Η ρήξη του τένοντα τετρακεφάλου είναι το σχίσιμο του τένοντα, που συμβαίνει ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού στο γόνατο.
Ο τένοντας του τετρακεφάλου είναι ένας ισχυρός συνδετικός ιστός, μέσω του οποίου ο τετρακέφαλος μυς προσφύεται στην επιγονατίδα. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος. Ως εκ τούτου, χωρίς αυτόν είναι αδύνατο να βαδίσουμε και να τεντώσουμε το γόνατό μας.
Η ρήξη τένοντα του τετρακέφαλου μπορεί να είναι είτε μερική είτε πλήρης. Μια μερική ρήξη δεν διαχωρίζει πλήρως τον τένοντα. Μια πλήρης ρήξη κόβει τον τένοντα σε 2 τμήματα, με συνέπεια τη διακοπή του εκτατικού μηχανισμού. Συνήθως, όταν συμβεί ρήξη του τένοντα, αυτή είναι πλήρης.
Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου: Αιτίες
Η ρήξη τένοντα του τετρακέφαλου είναι αποτέλεσμα τραυματισμού. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα μέσης ηλικίας που συμμετέχουν σε αθλήματα με άλματα ή σπριντ. Η αναλογία ανδρών προς γυναίκες είναι 8:1.
Οι κυριότερες αιτίες είναι:
- Αθλητικές δραστηριότητες με απότομη σύσπαση τετρακεφάλου μυός. Τέτοια αθλήματα είναι το σπριντ, άλματα σε μπάσκετ-βόλλεϋ, άλμα εις μήκος κλπ.
- Πτώση με το γόνατο ελαφρά λυγισμένο
- Αδέξια προσγείωση μετά από άλμα
- Χρόνια τενοντίτιδα
- Συστηματικές παθήσεις που αποδυναμώνουν τον τένοντα του τετρακέφαλου. Τέτοιες παθήσεις είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, υπερουριχαιμία, λοίμωξη του τένοντα και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
- Χρήση φαρμάκων, όπως τα στεροειδή και ορισμένα αντιβιοτικά, που μπορούν να αποδυναμώσουν τον τένοντα του τετρακέφαλου.
Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου: Συμπτώματα
Η ρήξη τένοντα τετρακεφάλου είναι σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο. Τα συμπτώματα είναι:
- Ξαφνικό αίσθημα ότι κάτι «σχίστηκε»,
- Απότομος και έντονος πόνος,
- Αδυναμία βάδισης,
- Αδυναμία έκτασης του λυγισμένου γόνατος,
- Μώλωπες (μελάνιασμα), οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν μετά από λίγες ώρες.
Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου: Διάγνωση
Η διάγνωση της ρήξης συνήθως γίνεται εύκολα με κλινική εξέταση. Υπάρχει ψηλαφητό χάσμα μεταξύ του τένοντα και του άνω πόλου της επιγονατίδας. Επίσης, ο ασθενείς είναι ανίκανος να τεντώσει το γόνατό του. Ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, ή υπερηχογράφημα μπορεί να διενεργηθούν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
Θεραπεία
Οι μερικές ρήξεις συμβαίνουν πιο σπάνια και μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με φυσικοθεραπεία. Οι πλήρεις ρήξεις συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση και την ανάκτηση της πλήρους λειτουργίας του γόνατος.
Χειρουργική Θεραπεία
Η χειρουργική επέμβαση έχει ως στόχο την επανασύνδεση του σχισμένου τένοντα στην επιγονατίδα και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του γόνατος.
Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή με επισκληρίδιο αναλγησία. Γίνεται μια επιμήκης τομή πάνω από τον τένοντα στο γόνατο. Τοποθετούνται ισχυρά μη απορροφήσιμα ράμματα στον σχισμένο τένοντα. Τα ράμματα διέρχονται μέσα από οπές που διανοίγονται στην επιγονατίδα. Στη συνέχεια, τα ράμματα δένονται στο κάτω μέρος της επιγονατίδας για να τραβήξουν τις σχισμένες άκρες του τένοντα πίσω στην κανονική τους θέση.
Τα τελευταία χρόνια η επανακαθήλωση μπορεί να γίνει και με ισχυρές οστικές άγκυρες.
Επανακαθήλωση τένοντα τετρακεφάλου: Αριστερά με διοστικές ραφές στην επιγονατίδα, Δεξιά με οστικές άγκυρες
Ρήξη τένοντα τετρακεφάλου: Μετεγχειρητική αποκατάσταση
Μετά την επέμβαση ο ασθενής ακολουθεί αυστηρό προτόκολλο αποθεραπείας, το οποίο παρακολουθεί στενά ο θεράπων Ιατρός.
Απαιτείται νάρθηκας ακινητοποίησης του γόνατος σε συγκεκριμένες μοίρες κάμψης και έκτασης. Η βάδιση τις πρώτες εβδομάδες γίνεται μόνο με πατερίτσες, αυξάνοντας προοδευτικά το βάρος που πέφτει στο πόδι.
Σε γενικές γραμμές οι πατερίτσες χρειάζονται τις πρώτες 4-6 εβδομάδες, ενώ ο λειτουργικός κηδεμόνας 6-8 εβδομάδες.
Η πλήρης επούλωση του τένοντα απαιτεί πολλούς μήνες. Η επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να καθυστερήσει 8-9 μήνες μετά την επέμβαση.
Κίνδυνοι και Επιπλοκές
Μερικοί από τους κινδύνους και τις επιπλοκές της αποκατάστασης της ρήξης τένοντα του τετρακέφαλου περιλαμβάνουν:
- Εκ νέου ρήξη του τένοντα (επαναρρήξη)
- Απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης του γόνατος.
- Μυϊκή αδυναμία του τετρακεφάλου.
- Λοίμωξη (σπάνια).
- Θρόμβωση (σπάνια).
Συνοψίζοντας, η ρήξη τένοντα του τετρακέφαλου είναι ένας σχετικά σπάνιος τραυματισμός που συνήθως απαιτεί χειρουργική θεραπεία. Τα άτομα μέσης ηλικίας που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό είναι πιο επιρρεπή σε ρήξη τένοντα του τετρακέφαλου. Με την κατάλληλη και έγκαιρη αντιμετώπιση, τα περισσότερα άτομα μπορούν να επιστρέψουν στις αθλητικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Ο Δρ.Β.Κ.Φωτόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη συρραφή τετρακεφάλου, τα τελευταία 20 έτη. Συνεργάζεται με έμπειρη ομάδα φυσικοθεραπευτών, που εγγυώνται την άριστη αποκατάσταση, μετά από συρραφή του τετρακεφάλου.