Τενοντίτιδα ώμου

Η τενοντίτιδα του ώμου αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο. Συνήθως εμφανίζεται προοδευτικά, επιδεινώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων και παρουσιάζει επεισόδια υποτροπών, που ποικίλλουν σε συχνότητα και σε ένταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί με οξεία εισβολή και ανάπτυξη του πόνου στον ώμο μέσα σε λίγες ώρες. Άλλοτε εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός επαναλαμβανόμενου μικροτραυματισμού (σύνδρομο υπέρχρησης, π.χ. στο τέννις, βόλλεϋ, χάντμπολ κ.α.)

Ο συνηθέστερος τένοντας που πάσχει είναι ο υπερακάνθιος και ακολουθούν ο υπακάνθιος και ο υποπλάτιος. Η καθημερινή χρήση του ώμου προκαλεί φθορές στο τενόντιο πέταλο, οι οποίες επιπροστίθενται και με τα χρόνια οδηγούν σε εκφύλιση του τένοντα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ηλικίες άνω των 30 ετών, με έξαρση στις ηλικίες άνω των 45. Συσχέτιση αναφέρεται σε ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες, ή σακχαρώδη διαβήτη. Ο πόνος της τενοντίτιδας (ή τενοντοπάθειας) του ώμου εμφανίζεται χαρακτηριστικά κατά τις νυκτερινές ώρες, δυσχεραίνοντας την ποιότητα του ύπνου.

 

 

Αίτια της τενοντίτιδας του ώμου

Ως αιτία θεωρείται ο επαναλαμβανόμενος μικροτραυματισμός του τένοντα. Η πτωχή αιμάτωση στην κατάφυση του υπερακανθίου δε βοηθά στην επούλωση των βλαβών. Ως συνέπεια, σταδιακά ο τένοντας εκφυλίζεται και φλεγμαίνει.

Στα αίτια του πόνου πρέπει πάντα ο γιατρός να συμπεριλάβει και άλλες παθήσεις του ώμου, καθώς και γενικότερες παθήσεις που αντανακλούν στον ώμο, όπως:

 • αυχενική δισκοπάθεια,
 • ισχαιμικά καρδιολογικά επεισόδια, 
 • φλεγμονή χοληδόχου κύστεως (αν και απομακρυσμένη εστία, αντανακλά στον ώμο, λόγω ερεθισμού του φρενικού νεύρου!), 
 • νεοπλασίες και 
 • φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Η τενοντοπάθεια του υπερακανθίου συνήθως οφείλεται στην καθημερινή χρήση και καταπόνηση του τένοντα στον ώμο. Σε συνδυασμό με την πτωχή αιμάτωση της περιοχής, δημιουργούνται μη αναστρέψιμες βλάβες και μικρορήξεις στον υπερακάνθιο. Επίσης, ο στενός υπακρωμιακός χώρος (ο χώρος στον οποίο κινείται ο τένοντας) δημιουργεί το σύνδρομο πρόσκρουσης του τένοντα. Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε φθορά του τένοντα και επαναλαμβανόμενα επεισόδια τενοντοπάθειας. 

Τενοντίτιδα του ώμου: Διάγνωση

Ο έμπειρος γιατρός θέτει τη διάγνωση με το ιστορικό και τη σωστή κλινική εξέταση. Διαγνωστικά βοηθούν οι κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις. Η ακτινογραφία σε 2 επίπεδα μπορεί να αποκαλύψει εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου (ασβεστοποιός τενοντίτιδα, επόμενη εικόνα). Πιο ειδική, η μαγνητική τομογραφία προσφέρει εξαιρετικά υψηλής ποιότητας απεικόνιση των δομών του ώμου. Το υπερηχογράφημα είναι επίσης ένα πολύ αξιόπιστο διαγνωστικό βοήθημα, το οποίο, τελευταία, κερδίζει σημαντικό έδαφος και στη χώρα μας. Στην  Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική χρησιμοποιείται διαγνωστικά εδώ και αρκετά χρόνια. 

 

 

 

Τενοντίτιδα του ώμου: Θεραπεία

Ο γιατρός, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της κλινικής και απεικονιστικής εξέτασης, και έχοντας θέσει την ορθή διάγνωση, μπορεί να προτείνει τη σωστή θεραπεία. Αυτή συνίσταται σε συντηρητικά και σε επεμβατικά μέσα.

Στη συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνεται:
 • ανάπαυση του ώμου για χρονικό διάστημα 5-10 ημερών 
 • αποφυγή άρσης βάρους με την πάσχουσα πλευρά. Συνιστάται να αποφεύγεται ακόμα και η γυναικεία τσάντα από την πάσχουσα πλευρά.  
 • αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα για βραχύ χρονικό διάστημα 
 • έγχυση μίγματος τοπικού αναισθητικού με κορτιζόνη
 • χρήση φακέλου ανάρτησης του ώμου, ή ακινητοποίησης με ειδικό κηδεμόνα, ανάλογα με την πάθηση
 • φυσικοθεραπεία, όπου χρησιμοποιούνται μοντέρνες μορφές θεραπείες με Laser (Hilterapia), θεραπευτικούς υπερήχους (Piezo-wave), διαδυναμικά ρεύματα, αλλά και πληθώρα ασκήσεων για κινησιοθεραπεία με ενδυνάμωση
 • έγχυση αυξητικών παραγόντων (PRP), αν και η πρόσφατη διεθνής βιβλιογραφία δεν τα υποστηρίζει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όπως παλαιότερα
 • τροποποίηση δραστηριοτήτων, όπως αποφυγή αθλημάτων που καταπονούν τον ώμο (βόλλεϋ, τέννις, χάντμπολ)
 • να μην κοιμόμαστε πάνω στον πάσχοντα ώμο

 

 

Χειρουργική θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου

Επί ενδείξεων και εφόσον αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, υπάρχει η χειρουργική θεραπεία. Αυτή γίνεται σήμερα αρθροσκοπικά, δηλαδή με 2-3 μικρές οπές δια του δέρματος εισάγεται η κάμερα και τα κατάλληλα εργαλεία στην άρθρωση και πραγματοποιείται η ενδεικνυόμενη επέμβαση. Όχι μόνο αισθητικά, αλλά και λειτουργικά το αποτέλεσμα είναι άριστο, καθώς το αρθροσκόπιο μας επιτρέπει πρόσβαση σε όλα τα σημεία της άρθρωσης, ενώ η εξέλιξη των εργαλείων, των τεχνικών και των υλικών βοηθούν σχεδόν πάντα στην πλήρη αποκατάσταση των βλαβών.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολείται στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικό αριθμό ασθενών με τενοντίτιδα του ώμου. Η μεγάλη εμπειρία του, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικέςπου χρησιμοποιεί, εξασφαλίζουν τη λύση για το πρόβλημα της τενοντίτιδας του ώμου. Η συνεργασία του με έμπειρη αναισθησιολογική και φυσικοθεραπευτική ομάδα, σάς εξασφαλίζει γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση με οριστική απαλλαγή από τα συμπτώματα της τενοντίτιδας του ώμου.

Συμπερασματικά, η τενοντοπάθεια του ώμου αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα για τους ασθενείς. Η υψηλή ποιότητα των απεικονιστικών μεθόδων αλλά και η πληθώρα των θεραπευτικών παρεμβάσεων έχουν βοηθήσει κατά πολύ στην αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου προβλήματος.