Πόνος στο κότσι
Τι είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι);
Ο βλαισός μέγας δάκτυλος, όπως αλλιώς ονομάζεται το κότσι του ποδιού, αποτελεί μια παραμόρφωση του εμπρόσθιου ποδός η οποία μπορεί να δυσχεράνει την καθημερινότητα του ασθενούς. Πρόκειται για την συνηθέστερη οστική παραμόρφωση του ποδιού, και προκαλεί συνήθως τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά προβλήματα στον ασθενή. Η βάδιση, η όρθια θέση, η ισορροπία, ακόμα και η επιλογή των παπουτσιών ενός ασθενούς επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τον βλαισό μέγα δάκτυλο. Ο πόνος στο κότσι είναι ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ασθενούς.
Πώς προκαλείται;
Βασική αιτία πρόκλησης του βλαισού μέγα δακτύλου είναι η χρήση στενών υποδημάτων, ιδιαίτερα ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Για τον λόγο αυτό, το κότσι του ποδιού εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες ασθενείς, με αναλογία γυναικών προς άνδρες 10:1. Άλλοι παράγοντες πρόκλησης της συγκεκριμένης παραμόρφωσης αποτελούν οι κάτωθι:
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Βλαισοπλατυποδία
- Κληρονομικότητα
- Βραχύς αχίλλειος τένοντας
- Βλαισογονία
- Έξω στροφή γόνατος
Πόνος στο κότσι: Τι βιώνει ένας ασθενής;
Το κότσι στο πόδι (βλαισός μέγας δάκτυλος) εξελίσσεται αργά, με την πάροδο του χρόνου. Η εξωτερική πίεση που ασκείται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού προκαλεί αλλαγές στην άρθρωση, με αποτέλεσμα αυτή να μετακινείται εκτός της φυσιολογικής της θέσης. Έτσι, το μεγάλο δάκτυλο πλησιάζει το δεύτερο, κι ένα οστεϊκό εξόγκωμα φανερώνεται στο πλάι. Συμπτώματα του πόνου στο κότσι αποτελούν τα παρακάτω:
- Πόνος γύρω από την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου, ο οποίος γίνεται εντονότερος με τη χρήση υποδημάτων και το βάδισμα.
- Οίδημα κι ερυθρότητα γύρω από την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου.
- Δημιουργία σκληρίας (κάλου) στο σημείο όπου το μεγάλο και το δεύτερο δάκτυλο συναντιούνται.
- Περιορισμένο εύρος κίνησης του μεγάλου δακτύλου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο πόνος στο κότσι μπορεί να χαρακτηριστεί έντονος, ακόμα κι αν ο ασθενής δεν χρησιμοποιεί ψηλοτάκουνα ή στενά παπούτσια. Συγκεκριμένα είδη αθλητικών υποδημάτων, όπως τα παπούτσια του μπάσκετ ή του βόλεϊ, μπορούν επίσης να καταστήσουν το πρόβλημα εντονότερο.
Πώς μπορεί να ανακουφιστεί ο πόνος στο κότσι;
Ο πόνος στο κότσι ενδέχεται να παρουσιαστεί σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητας του ασθενούς: το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, μετά από μια αθλητική δραστηριότητα. Ανεξάρτητα με τη χρονική στιγμή, υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει ο ασθενής για να ανακουφίσει τον πόνο. Αυτές περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Επιλογή σωστών υποδημάτων: Παπούτσια με χαμηλά τακούνια, τα οποία διαθέτουν φαρδύ εύρος μύτης για τα δάκτυλα, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εξωτερική πίεση που ασκείται στο μεγάλο δάκτυλο.
- Ειδικό μαξιλάρι: Η προσθήκη ενός ειδικού μαξιλαριού για τα δάκτυλα του ποδιού μπορεί να σταματήσει την τριβή του μεγάλου δακτύλου πάνω στο παπούτσι.
- Διατάσεις: Το τέντωμα και οι διατάσεις των δακτύλων των ποδιών μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ευελιξίας της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου.
- Παγοθεραπεία: Σημαντική ανακούφιση στον πόνο του βλαισού μέγα δακτύλου μπορεί να προσφέρει και η παγοθεραπεία. Ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει πάγο στην άρθρωση για 10 λεπτά μετά το βάδισμα ή την άσκηση, ή σε οποιαδήποτε περίπτωση νιώσει πόνο.
- Παυσίπονα: Απλή αναλγητική αγωγή με ιβουπροφαίνη, ή κάποιο άλλο παυσίπονο, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πόνου που βιώνει ο ασθενής.
Πόνος στο κότσι: Επέμβαση βλαισού μέγα δακτύλου
Στα αρχικά στάδια, ο βλαισός μέγας δάκτυλος αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με τη χρήση ειδικών ναρθήκων και παπουτσιών. Οι μέθοδοι αυτοί μπορούν να καθυστερήσουν, ή ακόμη και να αποτρέψουν, την εμφάνιση παραπάνω παραμόρφωσης. Ωστόσο, η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά το βλαισό μέγα δάκτυλο.
Υπάρχουν πολυάριθμες επεμβάσεις για το κότσι του ποδιού, οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Ο Δρ. Β. Κ. Φωτόπουλος είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού μέγα δακτύλου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό και πραγματοποιώντας ενδελεχή προεγχειρητικό σχεδιασμό.
Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Μέσω μιας τομής 2 εκατοστών, ο ιατρός πραγματοποιεί θυλακοπλαστική. Οριοθετεί την εξόστωση, την οποία αφαιρεί με ειδικά εργαλεία. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια μέρα, περίπου 2 με 3 ώρες μετά το χειρουργείο.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση του βλαισού μέγα δακτύλου. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.
Τι αίσθηση έχει ο πόνος στο κότσι;
Ο πόνος του βλαισού μεγάλου δακτύλου εμφανίζεται σταδιακά, μετά από μια κουραστική ημέρα, μια πολύωρη βόλτα ή κάποια αθλητική δραστηριότητα. Το εύρος της κίνησης του δακτύλου περιορίζεται, και ο ασθενής συνήθως παρατηρεί οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή της άρθρωσης. Ο πόνος στο κότσι ή γύρω από το κότσι γίνεται εντονότερος με τη χρήση υποδημάτων και το βάδισμα.
Πώς μπορεί να ανακουφιστεί ο πόνος στο κότσι;
Ειδικοί νάρθηκες στήριξης, ορθοπεδικά υποδήματα και αναλγητική φαρμακευτική αγωγή ενδέχεται να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Ο ιατρός θα συστήσει την παγοθεραπεία, ιδιαίτερα μετά από μια κουραστική ημέρα, για τη μείωση της φλεγμονής.
Υπάρχει χειρουργική επέμβαση για το κότσι;
Σε περίπτωση όπου ο πόνος στα πόδια λόγω του βλαισού μέγα δακτύλου δυσχεραίνει έντονα την καθημερινότητα του ασθενούς, ο ιατρός θα συστήσει κάποια χειρουργική επέμβαση. Αυτή έχει ως στόχο την επαναφορά της φυσιολογικής θέσης του μεγάλου δακτύλου, και την αφαίρεση της εξόστωσης. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, η οποία επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες εντός 2 με 3 ωρών.
Μπορεί το κότσι να επανεμφανιστεί μετά τη χειρουργική επέμβαση;
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών οι οποίοι, ακόμα και μετά από χειρουργική επέμβαση, θα παρατηρήσουν τον βλαισό μέγα δάκτυλο να επανέρχεται. Η επαναφορά αυτή εξαρτάται κυρίως από την πείρα και την ικανότητα του χειρουργού να διορθώσει σωστά την εξόστωση, και την πειθαρχία του ασθενούς στις μετεπεμβατικές οδηγίες. Παρά το γεγονός ότι είναι πιθανή, η επανεμφάνιση του βλαισού μέγα δακτύλου είναι αποφεύξιμη.