Τι είναι η θυλακίτιδα;
Η θυλακίτιδα (bursitis) αποτελεί την επίπονη κατάσταση κατά την οποία οι ορογόνοι θύλακες των αρθρώσεων φλεγμαίνουν κι ερεθίζονται. Οι ορογόνοι θύλακες συνιστούν σάκους γεμάτους με υγρό, οι οποίοι βρίσκονται γύρω από τις αρθρώσεις και δρουν προστατευτικά κατά τη διάρκεια της κίνησης. Η θυλακίτιδα είναι εξίσου συχνή και στα δύο φύλα, διαφέροντας ωστόσο στο σημείο εμφάνισης. Για παράδειγμα, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπής στη θυλακίτιδα ισχίου ή γόνατος από τους άνδρες.
Η φλεγμονή αυτή μπορεί να εντοπιστεί δίπλα στα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους ή τους μύες. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία εμφανίζεται, ο τύπος της θυλακίτιδας αλλάζει. Αναλυτικότερα, θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε:
- Ώμο – Ακρωμίου
- Αγκώνα – Ωλεκράνου
- Ισχίο – Τροχαντήρα
- Γόνατο – Επιγονατίδας
- Πτέρνα – Αχιλλείου
Θυλακίτιδα: Αίτια & Συμπτώματα
Κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει θυλακίτιδα κάποια στιγμή στη ζωή του. Παράγοντες κινδύνου στην εμφάνισή της αποτελούν οι εργασίες κι οι καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών. Αθλητές, μουσικοί κι άνθρωποι που πραγματοποιούν βαριές χειρωνακτικές εργασίες καθημερινά διαθέτουν υψηλές πιθανότητες ανάπτυξης θυλακίτιδας. Προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα κι ο διαβήτης, μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες νόσησης. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης παίζει και η ηλικία, αφού άτομα άνω των 40 ετών διαθέτουν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης.
Κύρια αίτια πρόκλησης της συγκεκριμένης πάθησης είναι οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και η παραμονή σε στάσεις που ασκούν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Μερικές από τις δραστηριότητες που απαιτούν αυτές τις ενέργειες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα αθλήματα, ζωγραφική, κηπουρική, ξυλουργική κι η κακή στάση του σώματος εν γένει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, λοίμωξη ή τραυματισμός στην άρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε θυλακίτιδα.
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της θυλακίτιδας είναι ο πόνος κατά την κίνηση του προσβεβλημένου σημείου. Ο ασθενής ενδέχεται να παρατηρήσει ορισμένου βαθμού οίδημα κι ερυθρότητα στην περιοχή, τα οποία συνήθως είναι έκδηλα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν και να διαγνωστούν από τον ιατρό. Σε περίπτωση όπου η θυλακίτιδα είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης, είναι πιθανό ο ασθενής να εμφανίσει ρίγος ή πυρετό.
Διάγνωση & Θεραπεία
Πρώτο βήμα στη διάγνωση της θυλακίτιδας είναι η λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς, καθώς κι η διενέργεια κλινικής εξέτασης. Ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει κάποιες επιπλέον εξετάσεις για να οριστικοποιήσει τη διάγνωση, όπως η απλή ακτινογραφία. Για τον ακριβή εντοπισμό των ορογόνων θυλάκων που έχουν υποστεί φλεγμονή είναι απαραίτητη η εξέταση υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας. Τέλος, ο ιατρός ενδέχεται να ζητήσει κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, για τον εντοπισμό πιθανής λοίμωξης.
Για να προληφθεί η χρόνια θυλακίτιδα, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της. Απαραίτητη είναι η ανάπαυση του προσβεβλημένου μέλους, ενώ συχνά συνοδεύεται από χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η παγοθεραπεία και η περίδεση της άρθρωσης είναι σημαντικά βήματα για τη θεραπεία της πάθησης. Η θυλακίτιδα είναι μια πάθηση η οποία μπορεί να θεραπευτεί μέσω της συντηρητικής οδού, με τη μέση διάρκεια νόσησης να μην ξεπερνά τις μερικές εβδομάδες. Σε περιπτώσεις εμμένουσας θυλακίτιδας, ο ιατρός δύναται να πραγματοποιήσει αναρρόφηση του θύλακα, απομακρύνοντας το υγρό με βελόνα και σύριγγα. Ο ασθενής ενδέχεται να επωφεληθεί κι από τα ενέσιμα κορτικοστεροειδή.
Η χειρουργική επέμβαση της θυλακίτιδας πραγματοποιείται συχνά, όταν το πρόβλημα χρονίζει κι υποτροπιάζει.
Πρόληψη θυλακίτιδας
Η θυλακίτιδα μπορεί να προληφθεί, εάν πραγματοποιηθεί σταδιακή ενδυνάμωση των μυών που περιβάλλουν τις αρθρώσεις. Η χρήση ορθού εξοπλισμού κατά τις αθλητικές δραστηριότητες κι η αποφυγή παρατεταμένων περιόδων πίεσης είναι εξίσου σημαντικές. Καίριο στην αποφυγή οποιουδήποτε σωματικού τραυματισμού είναι η σωστή προθέρμανση, η πραγματοποίηση διατάσεων κι η αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο των παθήσεων και των τραυματισμών των αρθρώσεων. Με εξειδίκευσή του στην τραυματολογία, ο Δρ Φωτόπουλος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ανάγκη σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από θυλακίτιδα ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση ή τραυματισμό των αρθρώσεων.
Σε ποιους τύπους διακρίνεται;
Ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της, η θυλακίτιδα διακρίνεται σε ακρωμίου (ώμου), ωλεκράνου (αγκώνα), τροχαντήρα (ισχίου), επιγονατίδας (γονάτου) και αχιλλείου (πτέρνας).
Πώς προκαλείται και τι συμπτώματα παρουσιάζει η θυλακίτιδα;
Η θυλακίτιδα προκαλείται από τη συνεχόμενη πίεση σε ορισμένα σημεία του σώματος, σε συνδυασμό με συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Κύριο σύμπτωμά της είναι ο πόνος, ο οποίος συχνά συνοδεύεται από οίδημα κι ερυθρότητα.
Πώς αντιμετωπίζεται η θυλακίτιδα;
Η αντιμετώπιση της θυλακίτιδας μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχώς μέσω της συντηρητικής οδού. Ο ασθενής οφείλει να σταματήσει όποια δραστηριότητα πραγματοποιούσε, η οποία οδήγησε στην εμφάνιση θυλακίτιδας. Σημαντικά βήματα για τη θεραπεία της είναι η περίδεση, η παγοθεραπεία κι η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Πώς μπορώ να προλάβω τη θυλακίτιδα;
Όπως και κάθε τραυματισμός που προκαλείται από έντονη σωματική δραστηριότητα, έτσι κι η θυλακίτιδα μπορεί να προληφθεί με τη χρήση σωστού εξοπλισμού, τις διατάσεις, την ορθή προθέρμανση και την αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων χωρίς διάλειμμα.