Τενοντίτιδα αντίχειρα
Η τενοντίτιδα αντίχειρα, ή αλλιώς τενοντίτιδα de Quervain, είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση, κατά την οποία ο ασθενείς βιώνει έντονο πόνο και δυσκινησία στην περιοχή τη στυλοειδούς απόφυσης της κερκίδας, δηλαδή το σημείο πάνω από το τέλος του αντίχειρα. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία προσβάλει τους τένοντες του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος. Αυτοί είναι ο βραχύς εκτείνοντας κι ο μακρύς απαγωγός, κι είναι υπεύθυνοι για την έκταση του αντίχειρα. Η τενοντίτιδα de Quervain είναι αποτέλεσμα τριβής των δύο προαναφερθέντων τενόντων, η οποία προκαλεί οίδημα και δυσκινησία.
Τι είναι η τενοντίτιδα αντίχειρα (τενοντίτιδα de Quervain);
Λανθασμένα, μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θεωρεί ότι η τενοντίτιδα του αντίχειρα προϋποθέτει φλεγμονή, όπως άλλες αντίστοιχες παθήσεις. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος τύπος τενοντίτιδας δεν διαθέτει στοιχεία φλεγμονής. Λόγω επαναλαμβανόμενης τριβής, οι αντίχειρες αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τη φυσιολογική επουλωτική διαδικασία του σώματος και να θεραπεύσουν τις πληγές τους. Το φθαρμένο κολλαγόνο της άρθρωσης δεν αντικαθίσταται με νέο, με αποτέλεσμα να πονά. Έτσι, οι τένοντες του αντίχειρα οδηγούνται σε εκφύλιση.
Πώς προκαλείται η τενοντίτιδα αντίχειρα;
Κύρια αίτια πρόκλησης της τενοντίτιδας του αντίχειρα είναι η επανάληψη συγκεκριμένων κινήσεων του καρπού και η υπέρχρηση. Παράγοντες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την τενοντίτιδα του αντίχειρα αποτελούν οι παρακάτω:
- Ηλικία: Άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών διαθέτουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν τενοντίτιδα του αντίχειρα.
- Φλεγμονώδεις αρθρίτιδα: Παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας τραυματισμών λόγω υπέρχρησης των τενόντων.
- Τραυματισμός: Πιθανός τραυματισμός της περιοχής του αντίχειρα, σε συνδυασμό με επαναλαμβανόμενες κινήσεις κι υπέρχρηση, συνιστά κυρίαρχο αίτιο πρόκλησης τενοντίτιδας de Quervain.
- Φύλο: Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν τενοντίτιδα αντίχειρα σε μεγαλύτερη συχνότητα από τους άνδρες, ειδικά στην περίοδο εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η πάθηση υποχωρεί μετά το θηλασμό.
- Αθλητικές δραστηριότητες: Αθλήματα τα οποία προϋποθέτουν την επαναλαμβανόμενη κίνηση του καρπού και του αντίχειρα, όπως η καλαθοσφαίριση.
- Εργασία: Άτομα που ασχολούνται με εργασίες, οι οποίες προϋποθέτουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν τενοντίτιδα de Quervain. Τέτοιες είναι συνήθως οι εργασίες με παρατεταμένη χρήση υπολογιστή ή μουσικού οργάνου.
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει;
Βασικότερο σύμπτωμα που εμφανίζει η τενοντίτιδα του αντίχειρα είναι ο έντονος πόνος και η ευαισθησία στην περιοχή του καρπού, κατά μήκος της πλευράς του αντίχειρα. Ο ασθενής ενδέχεται να βιώσει αδυναμία στην εκτέλεση των καθημερινών κινήσεων και δραστηριοτήτων, καθώς και ψηλαφητή διόγκωση στη βάση του αντίχειρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος γίνεται εντονότερος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προχωρημένα περιστατικά έντονης τενοντίτιδας ενδέχεται να βιώσουν πλήρη ακινησία του αντίχειρα.
Πώς διαγιγνώσκεται;
Αρχικό βήμα στη διάγνωση της τενοντίτιδας του αντίχειρα είναι η λεπτομερής λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς κι η κλινική εξέταση. Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει ειδικά διαμορφωμένα διαγνωστικά τεστ, όπως η δοκιμασία Finkelstein, για να διαγνώσει την πάθηση. Η δοκιμασία αυτή προϋποθέτει τον έλεγχο της ευαισθησίας στην περιοχή του αντίχειρα, καθώς και τον οξύ πόνο που προκαλείται από την «μανούβρα του Finkelstein». Ο ασθενής τοποθετεί τον αντίχειρα μέσα στη γροθιά και την κατευθύνει προς τα κάτω. Ο πόνος που θα προκληθεί στο σημείο του αντίχειρα είναι αρκετός για να διαγνωσθεί η τενοντίτιδα.
Τενοντίτιδα Αντίχειρα: Θεραπεία & Αντιμετώπιση
Αρχικά, ο ιατρός προτείνει τη συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας αντίχειρα. Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση του πόνου και τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών φαρμάκων μέσα στο έλυτρο του αντίχειρα. Απαραίτητη είναι η χρήση ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης καρπού κι αντίχειρα, για ξεκούραση.
Επί αποτυχίας της συντηρητικής μεθόδου, ο ιατρός ενδέχεται να προτείνει τη χειρουργική αντιμετώπιση. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, κατά την οποία δημιουργεί μια τομή μήκους 1 εκατοστού, από όπου επιθεωρεί το έλυτρο. Με λεπτές κινήσεις, ο ιατρός απελευθερώνει το τούνελ, επιτρέποντας την ομαλή κίνηση του καρπού και του αντίχειρα χωρίς πόνο.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της τενοντίτιδας αντίχειρα. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα της πάθησης, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.
Πώς προκαλείται η τενοντίτιδα αντίχειρα;
Η αιτία της τενοντίτιδας του αντίχειρα περιορίζεται στην υπερβολική χρήση και τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και οι καθημερινές συνήθειες ενδέχεται να καταστήσουν το πρόβλημα εντονότερο.
Πώς διαγιγνώσκεται η τενοντίτιδα αντίχειρα;
Η τενοντίτιδα του αντίχειρα μπορεί να διαγνωσθεί με εύκολο κι απλό τρόπο, πραγματοποιώντας τη δοκιμασία Finkelstein. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής τοποθετεί τον αντίχειρά του μέσα σε γροθιά, και την κινεί προς τα κάτω.
Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της τενοντίτιδας;
Τις περισσότερες φορές, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει την τενοντίτιδα του αντίχειρα με συντηρητικές μεθόδους, όπως η χρήση παυσίπονων και ειδικού νάρθηκα ακινητοποίησης. Ωστόσο, η εξέταση από ένα διακεκριμένο ορθοπαιδικό είναι απαραίτητη, με σκοπό την σωστή καθοδήγηση του ασθενούς.
Μπορώ να αθληθώ με τενοντίτιδα αντίχειρα;
Η άθληση κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων της τενοντίτιδας δεν είναι απαγορευτική. Ο ασθενής μπορεί να ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες δεν προϋποθέτουν την κίνηση του αντίχειρα, όπως το τρέξιμο. Ωστόσο, έως ότου επουλωθεί εντελώς ο τραυματισμός, η άρση βαρών και η μετακίνηση του αντίχειρα είναι απαγορευτική.