Τενοντίτιδα ώμου

Τι γνωρίζουμε για την Τενοντίτιδα ώμου;

Η τενοντίτιδα του ώμου αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο.Συνήθως εμφανίζεται προοδευτικά, επιδεινώνεται σε διάστημα λίγων εβδομάδων και παρουσιάζει επεισόδια υποτροπών, που ποικίλλουν σε συχνότητα και σε ένταση.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί με οξεία εισβολή και ανάπτυξη του πόνου στον ώμο μέσα σε λίγες ώρες. Άλλοτε εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός επαναλαμβανόμενου μικροτραυματισμού (σύνδρομο υπέρχρησης, π.χ. στο τέννις, βόλλεϋ, χάντμπολ κ.α.)

Ο συνηθέστερος τένοντας που πάσχει είναι ο υπερακάνθιος και ακολουθούν ο υπακάνθιος και ο υποπλάτιος. Η καθημερινή χρήση του ώμου προκαλεί φθορές στο τενόντιο πέταλο, οι οποίες επιπροστίθενται και με τα χρόνια οδηγούν σε εκφύλιση του τένοντα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε ηλικίες άνω των 30 ετών, με έξαρση στις ηλικίες άνω των 45. Συσχέτιση αναφέρεται σε ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδοπάθειες, ή σακχαρώδη διαβήτη. Ο πόνος της τενοντίτιδας (ή τενοντοπάθειας) του ώμου εμφανίζεται χαρακτηριστικά κατά τις νυκτερινές ώρες, δυσχεραίνοντας την ποιότητα του ύπνου.

 

 

Ποια τα αίτια της τενοντίτιδας ώμου;

Ως βασική αιτία της τενοντίτιδας ώμου, θεωρείται ο επαναλαμβανόμενος μικροτραυματισμός του τένοντα. Η πτωχή αιμάτωση στην κατάφυση του υπερακανθίου δεν βοηθά στην επούλωση των βλαβών. Ως συνέπεια, σταδιακά ο τένοντας εκφυλίζεται και φλεγμαίνει.

Στα αίτια του πόνου πρέπει πάντα ο γιατρός να συμπεριλάβει και άλλες παθήσεις του ώμου, καθώς και γενικότερες παθήσεις που αντανακλούν στον ώμο, όπως:

  • Αυχενική δισκοπάθεια
  • Ισχαιμικά καρδιολογικά επεισόδια
  • Φλεγμονή χοληδόχου κύστεως (αν και απομακρυσμένη εστία, αντανακλά στον ώμο, λόγω ερεθισμού του φρενικού νεύρου!)
  • Νεοπλασίες
  • Φλεγμονώδεις καταστάσεις

Η τενοντοπάθεια του υπερακανθίου συνήθως οφείλεται στην καθημερινή χρήση και καταπόνηση του τένοντα στον ώμο. Σε συνδυασμό με την πτωχή αιμάτωση της περιοχής, δημιουργούνται μη αναστρέψιμες βλάβες και μικρορήξεις στον υπερακάνθιο. Επίσης, ο στενός υπακρωμιακός χώρος (ο χώρος στον οποίο κινείται ο τένοντας) δημιουργεί το σύνδρομο πρόσκρουσης του τένοντα. Και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε φθορά του τένοντα και επαναλαμβανόμενα επεισόδια τενοντοπάθειας.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της Τενοντίτιδα ώμου;

Η διάγνωση για έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό είναι εύκολη, καθώς συνήθως αρκεί η σωστή λήψη ιστορικού καθώς και η κλινική εξέταση.

Διαγνωστικά βοηθούν οι κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις:

  • Η ακτινογραφία σε 2 επίπεδα μπορεί να αποκαλύψει εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου (ασβεστοποιός τενοντίτιδα, επόμενη εικόνα).
  • Πιο ειδική, η μαγνητική τομογραφία προσφέρει εξαιρετικά υψηλής ποιότητας απεικόνιση των δομών του ώμου.
  • Το υπερηχογράφημα είναι επίσης ένα πολύ αξιόπιστο διαγνωστικό βοήθημα, το οποίο, τελευταία, κερδίζει σημαντικό έδαφος και στη χώρα μας. Στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική χρησιμοποιείται διαγνωστικά εδώ και αρκετά χρόνια.

 

 

 

Πως αντιμετωπίζεται η Τενοντίτιδα ώμου;

Ο Ορθοπαιδικός έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο της κλινικής και απεικονιστικής εξέτασης, και έχοντας θέσει την ορθή διάγνωση, μπορεί να προτείνει τη σωστή θεραπεία.

Αυτή συνίσταται σε συντηρητικά και σε επεμβατικά μέσα.

 

Στη συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνεται:

  • Ανάπαυση του ώμου για χρονικό διάστημα 5-10 ημερών.
  • Αποφυγή άρσης βάρους με την πάσχουσα πλευρά. Συνιστάται να αποφεύγεται ακόμα και η γυναικεία τσάντα από την πάσχουσα πλευρά.
  • Αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα για βραχύ χρονικό διάστημα.
  • Έγχυση μίγματος τοπικού αναισθητικού με κορτιζόνη.
  • Χρήση φακέλου ανάρτησης του ώμου, ή ακινητοποίησης με ειδικό κηδεμόνα, ανάλογα με την πάθηση.
  • Φυσικοθεραπεία : μοντέρνες μορφές θεραπείας με Laser (Hilterapia), θεραπευτικούς υπερήχους (Piezo-wave), διαδυναμικά ρεύματα, αλλά και πληθώρα ασκήσεων για κινησιοθεραπεία με ενδυνάμωση.
  • Έγχυση αυξητικών παραγόντων (PRP), αν και η πρόσφατη διεθνής βιβλιογραφία δεν τα υποστηρίζει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, όπως παλαιότερα.
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων, όπως αποφυγή αθλημάτων που καταπονούν τον ώμο (βόλλεϋ, τέννις, χάντμπολ).
  • Προσπάθεια να μην κοιμόμαστε πάνω στον πάσχοντα ώμο.

 

 

 

Χειρουργική θεραπεία της τενοντίτιδας του ώμου:

Επί ενδείξεων και εφόσον αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, υπάρχει η χειρουργική θεραπεία.

Αυτή γίνεται σήμερα αρθροσκοπικά, δηλαδή με 2-3 μικρές οπές δια του δέρματος. Από τις οπές αυτές, εισάγεται η κάμερα και τα κατάλληλα εργαλεία στην άρθρωση και πραγματοποιείται η ενδεικνυόμενη επέμβαση.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος ασχολείται στενά με την αρθροσκοπική χειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας αντιμετωπίσει σημαντικό αριθμό ασθενών με τενοντίτιδα του ώμου. Η μεγάλη εμπειρία του, σε συνδυασμό με τις κορυφαίες σύγχρονες αρθροσκοπικές τεχνικές, εξασφαλίζουν ένα άριστο αισθητικό & λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η συνεργασία του με έμπειρη αναισθησιολογική και φυσικοθεραπευτική ομάδα, σας εξασφαλίζει γρήγορη και ανώδυνη αποκατάσταση.

επικοινωνία