Πόνος στον αγκώνα
Ο πόνος στον αγκώνα αποτελεί ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που περιορίζει τη λειτουργικότητα του άνω άκρου. Ο αγκώνας είναι μια άρθρωση που επιτελεί καθημερινά πολλές κινήσεις. Η σημαντικότερη, από αυτές, είναι να μπορεί να πιάσει την τροφή και να τη φέρει στο στόμα. Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως ένας τραυματισμός ή μια χρόνια καταπόνηση της άρθρωσης. Οτιδήποτε συμβεί στα ανατομικά μέρη του αγκώνα, π.χ. οστά, χόνδροι, τένοντες, μύες μπορεί να προκαλέσει πόνο στο συγκεκριμένο σημείο.
Πόνος στον αγκώνα: Αίτια
Τα αίτια που προκαλούν πόνο στον αγκώνα ποικίλλουν. Η συχνότερη αιτία είναι η καθημερινή καταπόνηση του αγκώνα μέσω των καθημερινών ή/και αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από κάποιο τραυματισμό, κάταγμα, πάθηση ή φλεγμονή.
Τα συνηθέστερα αίτια πόνου στον αγκώνα είναι τα ακόλουθα:
- Επικονδυλίτιδα του αγκώνα. Είναι με διαφορά η συχνότερη αιτία πόνου στον αγκώνα. Πρόκειται ουσιαστικά για τενοντίτιδα των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου (πήχη). Κατά κύριο λόγο, όπως όλες οι τενοντίτιδες, οφείλεται στην υπερβολική χρήση των μυών του πήχη (σύνδρομο υπέρχρησης).
- Μυϊκός τραυματισμός. Σχετίζεται με καταπόνηση στον αγκώνα, μοιάζει με την επικονδυλίτιδα, αλλά αφορά άλλες μυϊκές ομάδες.
- Ρήξη τενόντων. Πρόκειται για τραυματισμό, που συνήθως εμπλέκει τον τένοντα του δικεφάλου βραχιονίου, στην κατάφυσή του στον αγκώνα (ρήξη καταφυτικού τένοντα δικεφάλου). Συμβαίνει κατά τη βίαιη υπερέκταση του αγκώνα, όταν ο μυς βρίσκεται σε σύσπαση.
- Αθλητικές δραστηριότητες που καταπονούν τον αγκώνα π.χ. τένις, βόλεϊ, γκολφ
- Παλαιότεροι τραυματισμοί (κατάγματα).
- Αστάθεια αγκώνα. Προϋπάρχει ιστορικό τραυματισμού με εξάρθρημα αγκώνα.
- Οστεοαρθρίτιδα. Αν και η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα είναι σπάνια στον αγκώνα, πρέπει να αποκλειστεί ως αίτιο πόνου. Συνήθως οφείλεται σε παλαιότερα κατάγματα/εξαρθρήματα, ή σε συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα).
- Αυτοάνοσα νοσήματα (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ρευματική Πολυμυαλγία)
- Ωλένια νευρίτιδα. Είναι η πάθηση που οφείλεται στην πίεση του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα. Συνήθως προκαλεί μούδιασμα στον παράμεσο και μικρό δάκτυλο. Σε σοβαρές, όμως, περιπτώσεις μπορεί να προκαλεί πόνο και στον αγκώνα.
Πόνος στον αγκώνα: Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το τι έχει προκαλέσει τον πόνο στον αγκώνα. Κάποια από τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξής:
- Δυσκαμψία
- Πόνος, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες
- Πρήξιμο
- Ερυθρότητα
- Παραμόρφωση του αγκώνα
Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον Ορθοπαιδικό μας;
Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε τον Ορθοπαιδικό μας στις συγκεκριμένες περιπτώσεις:
- Μετά από κάκωση του αγκώνα και όταν ο πόνος είναι έντονος.
- Όταν ο πόνος επιμένει, ακόμη και μετά τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
- Σε περίπτωση που παρατηρείται πρήξιμο στο σημείο ή μούδιασμα.
- Όταν ο πόνος γίνεται όλο και πιο έντονος.
- Όταν ο πόνος επιμένει, παρά τη διακοπή από δραστηριότητες που τον καταπονούν.
- Όταν υπάρχει εμπλοκή στην κίνηση.
- Όταν ο πόνος ξεπερνά τις 2 εβδομάδες και τείνει να γίνει χρόνιος.
Με ποιον τρόπο γίνεται η διάγνωση;
Για τη διάγνωση της πάθησης που προκαλεί πόνο και δυσχέρεια στον αγκώνα συνήθως αρκεί η σωστή κλινική εξέταση. Κάποιες φορές, ο ιατρός μπορεί να προτείνει τις κατάλληλες ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα.

Ακτινογραφίες Αγκώνα: Α. Φυσιολογικός αγκώνας Β. Εξάρθρημα αγκώνα Γ. Κάταγμα αγκώνα
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Ο Ορθοπαιδικός θα μας ενημερώσει για το ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Οι τρόποι αντιμετώπισης ποικίλουν αναλόγως της αιτίας που προκαλεί τον πόνο στον αγκώνα. Οι συχνότερες θεραπείες είναι οι εξής:
- Περιορισμός δραστηριοτήτων.
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
- Φυσικοθεραπεία. Βοηθάει στην καταστολή της φλεγμονής και στην ενδυνάμωση του αγκώνα.
- Ένεση κορτιζόνης. Η τοπική ένεση κορτιζόνης προτείνεται σε ασθενείς που έχουν έντονο πόνο από επικονδυλίτιδα. Με τη συγκεκριμένη ένεση υποχωρεί ο πόνος, αλλά η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της περίπτωσης.
- Τοπική έγχυση PRP. Πρόκειται για ένεση που γίνεται με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια. Λαμβάνεται με απλή αιμοληψία από τον ασθενή και μετά από κατάλληλη επεξεργασία (φυγοκέντρηση), προκύπτει το PRP. Οι συγκεκριμένες ενέσεις μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον πόνο και την υποχώρηση της φλεγμονής.
- Χειρουργική επέμβαση. Ο Ορθοπαιδικός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση, όταν πρόκειται για κάταγμα, εξάρθρημα, ή αρθρίτιδα.
Ο Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός- Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων και προβλημάτων στην περιοχή του αγκώνα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό- Χειρουργός ώστε να σας συμβουλέψει και να σας εξετάσει με σεβασμό και υπευθυνότητα.
Πώς μπορεί να προκληθεί ο πόνος στον αγκώνα;
Ο πόνος στον αγκώνα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες όπως είναι οι εξής:
- Υπερβολική χρήση και καταπόνηση με την πάροδο του χρόνου
- Κάταγμα
- Τραυματισμό
- Φλεγμονή
- Αθλητικές δραστηριότητες
- Επικονδυλίτιδα
- Τραυματισμός των μυών ή των τενόντων
- Εξάρθρημα
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Ωλένια νευρίτιδα
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;
Τα συμπτώματα εξαρτώνται και από την αιτία που έχει προκαλέσει τον πόνο στον αγκώνα. Κάποια από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής:
- Δυσκαμψία της άρθρωσης
- Πόνος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύκτας
- Πρήξιμο ή/και παραμόρφωση της περιοχής
- Ερυθρότητα
Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφτώ άμεσα τον Ορθοπαιδικό μου;
- Όταν ο πόνος είναι έντονος και έχει επέλθει μετά από κάποιο τραυματισμό ή κάκωση
- Όταν ο πόνος επιμένει ακόμα και μετά τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Στην περίπτωση που παρουσιαστεί μούδιασμα
- Όταν ο πόνος δεν υποχωρεί ακόμα και μετά την απαραίτητη ανάπαυση από τις δραστηριότητες
- Όταν ο πόνος ξεπερνά τις 2 εβδομάδες
Πώς διαγιγνώσκεται η αιτία που προκάλεσε τον πόνο στον αγκώνα;
Η διάγνωση περιλαμβάνει την κλινική εξέταση του ασθενούς, τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του, αλλά και τη διεκπεραίωση των απαραίτητων απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία.
Ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθηθεί;
Ο Ορθοπαιδικός, αφού λάβει τις εξετάσεις του ασθενούς, θα διαπιστώσει τον λόγο που έχει προκληθεί ο πόνος στην περιοχή του αγκώνα. Οι θεραπείες που μπορεί να ακολουθηθούν είναι οι εξής:
- Περιορισμός δραστηριοτήτων
- Φυσικοθεραπεία
- Ένεση κορτιζόνης
- Τοπική έγχυση PRP
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Χειρουργική επέμβαση, στην περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα και όταν πρόκειται για κάταγμα ή κάκωση