Η ολική αρθροπλαστική ισχίου, η αντικατάσταση, δηλαδή, μιας κατεστραμμένης άρθρωσης από τεχνητή, έγινε για πρώτη φορά το 1960, φέρνοντας κυριολεκτικά επανάσταση στο χώρο της Ορθοπαιδικής. Aνακούφισε εκατομμύρια ανθρώπους από πόνο και δυσχέρεια στη βάδιση, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις φυσιολογικές, για την ηλικία τους, δραστηριότητες.
Από το 1960 συνέβησαν πολύ σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των χρησιμοποιούμενων υλικών, των τεχνικών, αλλά και των προσπελάσεων στην άρθρωση του ισχίου. Στην αναζήτηση όλο και πιο ατραυματικών μεθόδων, τα τελευταία 10 χρόνια εξελίχθηκε η ολική αρθροπλαστική ισχίου με τη μέθοδο της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής τεχνικής, η οποία ονομάζεται AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery). Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο, η οποία βασίζεται στη γνωστή από τη δεκαετία του 60 πρόσθια προσπέλαση στην άρθρωση του ισχίου.
Τι είναι η μέθοδος AMIS;
Το χαρακτηριστικό είναι η πολύ μικρή τομή δέρματος, 6-8 εκατοστά, σε σύγκριση με τα 15-20 εκατοστά της κλασικής μεθόδου. Φυσικά, κάτω από την πολύ μικρή τομή που βλέπει ο ασθενής, κρύβεται η μεγάλη σημασία της νέας μεθόδου. Δεν υπάρχει καμία διατομή ή αποκόλληση μυών. Η προσπέλαση στην άρθρωση του ισχίου γίνεται με σεβασμό στην ανατομία. Δεν κόβουμε και δεν αποκολλούμε μυς, όπως με τις παλαιότερες τεχνικές.
Αυτή η ατραυματική προσπέλαση σημαίνει:
- ταχύτερη επούλωση των ιστών,
- ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς,
- μικρότερη σε διάρκεια νοσηλεία,
- μικρότερες ανάγκες σε μετάγγιση αίματος,
- μικρότερες πιθανότητες φλεγμονής και
- γενικότερα πολύ μικρότερα ποσοστά επιπλοκών.
Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε πριν 10 περίπου χρόνια στη Γαλλία. Σήμερα, έχει επεκταθεί σε πολλά κέντρα της Ευρώπης. Μέχρι το 2011 είχαν πραγματοποιηθεί ήδη 50.000 επεμβάσεις με τη νέα αυτή τεχνική. Σήμερα η επέμβαση γίνεται με επιτυχία και στην Ελλάδα μετά από κατάλληλη εκπαίδευσή μας στο εξωτερικό.
Πρακτικά η μέθοδος AMIS στηρίζεται σε μια, πολύ γνωστή από το 1960, πρόσθια προσπέλαση στην άρθρωση του ισχίου. Η εξέλιξη έγκειται στο ότι με τη βοήθεια κατάλληλων σύγχρονων εργαλείων αποφεύγονται μεγάλου μήκους τομές. Έτσι μπορούμε να εργαστούμε δια μίας πολύ μικρής τομής 6-8 εκατοστών.
Προσπέλαση με τη μέθοδο AMIS
Mε τη μέθοδο AMIS, εκμεταλλευόμαστε τη φυσιολογική οδό προς την άρθρωση ανάμεσα στους μυς και τους ιστούς. Δεν αποκολλούμε ή κόβουμε μυς και δεν προκαλούμε αιμορραγικές εστίες. Έτσι, μειώνουμε πολύ τα μετεγχειρητικά ποσοστά πόνου του ασθενούς.
Με τις κλασικές μεθόδους αρθροπλαστικής του ισχίου, ο ασθενής απαγορεύεται να κάνει κάμψη του ισχίου περισσότερο από 60-70 μοίρες τις πρώτες 6 εβδομάδες, συνεπώς δεν μπορεί να καθήσει σε βαθειά καθίσματα, ούτε να μπει και να βγει εύκολα από αυτοκίνητο, ενώ χρειάζεται πολύ προσοχή στην τουαλέτα. Αντίθετα, με τη νέα μέθοδο AMIS μπορεί να κινήσει ελεύθερα την άρθρωση, χωρίς περιορισμούς.
Πλεονεκτήματα AMIS
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου AMIS είναι:
- μικρότερη τομή δέρματος (6-8εκ, σε σχέση με τα 15-20εκ της κλασικής μεθόδου),
- μικρότερη ή καθόλου ανάγκη μετάγγισης αίματος,
- βραχύτερος χρόνος νοσηλείας (1-2 ημέρες),
- σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος,
- ταχύτατη κινητοποίηση (από την πρώτη κιόλας μέρα, 1-2 ώρες μετά την επέμβαση),
- ελάχιστη βλάβη στους ιστούς,
- ελεύθερη κίνηση στο ισχίο, χωρίς κίνδυνο μετεγχειρητικού εξαρθρήματος.
Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα AMIS
Η μέθοδος AMIS εμφανίζει ασύγκριτα καλύτερο αποτέλεσμα από τις κλασικές αρθροπλαστικές ισχίου, τόσο στα βραχυπρόθεσμα, όσο και στα μακροπρόθεσμα στάδια. Η γρήγορη και ανώδυνη κινητοποίηση ικανοποιεί τον ασθενή, αλλά σε απώτερα στάδια η ομαλή λειτουργία μυών και τενόντων είναι αυτή που διαφοροποιεί τη νέα τεχνική από τις παλαιότερες.
Υπάρχουν αντενδείξεις για τη μέθοδο AMIS;
Η αυξανόμενη εμπειρία από τη χρήση της μεθόδου δείχνει ότι δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- σε ασθενείς με προηγηθείσες επεμβάσεις ισχίου,
- σε αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου, στην αντικατάσταση μιας ήδη υπάρχουσας αρθροπλαστικής,
- σε παχύσαρκα άτομα,
- σε άτομα με δυσπλασία του ισχίου.
Ο χειρουργός που αναλαμβάνει να κάνει αυτή την τεχνική πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην τεχνική AMIS και να διαθέτει εμπειρία στη χειρουργική του ισχίου. Για το λόγο αυτό απαιτείται ειδική εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού με μεγάλη εμπειρία στη νέα αυτή τεχνική. Ο Δρ.Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος έχει εκπαιδευτεί στο πρότυπο κέντρο AMIS της εταιρείας MEDACTA (η εταιρεία που εισήγαγε την τεχνική AMIS) στην πόλη Tours της Γαλλίας και έχει πιστοποιηθεί ως ένας από τους λίγους Έλληνες Ορθοπαιδικούς που επιτελούν την τεχνική AMIS.
Επίσης, ο Δρ.Φωτόπουλος με τη χειρουργική και αναισθησιολογική του ομάδα, χορηγούν με μεγάλη εμπειρία διεγχειρητικά το τρανεξαμικό οξύ, μειώνοντας στο ελάχιστο τη διεγχειρητική και μετεγχειρητική απώλεια αίματος του ασθενούς. Έτσι καθίσταται σχεδόν απίθανη η μετεγχειρητική χορήγηση (μετάγγιση) αίματος στους ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου AMIS.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κλασικής αρθροπλαστικής μεθόδου και μεθόδου AMIS;
Στην περίπτωση της κλασικής μεθόδου, ο ασθενής δεν επιτρέπεται να κάνει κάμψη του ισχίου τους πρώτους 2 μήνες και δυσκολεύεται στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Σε αντίθεση με την μέθοδο AMIS, όπου ο ασθενής μπορεί να κινηθεί ελεύθερα χωρίς καμία δυσκολία.
Γιατί να επιλέξω τη μέθοδο AMIS;
Διότι, αποτελεί μια απόλυτα ανώδυνη και ασφαλή μέθοδο που μακροπρόθεσμα βοηθάει στην ομαλή λειτουργία των μυών και των τενόντων.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου AMIS;
- Η νοσηλεία διαρκεί μόνο 1 έως 2 ημέρες
- Ελεύθερη κίνηση του ισχίου
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Ταχύτερη επούλωση των ιστών
- Μειωμένες πιθανότητες φλεγμονής
- Ελάχιστη ή μηδαμινή ανάγκη μετάγγισης αίματος
Ποιοι πρέπει να λάβουν την γνώμη του Χειρουργού πριν προβούν σε ολική αρθροπλαστική ελάχιστης παρεμβατικότητας (AMIS);
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα συγκεκριμένα άτομα:
- Όσοι έχουν δυσπλασία του ισχίου
- Σε παχύσαρκα άτομα
- Όσοι έχουν υποβληθεί ξανά σε επέμβαση ισχίου
- Όσοι έχουν ήδη μια υπάρχουσα αρθροπλαστική