Πόνος στο γόνατο
Το γόνατό μας είναι η μεγαλύτερη και η πιο ευάλωτη άρθρωση στο σώμα μας. Στηρίζει το σωματικό μας βάρος και συμμετέχει σε πληθώρα κινήσεων, τόσο κατά τη βάδιση, όσο και κατά το τρέξιμο. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι εξαιρετικά επιρρεπές σε τραυματισμούς, αλλά και σε χρόνιες φθορές. Συμμετέχει σε κάθε κίνησή μας, είτε αυτή είναι απλό βάδισμα, είτε τρέξιμο. Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να γίνει ανυπόφορος και να μας δυσκολέψει στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό πρέπει να επικοινωνούμε με τον Ορθοπαιδικό μας, ώστε να μας συμβουλέψει κατάλληλα.
Πόνος στο γόνατο: Τι είναι;
Ο πόνος στο γόνατο προκαλείται από διάφορες αιτίες, όπως τραυματισμούς, ή χρόνιες καταστάσεις. Μπορεί να ποικίλλει από απλή ενόχληση, μέχρι έντονο πόνο με σοβαρή δυσχέρεια στην κίνηση και τη βάδιση. Το γόνατο καταπονείται περισσότερο λόγω του σωματικού μας βάρους και των καθημερινών δραστηριοτήτων μας. Οποιοσδήποτε τραυματισμός συμβεί, εκδηλώνεται με πόνο. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να αφορά τους μύς, τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μηνίσκους του γόνατος.
Ποια είναι τα αίτια;
Κατά κύριο λόγο, ο πόνος στο γόνατο προκαλείται από κάποιον τραυματισμό ή από χρόνια καταπόνηση. Ο τραυματισμός μπορεί να προκληθεί λόγω κάποιας αθλητικής δραστηριότητας ή λόγω επαγγέλματος. Στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να προκληθεί λόγω της χρόνιας καταπόνησης/φθοράς/εκφύλισης, όπως προαναφέραμε. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής, αρθρίτιδας ή συστηματικής πάθησης, όπως π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Πόνος στο γόνατο: Τι προβλήματα προκύπτουν;
Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
- Αρθρίτιδα γόνατος. Η αρθρίτιδα γόνατος προκύπτει όταν ο χόνδρος των αρθρώσεων φθείρεται, με αποτέλεσμα να προκαλεί πόνο και δυσκολία στην κίνηση.
- Χονδροπάθεια. Η χονδροπάθεια οφείλεται στη φθορά του χόνδρου και έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει στην περιοχή της επιγονατίδας.
- Τενοντίτιδα: Η τενοντίτιδα είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των τενόντων που βρίσκονται γύρω από το γόνατο.
- Ρήξη μηνίσκου. Ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί από κάποια απότομη κίνηση ή βαθύ κάθισμα. Ο ασθενής ταλαιπωρείται από πρήξιμο, πόνο και αδυναμία κίνησης.
- Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Είναι αποτέλεσμα τραυματισμού στο γόνατο και περιλαμβάνει πρήξιμο, άλγος και αστάθεια.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Πέρα από την κλινική εξέταση που πραγματοποιείται, ο ιατρός μπορεί να προτείνει στον ασθενή κάποιες από τις ακόλουθες εξετάσεις:
- Ακτινογραφίες γόνατος (επόμενη εικόνα),
- Μαγνητική τομογραφία,
- Υπέρηχο,
- Αξονική τομογραφία.
Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται ο πόνος στο γόνατο;
Εάν, εμφανίσετε πόνο στο γόνατό σας καλό θα ήταν να επισκεφτείτε άμεσα τον ιατρό σας, ώστε να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Ο πόνος μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμος με συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:
- Αποχή από τη γυμναστική-περιορισμό δραστηριοτήτων,
- Παγοθεραπεία,
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα,
- Ξεκούραση,
- Παυσίπονα,
- Φυσικοθεραπεία.
Εάν, ο πόνος δεν αντιμετωπίζεται με τη συντηρητική θεραπεία, τότε ο ασθενής ενδέχεται να χρειαστεί επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με την αρθροσκόπηση. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται παθήσεις, όπως η ρήξη μηνίσκου, ρήξη προσθίου χιαστού, υμενική πτυχή, ελεύθερα ενδαρθρικά σώματα και η χονδροπάθεια. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις και όταν ο ασθενής είναι άνω των 65 ετών, ενδέχεται να χρειαστεί αρθροπλαστική του γόνατος. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός, σε συνεργασία πάντα με τον ασθενή, θα αποφασίσουν την κατάλληλη θεραπεία.
Πόνος στο γόνατο: Μέτρα πρόληψης
Τα μέτρα πρόληψης που μπορείτε να λάβετε είναι τα εξής:
- Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
- Σωστή στάση σώματος.
- Αποφυγή κινήσεων που καταπονούν τα γόνατα, όπως το γονάτισμα και το βαθύ κάθισμα.
- Να μην παραλείπουμε την προθέρμανση πριν την άσκηση, αλλά και τις διατάσεις, μετά από αυτή.
- Σωματική άσκηση, με ενδυνάμωση μυών γόνατος.
- Χρήση κατάλληλων και ανατομικών παπουτσιών.
Εάν διαπιστώσετε κάποιον πόνο ή ενόχληση στο γόνατό σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Δρ Βασίλειο Κ. Φωτόπουλο. Ο Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος, διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της αρθροσκόπησης και είναι σε θέση να σας δώσει τη λύση στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί του για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο γόνατό σας.