Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα
Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;
Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη δομή που βρίσκεται ανάμεσα στο μηρό και την κνήμη και ανήκει στα μαλακά μόρια της άρθρωσης του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους και σκοπός τους είναι να απορροφούν τους κραδασμούς που δημιουργεί το βάρος του εκάστοτε ανθρώπου, ανάμεσα σε μηρό και κνήμη. Λειτουργεί σαν είναι είδος «αμορτισέρ». Η ρήξη μηνίσκου συνίσταται στο σχίσιμο/σπάσιμο ενός ή και των δυο μηνίσκων έπειτα από τραυματισμό ή φυσιολογική φθορά που έρχεται με την πάροδο του χρόνου.
Που οφείλεται η ρήξη μηνίσκου;
Η ρήξη μηνίσκου είναι αρκετά συχνή σε αθλητές ή ανθρώπους που γυμνάζονται. Δύναται να συμβεί όταν ένα άτομο αλλάζει κατεύθυνση ξαφνικά ενώ τρέχει ή συμβαίνει ταυτόχρονα με άλλους τραυματισμούς στο γόνατο, όπως τραυματισμό του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους μεγαλύτερους αθλητές αφού ο μηνίσκος εξασθενεί με την ηλικία. Πάνω από το 40% των ατόμων 65 ετών και άνω υπολογίζεται ότι είναι επιρρεπείς στη ρήξη μηνίσκου.
Ποια τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;
Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι μπορούν ακόμα να περπατήσουν έχοντας ένα τραυματισμένο γόνατο. Ωστόσο, μπορεί να γίνει σταδιακά πιο άκαμπτο, ενώ η φλεγμονή θα αυξάνεται. Μάλιστα σε κάποιες θέσεις (πχ τέντωμα), το γόνατο μπορεί να μην πονάει καθόλου. Άλλα συμπτώματα ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνουν:
- Πόνο στο γόνατο, ο οποίος μπορεί να ποικίλλει σε σοβαρότητα (ήπιος, σοβαρός ή να έρχεται και να φεύγει). Εντοπίζεται εσωτερικά και πίσω, εάν υπέστη ρήξη ο έσω μηνίσκος. Αντιθέτως εντοπίζεται εξωτερικά αν υπέστη ρήξη ο έξω μηνίσκος
- Πρήξιμο – αυτό εμφανίζεται συνήθως αρκετές ώρες μετά τον τραυματισμό του μηνίσκου εξαιτίας του υγρού που μαζεύεται
- Μια αίσθηση ότι το γόνατο «μπλοκάρει» ή «κλειδώνει», συνήθως όταν είναι λυγισμένο. Είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να παρατηρήσει και ένα «κλίκ».
- Μια αίσθηση ότι το γόνατο είναι ασταθές και ότι δε μας κρατάει, ή ότι θα υποχωρήσει
- Δυσκολία στο τέντωμα ή / και λύγισμα του γόνατος
- Ευαισθησία κατά μήκος της γραμμής της άρθρωσης
Ρήξη μηνίσκου: Διάγνωση και θεραπεία
Εφόσον ο ασθενής συζητήσει τα συμπτώματά του με τον ιατρό, θα πραγματοποιηθεί εξέταση στο γόνατο με ειδικές δοκιμασίες που βοηθούν στη διάγνωση. Μέρος της εξέτασης περιλαμβάνει κάμψη του γόνατου και στη συνέχεια τέντωμα και περιστροφή του. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ρήξη του μηνίσκου. Η ακτινογραφία γόνατος αν και δεν δείχνει τη ρήξη, προσδιορίζει εάν υπάρχουν άλλες αιτίες του πόνου.
Η μαγνητική τομογραφία απεικονίζει τη ρήξη και μάλιστα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το είδος της ρήξης του μηνίσκου. Επίσης απεικονίζει λεπτομερώς όλες τις δομές του γόνατος, βοηθώντας στην αποκάλυψη παθήσεων/κακώσεων που συνυπάρχουν. Ο υπέρηχος δε βοηθά σημαντικά στη διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου.
Ρήξη μηνίσκου: αντιμετώπιση
Όσον αφορά την αντιμετώπιση, αρχικά, συστήνεται συντηρητική αγωγή, δηλαδή ανάπαυση, πάγος, και συμπίεση με κάποιον ελαστικό επίδεσμο και ανύψωση του ποδιού. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική επίσης. Συνιστώνται πατερίτσες για να αποφευχθεί τυχόν βαρύτητα στην άρθρωση. Ενδείκνυται και η χρήση παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών που περιβάλλουν το γόνατο.
Στην περίπτωση μη ανταπόκρισης του γόνατος στη συντηρητική αγωγή, τότε ο θεράπων ιατρός θα προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση).
Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα
Ρήξη μηνίσκου και περπάτημα είναι 2 στενά συνυφασμένες έννοιες, καθώς ο μηνίσκος παίζει σημαντικό ρόλο στο περπάτημα. Το αν μπορεί ο ασθενής να περπατήσει μετά τη ρήξη εξαρτάται από τη θέση και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Η ρήξη του μηνίσκου δεν επουλώνεται από μόνη της, σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, υπάρχει υποχώρηση των συμπτωμάτων, χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αυτό οφείλεται στο ότι με την πάροδο των εβδομάδων υπάρχει μια προοδευτική «λείανση» της ρήξης από τον ίδιο τον οργανισμό. Έτσι, ενώ υφίσταται η ρήξη, εντούτοις δεν ενοχλεί στις κινήσεις του γόνατος, παρά μόνο σε έντονη καταπόνηση.
Όταν τα συμπτώματα επιμένουν πέραν των τριών μηνών και δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες, τότε συνιστάται σε γενικές γραμμές αρθροσκοπική αντιμετώπιση.
Στους αθλητές συνήθως επιλέγεται γρήγορα η αρθροσκοπική αντιμετώπιση, καθώς η ρήξη του μηνίσκου περιορίζει δραστικά τις αθλητικές δραστηριότητες.
Το περπάτημα συνιστάται να γίνεται αρχικά για λίγα λεπτά της ώρας και σταδιακά να αυξάνει το διάστημα της άσκησης, αναλόγως των συμπτωμάτων.
Ο Δρ Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός – Χειρουργός και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας. Ασχολείται ενεργά με την αρθροσκοπική χειρουργική γόνατος και ώμου. Μετεκπαιδεύτηκε στην Κολωνία και έχει διεκπεραιώσει πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων για αντιμετώπιση καταγμάτων ολόκληρου του σκελετού, ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος καθώς και επεμβάσεις αντιμετώπισης παραμορφώσεων του άκρου ποδός. Διακρίνεται για τη συμμετοχή του σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.