Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών ή αλλιώς η κήλη του αθλητή, είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζουν αρκετοί αθλητές κυρίως ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης και σε άλλα αθλήματα, όπως στο τένις, στις πολεμικές τέχνες, στο χορό, στο στίβο σε αθλητές του σπριντ κ.α.

Το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980, ανευρίσκεται στη βιβλιογραφία με διάφορες ονομασίες. Μερικές από αυτές είναι:
• αθλητική κήλη, ή κήλη του αθλητή (sports hernia),
• πόνος στην ηβική σύμφυση (athletic pubalgia),
• οστεϊτιδα της ηβικής σύμφυσης.

Πώς εμφανίζεται το Σύνδρομο Κοιλιακών Προσαγωγών;

Το σύνδρομο εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα, όπως:
• άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας,
• άλγος στην ηβική σύμφυση, που μερικές φορές είναι πολύ έντονο ,
• άλγος στους κατώτερους κοιλιακούς μυς,
• Πόνος στους όρχεις,
• Αίσθημα βάρους στην περιοχή των κοιλιακών μυών και των προσαγωγών.

Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας δεν είναι σπάνιοι. Αποτελούν το 2 έως 5 % όλων των αθλητικών τραυματισμών. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Διαφορετικά, η πάθηση αυτή θα γίνει χρόνια και ανασταλτική στην αθλητική καριέρα.

Οι τραυματισμοί της βουβωνικής χώρας ουσιαστικά προκαλούν βλάβες στην ηβική και βουβωνική χώρα. Τέτοιες βλάβες είναι:
• Βλάβες της κατάφυσης του ορθού κοιλιακού μυός στο ηβικό οστό,
• Βλάβες της έκφυσης των προσαγωγών μυών από το ηβικό οστό,
• Βλάβες του ηβικού οστού αυτού καθ’ αυτού,
• Βλάβες των γειτονικών οστών και αρθρώσεων (ισχίου, ιερολαγονίου)

Ποιες παθήσεις συγκαταλέγονται στο Σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών;

Οι σημαντικότερες παθήσεις είναι:
• Τενοντοπάθεια των προσαγωγών.
• Τενοντοπάθεια του λαγονοψοΐτη.
• Τενοντοπάθεια του ορθού κοιλιακού.
Κατάγματα εκ κοπώσεως ηβικού οστού.
Κατάγματα εκ κοπώσεως του αυχένα του μηριαίου.
• Τραυματική ηβική οστείτης.
• Παγίδευση του θυρεοειδούς νεύρου.
• Χαλάρωσης του έξω βουβωνικού στομίου.
• Ρήξη της απονεύρωσης του έξω λοξού.
• Ρήξη του κοινού καταφυτικού τένοντα.
• Ρήξη της απονεύρωσης του εγκάρσιου κοιλιακού.
• Διαχωρισμός βουβωνικού συνδέσμου.

 

Ο μηχανισμός πρόκλησης του συνδρόμου είναι ο οξύς ή χρόνιος τραυματισμός, που μπορεί να συμβεί λόγω συγκεκριμένων κινήσεων (π.χ. σουτ στο ποδόσφαιρο, άλματα στο μπάσκετ, εκτίναξη στο σπριντ).

Παλαιότερα, ο πόνος σε αυτή την περιοχή ήταν σπάνιος. Οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά σε οξύ τραυματισμό των προσαγωγών μυών μετά από μία απότομη κίνηση που συνδυαζόταν με γλίστρημα ή σύγκρουση, προβολή, απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, απότομες πάσες (στο ποδόσφαιρο).

Τα τελευταία χρόνια, τα αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τέννις, ταχύτητα στον στίβο, έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή, αλλά και πολύ πιο δυναμικά. Οι σημερινοί αθλητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, έχουν γίνει πιο «επιθετικοί».

Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, οι δυνάμεις που ασκούνται είναι μεγαλύτερες, οι προπονήσεις σαφώς πιο έντονες και τα διαστήματα ξεκούρασης (ειδικά στους επαγγελματίες) πολύ μικρά. Οι παράγοντες αυτοί κάνουν τους τραυματισμούς στην περιοχή που προαναφέραμε πολύ πιο συχνούς.

Έτσι, εμφανίζεται διάχυτο άλγος, επιδεινούμενο κατά την άσκηση και ιδιαίτερα κατά την έκταση των ισχίων και το στρίψιμο του κορμού. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις. Γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το φτέρνισμα ή κατά την διάρκεια σύσπασης των κοιλιακών μυών.

Διάγνωση του συνδρόμου κοιλιακών-προσαγωγών

Κλινικά μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στο σύνδρομο αυτό και στα άλλα αίτια βουβωβικού άλγους. Σίγουρα, το καλό ιστορικό, αναφορικά με το πότε και το πώς ξεκίνησαν τα συμπτώματα, είναι σημαντικό. Η κλινική εξέταση μπορεί να εντοπίσει ακόμα καλύτερα το σημείο του πόνου και τις βλάβες που υποκρύπτονται.

Στη διάγνωση (και τη διαφορική διάγνωση) βοηθούν ειδικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, υπέρηχοι και μαγνητική τομογραφία. Ειδικά για τη μαγνητική τομογραφία, απαιτούνται ειδικά πρωτόκολλα, ώστε η διάγνωση να είναι ακριβής.

Η δυσκολία στη διάγνωση οφείλεται στην πολυπλοκότητα της ανατομίας της περιοχής. Οφείλεται επίσης και στο ότι συνυπάρχουν συνήθως δύο ή τρεις τραυματισμοί. Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι πολλές φορές συνυπάρχει παθολογία από την άρθρωση του ισχίου. Αυτό πρέπει να αναγνωρίζεται, καθώς απαιτείται εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση του συνδρόμου κοιλιακών-προσαγωγών

H πρώιμη διάγνωση και θεραπεία έχουν τεράστια σημασία προκείμενου να μη γίνει το πρόβλημα χρόνιο και καταστρέψει την αθλητική καριέρα.

Η συντηρητική θεραπεία χρησιμοποιείται στα πρώιμα στάδια και ειδικά όταν η διάγνωση τεθεί εγκαίρως. Στα συντηρητικά μέσα περιλαμβάνονται:
ανάπαυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες, έως και πολλές εβδομάδες,
φυσικοθεραπεία,
αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να αποτύχει. Αυτό συμβαίνει όταν τα συμπτώματα χρονίζουν, ή όταν η διάγνωση είναι καθυστερημένη. Επί αποτυχίας, τα συμπτώματα επιστρέφουν σχεδόν αμέσως, μόλις ο αθλητής μπει σε εντατική προπόνηση ακόμα και μετά από εβδομάδες ή μήνες ξεκούρασης.

Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.
Όταν υπάρχει ρήξη των τενόντων, τότε απαιτείται εξαρχής χειρουργική επέμβαση. Η επιτυχία είναι της τάξεως του 95% δίνοντας άμεση και μόνιμη λύση σε αθλητές υψηλών επιδόσεων. Αναλόγως της κάθε περίπτωσης, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, είτε με τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Η δεύτερη εξυπακούεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα και ταχύτερη επάνοδο στις αθλητικές δραστηριότητες. 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε περίπτωση συμπτωμάτων του συνδρόμου κοιλιακών- προσαγωγών πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του Ορθοπαιδικού Χειρουργού. Έτσι, θα διαγνωσθεί και θα αντιμετωπιστεί σωστά η πάθηση.

Επειδή συχνά οι ομάδες πιέζουν ασφυκτικά για την, όσο το δυνατόν, ταχύτερη επιστροφή του αθλητή στις αγωνιστικές δραστηριότητες, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επιστροφή μπορεί να καθυστερήσει εβδομάδες ή και μήνες. Όσο πιο νωρίς τεθεί η διάγνωση, τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπιση. Και τότε, τόσο πιο γρήγορη θα είναι και η επιστροφή σε κορυφαίο επίπεδο αθλητικών δραστηριοτήτων.

Εάν πάσχετε από πόνο στη βουβωνική περιοχή, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο.

 

επικοινωνία