Ψωριασική Αρθρίτιδα
[content_table]
Τι είναι η ψωριασική αρθρίτιδα;
Πρόκειται για ένα είδος χρόνιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας, η οποία τις περισσότερες φορές συνδέεται με την ψωρίαση. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση, αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί και πριν από αυτήν. Επίσης, δεν αποκλείεται ο ασθενής να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα ψωρίασης. Προκαλεί πόνο μέσα ή γύρω από τις αρθρώσεις, φλεγμονές, και διόγκωση των αρθρώσεων. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των αρθρώσεων και να οδηγήσει σε αρκετά μειωμένη κίνηση.
Ποιος κινδυνεύει από την ψωριασική αρθρίτιδα;
Κυρίως, προσβάλλει άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητο. Πολλές φορές είναι και θέμα κληρονομικότητας, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε συγγενείς α’ βαθμού. Επίσης, βακτήρια που ζουν στις ψωριασικές πλάκες, είναι ικανά να δημιουργήσουν φλεγμονή. Να αναφερθεί ότι προσβάλλονται εξίσου άνδρες και γυναίκες. Τέλος, πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικίες 35-55 ετών, χωρίς αυτό να περιορίζει τη νόσο μόνο σε αυτές τις ηλικίες.
Είναι μεταδοτική;
Όχι. Πρόκειται για μία νόσο του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη και εάν έρθετε σε επαφή με τον πάσχοντα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείτε, διότι δεν μεταδίδεται. Έτσι, αν πάσχετε εσείς, μη φοβάστε ότι πρόκειται να το μεταδώσετε κάπου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας;
Γενικά προκύπτουν αρθριτικά, δερματικά, και άλλα εξωαρθρικά προβλήματα. Ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
- Πόνος, πρήξιμο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις.
- Ερυθηματώδεις πλάκες στο δέρμα, δηλαδή ψωρίαση (σε γόνατα, αγκώνες, κεφάλι κλπ).
- Δακτυλίτιδα (αλλαντοειδές δάκτυλο) άνω ή κάτω άκρων. Πρόκειται για φλεγμονή που μπορεί να εξελιχθεί σε επώδυνη.
- Δυσκαμψία στη μέση.
- Θερμότητα κατά την ψηλάφηση πασχόντων αρθρώσεων.
- Πρωινή δυσκαμψία.
- Πρήξιμο, δυσχρωμία και «σκασίματα» των ονύχων.
- Πόνος και πρήξιμο στις φτέρνες.
- Σπονδυλίτιδα: φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη (σπόνδυλοι και σπονδυλικές αρθρώσεις).
- Πόνος στους γλουτούς.
- Δυσκαμψία στον αυχένα.
- Επιπεφυκίτιδα, λόγω φλεγμονής της εξωτερικής μεμβράνης του ματιού.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Γενικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος διάγνωσης. Ο ιατρός εξετάζει τον ασθενή σύμφωνα με τα συμπτώματα που έχουν προκύψει και συνεκτιμά την κλινική του εικόνα. Εάν διαπιστώσει ότι χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα προβεί σε αιματολογικές εξετάσεις, ίσως και ακτινογραφίες. Τέλος, ο ιατρός δίνει έμφαση στο οικογενειακό ιστορικό.
Υπάρχει αντιμετώπιση;
Ναι υπάρχει, αρκεί η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στόχος είναι να εμποδιστεί η εξέλιξη της νόσου, να μειωθούν οι πόνοι και να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του σώματος. Αυτό γίνεται μέσω του ελέγχου των συμπτωμάτων και της κατάστασης. Πραγματοποιείται φαρμακευτική και μη αγωγή, καθώς και συχνές φυσικοθεραπείες. Πιο αναλυτικά χρησιμοποιούνται:
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
- Γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη).
- Στεροειδή με τη μορφή ενέσεων, χαπιών ή αλοιφών.
- Αλοιφές ή φωτοθεραπεία για τα δερματικά συμπτώματα.
- Αντιρευματικά φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (Μεθοτρεξάτη, Κυκλοσπορίνη, Λεφλουνομίδη, Σουλφασαλαζίνη).
- Βιολογικά τροποποιητικά αντιρευματικά φάρμακα ή βιολογικοί παράγοντες.
- Χειρουργική επέμβαση σε τένοντες ή αρθρώσεις με σοβαρή βλάβη.
Ανάλογα με το περιστατικό, ενδέχεται να εμπλέκονται πολλές ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα:
- Ρευματολόγος– Πολύ συχνά αναλαμβάνει ρόλο στη ρύθμιση της αγωγής, όταν αυτή απαιτείται.
- Φυσικοθεραπευτής – Εφαρμογή ασκήσεων για τη διατήρηση της κινητικότητας του ασθενούς ή την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του σώματος.
- Εργοθεραπευτής –Συμβουλές για την προστασία των αρθρώσεων από μεγαλύτερη ζημιά σχετικά με καθημερινές κινήσεις. Στόχος είναι η αποφυγή μεγαλύτερης καταπόνησης. Σε περιπτώσεις που το απαιτούν, χορηγείται νάρθηκας.
- Ποδολόγος –Ανάλογα με τη βλάβη στα πόδια, θα προτείνει συγκεκριμένα κατάλληλα υποδήματα για αποφυγή περαιτέρω καταπόνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον ιατρό σας καθίσταται απαραίτητη ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και να προτείνει αντίστοιχες λύσεις. Ο Δρ. Βασίλειος Κ.Φωτόπουλος, ως έμπειρος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός βρίσκεται δίπλα σας σε οτιδήποτε σας προβληματίζει. Επικοινωνήστε μαζί του για περαιτέρω πληροφορίες.