pathiseis_ano_akrou

Παθήσεις άνω άκρου

Οι παθήσεις άνω άκρου μπορούν να χαρακτηριστούν ως αρκετά επώδυνες και να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς. Ουσιαστικά το άνω άκρο αποτελείται από τον αγκώνα, τον καρπό και τον ώμο. Λόγω, λοιπόν, των καθημερινών λειτουργιών τους και των εργασιών που φέρουν εις πέρας, οι παθήσεις που μπορεί να αναπτυχθούν ποικίλλουν.

Πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουμε τις παθήσεις του άνω άκρου, τις αιτίες και τα συμπτώματά τους.


Παθήσεις άνω άκρου

Όπως προαναφέραμε, το άνω άκρο αποτελείται από τον αγκώνα, τον ώμο και τον καρπό. Παρακάτω θα αναλύσουμε ορισμένες παθήσεις που αναπτύσσονται στα παραπάνω μέρη.

Ώμος

Ρήξη Υπερακανθίου. Η ρήξη υπερακανθίου αποτελεί μια επώδυνη πάθηση και προκύπτει με την αποκόλληση του τένοντα λόγω κάποιου τραυματισμού ή με την πάροδο του χρόνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και περιορισμό της κίνησης.

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα. Η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζεται συνήθως σε ασθενείς άνω των 40 ετών λόγω εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Τα ακριβή αίτια πρόκλησης δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζεται συνήθως μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς στην περιοχή.

Αρθρίτιδα του ώμου. Αποτελεί την φθορά της άρθρωσης με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της, καθώς, ο αρθρικός χόνδρος φθείρεται σταδιακά. Η συγκεκριμένη πάθηση είναι μη αναστρέψιμη και χαρακτηρίζεται ως μια επίπονη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου. Ως σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου ορίζεται η φλεγμονή στους τένοντες του στροφικού πετάλου στον υπακρωμιακό χώρο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, η πάθηση μπορεί να επιδεινωθεί και τα συμπτώματα να γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Αστάθεια ώμου. Η αστάθεια ώμου αποτελεί μια συχνή πάθηση, κατά την οποία ο ώμος χάνει την σταθερότητά του και εξαρθρώνεται προκαλώντας έντονο πόνο και μόνιμη αίσθηση μη σταθερότητας.

Παγωμένος ώμος. Ως παγωμένος ώμος περιγράφεται η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής παρατηρεί δυσκαμψία και έντονο πόνο που σταδιακά επιδεινώνεται. Κύριο αίτιο αποτελεί η φλεγμονή που αναπτύσσεται στον αρθρικό θύλακα και τους συνδέσμους.

Καρπός

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση που προκαλείται από την πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι μούδιασμα στο χέρι, πόνος και αδυναμία κίνησης και άρσης αντικειμένων.

Γάγγλιο καρπού. Το γάγγλιο καρπού είναι η εμφάνιση κύστης που περιέχει ζελατινώδες υγρό και δεν παρουσιάζει πόνο σε αρχικό στάδιο. Μόνο στην περίπτωση αύξησης του μεγέθους της μπορεί να παρουσιάσει πόνο, καθώς, πιέζει γειτονικούς ιστούς.

Οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε διάφορες αρθρώσεις, όπως είναι ο καρπός. Οφείλεται κυρίως στην φθορά του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών.

Τενοντίτιδα καρπού. Η τενοντίτιδα καρπού οφείλεται στην παρουσία φλεγμονής στους τένοντες του καρπού. Κύριος παράγοντας πρόκλησης αποτελεί η υπερχρήση της άρθρωσης και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Νόσος Dupuytren. Η συγκεκριμένη νόσος επηρεάζει σημαντικά το χέρι, παραμορφώνοντάς το σταδιακά λόγω των οζιδίων του ιστού που σχηματίζονται στην παλάμη. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο την καθημερινότητά τους.

Αγκώνας

Ωλένια νευρίτιδα. Η ωλένια νευρίτιδα αποτελεί μια πάθηση που περιλαμβάνει την παγίδευση και την βλάβη του ωλενίου νεύρου που προκαλείται από την τριβή. Συνήθως, προκαλείται λόγω χρόνιας τριβής, υπερχρήσης της άρθρωσης αλλά και ανατομικών ιδιαιτεροτήτων.

Επικονδυλίτιδα αγκώνα. Αποτελεί μια επώδυνη πάθηση για τον ασθενή που οφείλεται στην φλεγμονή των τενόντων που κινούν τον αγκώνα. Η φλεγμονή παρουσιάζεται μετά από την υπερχρήση της άρθρωσης και τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Ρήξη καταφατικού τένοντα δικεφάλου. Ως ρήξη καταφατικού τένοντα δικεφάλου περιγράφεται η αποκόλληση του τένοντα από την κατάφυσή του. Οι ασθενείς παρουσιάζουν έντονο πόνο στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης κυρίως λόγω άρσης αυξημένου βάρους.

Κάταγμα κεφαλής κερκίδας. Προκαλείται, κυρίως, λόγω πτώσης και στήριξης στην παλάμη. Ταυτόχρονα, μπορούν να προκληθούν διάφορες κακώσεις στον καρπό αλλά και τον ώμο.

 

Παθήσεις άνω άκρου: Θεραπεία

Οι ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, ώστε να πραγματοποιηθεί λεπτομερής εξέταση. Εκτός από την κλινική εξέταση, συνήθως, συνιστάται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων που θα βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της πάθησης.

Η θεραπεία εξαρτάται από την διάγνωση που θα λάβει ο Ορθοπαιδικός και χωρίζεται σε συντηρητική θεραπεία και χειρουργική αντιμετώπιση.

Ο Δρ. Β.Κ. Φωτόπουλος είναι εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός-Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Έχει επιτελέσει πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων και είναι ο πλέον κατάλληλος να αντιμετωπίσει τις παθήσεις άνω άκρου. Επικοινωνήστε μαζί του και απαλλαχθείτε από οποιαδήποτε ενόχληση.

Οι παθήσεις άνω άκρου εμφανίζουν κυρίως πόνο και δυσκαμψία. Στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα επώδυνες και μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

  • Ρήξη υπερακανθίου
  • Αστάθεια ώμου
  • Αρθρίτιδα
  • Ασβεστοποιός τενοντίτιδα
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου
  • Παγωμένος ώμος

  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Γάγγλιο καρπού
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Τενοντίτιδα
  • Νόσος Dupuytren
  • Ωλένια νευρίτιδα
  • Επικονδυλίτιδα αγκώνα
  • Κάταγμα κεφαλής κερκίδας
  • Ρήξη καταφατικού τένοντα δικεφάλου

Η διάγνωση των παθήσεων του άνω άκρου περιλαμβάνει την λεπτομερή κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό, αλλά και τη λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία.

Οι παθήσεις άνω άκρου μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια συντηρητικής θεραπείας. Εάν παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και ο ασθενής δεν δει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση που πραγματοποιείται αρθροσκοπικά.

επικοινωνία

επικοινωνία