κορτικοστεροειδών και κολλαγενάσης για επιβράδυνση των συμπτωμάτων. Εντούτοις, καμία επιλογή συντηρητικής θεραπείας δεν οδηγεί στην οριστική θεραπεία της νόσου.
Χειρουργική Θεραπεία
Εάν η σύσπαση παρεμβαίνει στη λειτουργία των χεριών, ο Ορθοπεδικός μπορεί να συστήσει χειρουργική θεραπεία. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η μείωση της σύσπασης και η βελτίωση της κίνησης στα προσβεβλημένα δάχτυλα.
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη σύσπαση του Dupuytren. Ωστόσο, η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να μειώσει την περιοριστική επίδραση της περιτονίας. Η χειρουργική αντιμετώπιση διεκπεραιώνεται σε νεότερες ηλικίες με μερική ή ολική εκτομή της απονεύρωσης και σε μεγαλύτερες ηλικίες με διατομή των μεγάλων χορδών της παθολογικής παλαμιαίας απονεύρωσης. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, λαμβάνοντας φαρμακευτική και αναλγητική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, με την ένδειξη οποιουδήποτε συμπτώματος νόσου Dupuytren, η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό είναι απαραίτητη. Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ορθοπεδικό Βασίλειο Φωτόπουλο για μία εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία πάσης φύσεως ορθοπεδικού ζητήματος.