Τενοντίτιδα ισχίου

Τι είναι η τενοντίτιδα ισχίου;

Η τενοντίτιδα του ισχίου αποτελεί φλεγμονή των τενόντων, δηλαδή των συνδέσμων μεταξύ μυών και οστών. Μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο κατά την κίνηση και οίδημα. Οι τένοντες είναι ελαστικές δομές μορίων, οι οποίες επιτρέπουν τις κινήσεις των αρθρώσεων. Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι αρκετά επιρρεπείς στους τραυματισμούς, ιδιαίτερα εάν ο ασθενής πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις δίχως την κατάλληλη προσοχή ή προετοιμασία. Η τενοντίτιδα του ισχίου παρουσιάζεται συχνά σε αθλητές οι οποίοι πραγματοποιούν υπέρχρηση των μυών του ισχίου, όπως οι ποδηλάτες, οι δρομείς, οι χορευτές ή οι κολυμβητές.

 

Αίτια και Συμπτώματα

Η τενοντίτιδα του ισχίου, όπως η τενοντίτιδα κάθε σημείου του σώματος, εμφανίζεται όταν οι τένοντες υφίστανται ανώμαλη πίεση, στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι. Αποτελεί εκφυλιστική πάθηση, η οποία προκαλεί αποπροσανατολισμό στις ίνες του τένοντα. Λόγω της ελλιπούς αιμάτωσης των τενόντων, η επούλωσή τους είναι μια αρκετά αργή διαδικασία.

Εκτός από τα παραπάνω, η τενοντίτιδα του ισχίου μπορεί να προκληθεί από τα παρακάτω:

  • Πραγματοποίηση επαναλαμβανόμενων κινήσεων και καταπόνηση των μυών
  • Ελλιπής ανάπαυση του σώματος
  • Ταχέως αυξανόμενη ένταση και διάρκεια προπόνησης
  • Αθλήματα που απαιτούν τρέξιμο, υψηλά λακτίσματα, έντονη άρση βαρών και καθίσματα

Η τενοντίτιδα του ισχίου είναι αρκετά επώδυνη πάθηση. Ο πόνος στην περιοχή του ισχίου εμφανίζεται σταδιακά, και μπορεί να επιδεινωθεί κατά την κίνηση. Ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν τενοντίτιδα του λαγονοψοΐτη συχνά αντιλαμβάνονται τον πόνο στην εμπρόσθια πλευρά του ισχίου. Ύστερα από περιόδους ακινησίας, ή κατά το πρωινό ξύπνημα, ο ασθενής ενδέχεται να βιώσει κάποιου βαθμού δυσκαμψία. Συνήθως, το ισχίο που εκφυλίζεται από τενοντίτιδα παρουσιάζει ευαισθησία κατά το άγγιγμα.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η τενοντίτιδα ισχίου;

Όταν ένας ασθενής προσέλθει στον ορθοπαιδικό, και ισχυριστεί ότι ταλαιπωρείται από πόνο στην περιοχή του ισχίου, ή γύρω από αυτήν, πρώτο βήμα στη διάγνωση της αιτίας είναι η κλινική εξέταση και η λήψη πλήρους ιστορικού. Ο ιατρός θα αναζητήσει ενδείξεις ευαισθησίας και πόνου, καθώς και πιθανή δυσκαμψία. Αν και η σωματική εξέταση συνήθως είναι αρκετή, ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Αυτές περιλαμβάνουν αξονική και μαγνητική τομογραφία και σπινθηρογράφημα οστών.

 

Τενοντίτιδα ισχίου: Πρόληψη

Όπως προαναφέρθηκε, η τενοντίτιδα του ισχίου αποτελεί μια επώδυνη πάθηση η οποία προκαλείται κατά κύριο λόγο εξαιτίας της υπέρχρησης των μυών. Υπάρχουν μερικές βασικές ενέργειες, τις οποίες μπορεί να πραγματοποιήσει ο ασθενής, προκειμένου να ελαττώσει τις πιθανότητες πρόκλησης τενοντίτιδας κατά την άσκηση. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Διατάσεις πριν και μετά τη γυμναστική, με σκοπό την αποφυγή των τραυματισμών και τη μεγιστοποίηση των κινήσεων των αρθρώσεων.
  • Εκμάθηση σωστής τεχνικής πραγματοποίησης των ασκήσεων. Είναι προτιμότερο να εστιάζει κανείς στον ορθό τρόπο πραγματοποίησης της άσκησης, παρά στον αριθμό των επαναλήψεων ή το νούμερο των βαρών.
  • Μείωση του επιπέδου δραστηριότητας και διατήρηση ενός προγράμματος που επιτρέπει την ανάπαυση. Καλό θα είναι να αποφεύγονται εντελώς οι ασκήσεις που δημιουργούν πόνο στις περιοχές της τενοντίτιδας.
  • Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για το εκάστοτε άθλημα, όπως Τα σωστά υποδήματα.

 

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του ισχίου πραγματοποιείται συντηρητικά, με στόχο τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου στην πάσχουσα περιοχή. Στην αντιμετώπιση περιλαμβάνονται κυρίως η ανάπαυση, η παγοθεραπεία και η χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Πιο σοβαρές περιπτώσεις τενοντίτιδας ενδέχεται να απαιτούν περισσότερη προσοχή. Η φυσικοθεραπεία δύναται να μειώσει επαρκώς τον πόνο και την φλεγμονή, ενώ παράλληλα ο θεράπων ιατρός μπορεί να χορηγήσει κορτικοστεροειδή ή αναλγητικά φάρμακα. Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια αποτελεί ακόμα μια συντηρητική λύση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται σε καμία συμβατική θεραπεία. Τότε είναι απαραίτητη η διενέργεια χειρουργικής επιδιόρθωσης των τενόντων. Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται πλέον αρθροσκοπικά, προσφέροντας ταχύτατη επιστροφή στην καθημερινότητα. Αναίμακτη κι ανώδυνη, η αρθροσκοπική επισκευή των τενόντων του ισχίου μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η πάθηση.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο των παθήσεων του ισχίου. Με εξειδίκευσή του στην τραυματολογία, ο Δρ Φωτόπουλος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό τενοντίτιδας ισχίου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας.

 

Ένας από τους κύριους δείκτες ύπαρξης τενοντίτιδας στην άρθρωση του ισχίου είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά και να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια άσκησης ή κίνησης. Η τενοντίτιδα ενδέχεται να προκαλέσει επίσης κάποιου βαθμού δυσκαμψία κι ευαισθησία.

Η συγκεκριμένη πάθηση αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά, μέσω ανάπαυσης, χορήγησης ειδικής φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας. Εάν οι συντηρητικές μέθοδοι αποτύχουν, η χειρουργική επιδιόρθωση των τενόντων μέσω αρθροσκόπησης ισχίου αποτελεί μια αναίμακτη κι ανώδυνη μέθοδο θεραπείας. Η συντηρητική οδός διαρκεί κατά βάση 4-6 εβδομάδες.

Εάν ο ασθενής δεν αναζητήσει θεραπεία, ο πόνος που προκαλείται από την τενοντίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί, καθιστώντας την καθημερινότητα ακόμα πιο δύσκολη. Η επίμονη άσκηση χωρίς τη σωστή τεχνική, ή η ραγδαία αύξηση της έντασης και του ρυθμού ενδέχεται επίσης να δυσχεράνει την κατάσταση.

Βασικά βήματα για την πρόληψη των τραυματισμών των τενόντων είναι η ανάπαυση, η προπόνηση με σωστή τεχνική, η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, οι διατάσεις και η αποφυγή απότομων αυξήσεων έντασης και διάρκειας.