Σύνδρομο απιοειδούς μυός

Τι είναι το σύνδρομο απιοειδούς μυός;

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι η νευρομυϊκή διαταραχή, κατά την οποία παγιδεύεται το ισχιακό νεύρο από τον απιοειδή μυ και έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία έντονου πόνου στο ισχίο και το γλουτό.

 

Τι είναι ο απιοειδής μυς και ποια η λειτουργία του;

Ο απιοειδής μυς εντοπίζεται στο εσωτερικό των γλουτών, πίσω από τον μείζονα γλουτιαίο μυ και έχει τη μορφή ενός αχλαδιού. Η κύρια λειτουργία του απιοειδούς μυός είναι η συμμετοχή του στην ομαλή λειτουργία του κάτω μέρους του σώματος, στην σταθεροποίηση του ισχίου και στην ομαλή περιστροφή του ισχίου, του μηρού και του ποδιού προς τα έξω.  Επίσης, ο απιοειδής μυς συμβάλει και στην βάδιση, καθώς, μετατοπίζεται ομαλά το βάρος του ασθενούς.

 

Ισχιακό νεύρο

Το ισχιακό νεύρο αποτελεί το μεγαλύτερο νεύρο στο ανθρώπινο σώμα, καθώς, επεκτείνεται από την πλάτη έως και τα κάτω άκρα. Οποιοσδήποτε ερεθισμός στο ισχιακό νεύρο μπορεί να προκαλέσει πόνο και περιορισμό της κίνησης του ασθενούς.

 

Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Αίτια και παράγοντες κινδύνου

Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι σαφή. Είναι γνωστοί, όμως, οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στην εμφάνιση του.

  • Έντονη αθλητική δραστηριότητα σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις
  • Πτώση του ασθενούς
  • Ιστορικό τραύματος στην περιοχή του ισχίου και των γλουτών
  • Ανατομικές μεταβολές
  • Δυσλειτουργίες των μυών και των αρθρώσεων

 

Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι μια αρκετά επίπονη διαταραχή, καθώς, ο πόνος αντανακλάται στο γλουτό, στο γόνατο έως και στην κνήμη. Πιο συγκεκριμένα, η συμπτωματολογία του συνδρόμου απιοειδούς μυός περιλαμβάνει τα εξής:

  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα που εκτείνεται έως και το πίσω μέρος των γλουτών, της κνήμης και του πέλματος
  • Πόνος που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ακινησία
  • Αίσθημα καψίματος
  • Περιορισμός της κίνησης

 

Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Διάγνωση

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός δεν διαγιγνώσκεται εύκολα και ανακαλύπτεται μετά τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα λάβει γνώση της καθημερινότητάς του αλλά και της συμπτωματολογίας. Μέσω ειδικών κλινικών εξετάσεων, θα εξεταστεί το εύρος των κινήσεων και σε ποιες περιπτώσεις προκαλείται πόνος. Για τον αποκλεισμό παθήσεων και λοιπών αιτιών, συνιστάται η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. μαγνητική τομογραφία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

Το σύνδρομο απιοειδούς μυός αντιμετωπίζεται, κυρίως, μέσω συντηρητικής θεραπείας. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου συνιστά την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, ούτως ώστε να διαγνωσθεί άμεσα. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ξεκούραση
  • Πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και ασκήσεων ενδυνάμωσης
  • Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Έγχυση τοπικών αναισθητικών ή υαλουρονικού οξέος

 

Σε σπάνιες περιπτώσεις και μόνο όταν το κρίνει απαραίτητο ο Ορθοπαιδικός-Χειρουργός συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση του ισχιακού νεύρου και την μεταφορά του εκτός του απιοειδούς μυός.

 

Ο Δρ. Β.Κ. Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός-Χειρουργός και διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τραυματολογικά νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Γερμανία και έχει επιτελέσει πληθώρα επεμβάσεων. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να κλείσετε το ραντεβού σας για την άμεση αντιμετώπιση του συνδρόμου απιοειδούς μυός.