Παγωμένος ώμος: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι ο παγωμένος ώμος;

Ο «παγωμένος ώμος» (“Frozen Shoulder“) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο στην άρθρωση του ώμου. Επιστημονικά αναφέρεται ως “συμφυτική θυλακίτιδα του ώμου”. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο  του χρόνου, ενώ συνήθως υποχωρούν μέσα σε 1 με 3 χρόνια.

Η πιθανότητα ανάπτυξης παγωμένου ώμου αυξάνεται σε καταστάσεις, κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιείται ο ώμος. Τέτοιες καταστάσεις είναι μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως π.χ. στο μαστό.

Ενώ είναι πιθανό να προσβληθεί και ο άλλος ώμος αργότερα, είναι πολύ σπάνια η υποτροπή της πάθησης στον ίδιο ώμο.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του “παγωμένου ώμου”;

Ο παγωμένος ώμος τυπικά αναπτύσσεται αργά σε 3 στάδια. Καθένα από αυτά παρουσιάζει διαφορετική συμπτωματολογία. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το κάθε στάδιο, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Τα στάδια, λοιπόν, του παγωμένου ώμου, είναι τα ακόλουθα:

  • Στάδιο «παγώματος»: Είναι το στάδιο ανάπτυξης της φλεγμονώδους διεργασίας. Στο στάδιο αυτό η κάθε κίνηση του ώμου προκαλεί πόνο, ενώ το εύρος κινήσεων ελαττώνεται.
  • Στάδιο παγωμένου ώμου: Ο πόνος ελαττώνεται σημαντικά, αλλά ο ώμος είναι ιδιαίτερα δύσκαμπτος και μη λειτουργικός.
  • Στάδιο αποκατάστασης: Το εύρος κίνησης αρχίζει να βελτιώνεται και ο ώμος επιστρέφει σταδιακά στη φυσιολογική του κατάσταση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο πόνος χειροτερεύει κατά την διάρκεια της νύχτας, δυσχεραίνοντας τον φυσιολογικό ύπνο.

παγωμένος ώμος

 Ποια τα αίτια του “παγωμένου ώμου”;

Κατά την ανάπτυξη της πάθησης, ο αρθρικός θύλακος και οι σύνδεσμοι, παθαίνουν φλεγμονή, που έχει ως αποτέλεσμα, να αναπτύσσεται πάχυνση του θυλάκου και η άρθρωση «κλείνει». Έτσι ο ώμος δυσκολεύεται να κινηθεί στο μεγάλο εύρος κινήσεων. Για να γίνει αυτό περισσότερο απλό και κατανοητό, είναι σαν να φοράμε στενά και βαριά ρούχα, που μας δυσκολεύουν στις κινήσεις.

Στις λεγόμενες «ιδιοπαθείς» περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται σαφές αίτιο της πάθησης. Αντίθετα, στις δευτεροπαθείς, υπάρχει κάποια αιτία, όπως κάκωση ή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του ώμου.

 

Ποιοι παράγοντες εντείνουν τον κίνδυνο για την ύπαρξη του “παγωμένου ώμου”;

  1. Ηλικία : Συνήθως εμφανίζεται σε άτοκα άνω των 40 ετών.
  2. Το φύλο: Οι γυναίκες προσβάλλονται 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες.
  3. Παθήσεις τενοντίου πετάλου, όπως τενοντίτιδα υπερακανθίου.
  4. Ακινητοποίηση ώμου: Παρατεταμένη ακινητοποίηση του ώμου ή μειωμένη κινητικότητά του μπορεί να οδηγήσει σε παγωμένο ώμο. Η ακινητοποίηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών καταστάσεων, όπως κακώσεις του τενοντίου πετάλου, κάταγμα ώμου, εγκεφαλικό και μετεγχειρητική αποκατάσταση.
  5. Συστηματικές παθήσεις.

Ασθενείς με τις παρακάτω παθήσεις, μπορεί να αναπτύξουν παγωμένο ώμο. Στις παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνονται:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα (και ο υπερ- και ο υποθυρεοειδισμός)
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Φυματίωση
  • Νόσος Parkinson

 

Πως γίνεται η διάγνωση του παγωμένου ώμου;

Προκειμένου να γίνει σωστά η διάγνωση του παγωμένου ώμου, είναι απαραίτητα τα ακόλουθα:

  • Λήψη σωστού ιστορικού (χρόνος που άρχισε η πάθηση, τραυματισμοί ή συνυπάρχουσες παθήσεις)
  • Κλινική εξέταση
  • Διαγνωστικές εξετάσεις: Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μαγνητική τομογραφία. Ακολουθούν σε διαγνωστική αξία αναλόγως της περίπτωσης, ο υπέρηχος και οι απλές ακτινογραφίες.

 

Πως θεραπεύεται ο παγωμένος ώμος;

Στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος του πόνου και η διατήρηση-ανάκτηση της κινητικότητας της άρθρωσης. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει πως η θεραπεία δεν είναι υπόθεση 1-2 εβδομάδων, αλλά μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες.

Η θεραπεία του παγωμένου ώμου, μπορεί να είναι συντηρητική και χειρουργική.

Στη συντηρητική αντιμετώπιση, περιλαμβάνονται όλα τα μέσα για τη μείωση του πόνου, όπως αναλγητικά αντιφλεγμονώδη, ενέσεις στον ώμο κ.α. Φυσικά, ακρογωνιαίος λίθος είναι η φυσικοθεραπεία, που έχει στόχο να διατηρήσει αρχικά το εύρος κίνησης και σταδιακά να το αυξήσει. Στηρίζεται σε ασκήσεις που ο ασθενής εκπαιδεύεται να κάνει αρκετές φορές την ημέρα μόνος του.

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται μόνο αρθροσκοπικά: Εισάγεται η κάμερα στην άρθρωση του ώμου και επιτελείται λύση των συμφύσεων και ελεγχόμενη χαλάρωση συγκεκριμένων συνδέσμων. Έτσι, απελευθερώνεται η κινητικότητα του ώμου.

Λόγω του «φυσιολογικού» μετεγχειρητικού πόνου, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μετεγχειρητική αναλγησία. Είναι πολύ σημαντική, ώστε αμέσως μετεγχειρητικά, ο ασθενής να μην πονά και να είναι σε θέση να κινήσει παθητικά και ενεργητικά τον ώμο του. Διαφορετικά η ωφέλεια της επέμβασης θα χαθεί μέσα σε λίγα 24ωρα.

Για το λόγο αυτό, η αρθροσκοπική ομάδα του Β.Κ.Φωτόπουλου ακολουθεί το διεθνώς αναγνωρισμένο πρωτόκολλο αποθεραπείας της Mayo Clinic. Επικεφαλής είναι η αναισθησιολόγος κυρία Μ.Ψωμά (συνεργάτης Mayo Clinic). Η αναλγησία προκαλεί πλήρη απουσία πόνου μετεγχειρητικά και επιτρέπει στον ασθενή μας να ακολουθήσει επιθετικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας.

Οι κλειστοί χειρισμοί υπό νάρκωση, που ακόμα και σήμερα πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, ενέχουν το σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ιατρογενούς κατάγματος στο βραχιόνιο. Προκαλούν τυφλά διατομές θυλάκου και συνδέσμων, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο του ιατρογενούς εξαρθρήματος. Με την εμπειρία της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης, καλό είναι οι κλειστοί χειρισμοί στη σύγχρονη εποχή να αποφεύγονται.

παγωμένος ώμος

παγωμένος ώμος

 

 

Συμπερασματικά, ο παγωμένος ώμος είναι μια πάθηση που συνοδεύεται στα αρχικά στάδια από πόνο και δυσκαμψία της άρθρωσης. Αντίστοιχα σε απώτερα στάδια συνοδεύεται με επάνοδο της λειτουργικότητας του ώμου. Ανεξαρτήτως της αιτίας, η θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι πολύμηνη, περιλαμβάνει αντιμετώπιση του πόνου και κινησιοθεραπεία. Απώτερος σκοπός είναι να επανέλθει η άρθρωση στη φυσιολογική της λειτουργικότητα.

 

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολείται στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικό αριθμό ασθενών που υποφέρουν από παγωμένο ώμο. Η μεγάλη εμπειρία του, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί, εξασφαλίζουν την ιδανική λύση για το πρόβλημα του παγωμένου ώμου.

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο και ενημερωθείτε σωστά για το πρόβλημα στον ώμο σας.

 

επικοινωνία