Τενοντίτιδα αγκώνα
Η τενοντίτιδα αγκώνα αποτελεί μια συχνή, επώδυνη πάθηση, κατά την οποία οι τένοντες της άρθρωσης του αγκώνα φλεγμαίνουν. Επηρεάζει συχνά αθλητές του τένις και του γκολφ, καθώς και άτομα που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες στροφικές κινήσεις με τον αγκώνα. Συνήθεις εργασίες που περιλαμβάνουν τέτοιες κινήσεις είναι οι τεχνίτριες νυχιών και οι μουσικοί. Άτομα που εκτελούν βαριές χειρωνακτικές εργασίες διαθέτουν επίσης υψηλό κίνδυνο νόσησης.
Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από το οστό του άνω βραχίονα και τα δύο οστά του αντιβραχίου, την ακτίνα και την ωλένη. Στον αγκώνα περιλαμβάνονται όλοι οι τένοντες που συντελούν στην έκταση του καρπού και των δακτύλων. Οι τένοντες αυτοί βρίσκονται στην εξωτερική και εσωτερική πλευρά της άρθρωσης, και επηρεάζονται από φλεγμονές υπέρχρησης.
Τενοντίτιδα αγκώνα: Τύποι
Οι τύποι της τενοντίτιδας του αγκώνα διακρίνονται, ανάλογα με το σημείο της φλεγμονής, στις εξής ομάδες:
- Έσω επικονδυλίτιδα: Ονομαζόμενη αλλιώς και αγκώνας του παίκτη γκολφ (Golfer’s elbow) ή αγκώνας του ρίπτη (Thrower’s elbow), η έσω επικονδυλίτιδα αγκώνα επηρεάζει την εσωτερική πλευρά της άρθρωσης. Προκαλεί επίπονες κάμψεις του αγκώνα, του καρπού και των δακτύλων, η οποία επιδεινώνεται με την άρση βάρους.
- Έξω επικονδυλίτιδα: Ονομαζόμενη αλλιώς και αγκώνας του τενίστα (Tennis elbow). Επηρεάζει την έξω επιφάνεια του αγκώνα, προκαλώντας πόνο και κάποιες φορές οίδημα της περιοχής. Το άλγος επικεντρώνεται στον πήχη και τον καρπό.
Αίτια και Παράγοντες κινδύνου
Η τενοντίτιδα του αγκώνα είναι συχνά αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων τραυματισμών της περιοχής, οι οποίοι προκαλούνται στα πλαίσια αθλημάτων κι επαγγελμάτων που απαιτούν βαρεά χειρωνακτική εργασία.
Οι συχνότερες αιτίες της τενοντίτιδας το αγκώνα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Έντονη αθλητική δραστηριότητα
- Χρήση λάθος αθλητικού εξοπλισμού, ή κακή τεχνική σε αθλήματα
- Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αγκώνα
- Συνεχόμενη καταπόνηση της άρθρωσης
- Επαναλαμβανόμενη άρση βάρους
- Παθολογικές καταστάσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η τενοντίτιδα αγκώνα;
Κύρια ένδειξη της τενοντίτιδας του αγκώνα είναι ο πόνος. Ενδέχεται να συνοδεύεται από οίδημα, αίσθηση καύσους και ευαισθησία στο άγγιγμα. Ο ασθενής μπορεί να βιώσει δυσκαμψία της άρθρωσης, η οποία γίνεται εντονότερη το πρωί όταν ξυπνά ή το βράδυ κατά την κατάκλιση. Εκτός από τον αγκώνα, ο πόνος της τενοντίτιδας μπορεί αν επεκταθεί στους βραχίονες, τον καρπό και τα δάκτυλα.
Τις περισσότερες φορές, οι ασθενείς βιώνουν τον πόνο της τενοντίτιδας του αγκώνα στην στροφή των πόμολων, στις χειραψίες και στην ανύψωση αντικειμένων.
Πώς διαγιγνώσκεται η πάθηση;
Πρώτο βήμα κατά τη διάγνωση της τενοντίτιδας αγκώνα είναι η λήψη του αναλυτικού ιατρικού ιστορικού και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει πλήρη κλινική εξέταση της πληγείσας περιοχής, και θα παραγγείλει τις απαραίτητες ακτινογραφικές εξετάσεις. Αυτές χρειάζονται, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα οστεοαρθρίτιδας του αγκώνα και ασβεστώσεων στους τένοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός ενδέχεται να συστήσει την πραγματοποίηση υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας.
Τενοντίτιδα αγκώνα: Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του αγκώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους: τον συντηρητικό και τον χειρουργικό. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, χρήση ειδικού νάρθηκα και τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Ενδέχεται να είναι απαραίτητη η λήψη μη στερεοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, καθώς και η χρήση ενέσιμης κορτιζόνης σε συνδυασμό με αυτόλογους, επουλωτικούς παράγοντες από αιμοπετάλια.
Επί αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας, ο ιατρός μπορεί να προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενούς μέσω της αρθροσκόπησης αγκώνα. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία πραγματοποιείται μέσω τριών τομών μήκους 4 χιλιοστών. Μέσω αυτών, ο ιατρός θα εισάγει μια ειδική κάμερα, καθώς και διάφορα λεπτά εργαλεία. Πρόκειται για μια αποτελεσματική διαδικασία για κάθε τύπο τενοντίτιδας του αγκώνα, η οποία δεν απαιτεί νοσηλεία. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας αγκώνα. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.
Μπορεί να θεραπευτεί η τενοντίτιδα του αγκώνα συντηρητικά;
Υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ασθενής, πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έσω και της έξω επικονδυλίτιδας. Αυτές περιλαμβάνουν τη ξεκούραση, τη χρήση πάγου, την ενέσιμη κορτιζόνη και τη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.
Πώς μπορεί να αποφευχθεί η τενοντίτιδα του αγκώνα;
Κύρια αιτία δημιουργίας φλεγμονής στους τένοντες του αγκώνα είναι οι συχνές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κυρίως στροφικές, οι οποίες ταλαιπωρούν την άρθρωση. Η αποφυγή της καταπόνησης του χεριού, η χρήση σωστού αθλητικού εξοπλισμού και η επαρκής ξεκούραση μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης τενοντίτιδας.
Μπορεί ένας ασθενής με τενοντίτιδα αγκώνα να γυμναστεί;
Ο αγκώνας του παίκτη του γκολφ (Golfer’s elbow) και του τενίστα (Tennis elbow) χρειάζονται επαρκή ξεκούραση και θεραπεία, έως ότου η φλεγμονή υποχωρήσει. Μόλις ο ιατρός το κρίνει αποδεκτό, ωστόσο, ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει.
Μπορεί η τενοντίτιδα του αγκώνα να γίνει χρόνια;
Σε περίπτωση όπου ο ασθενής δεν αναζητήσει σωστή ιατρική βοήθεια, η τενοντίτιδα του αγκώνα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις, όπως ο χρόνιος πόνος και η δυσκαμψία.