traumatismos omou

Τραυματισμός στον ώμο

Η άρθρωση του ώμου είναι μια από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Λόγω, λοιπόν, της πολυπλοκότητάς και της κινητικότητάς του, ο ώμος μπορεί να τραυματιστεί πολύ εύκολα και να επηρεάσει την καθημερινότητα του ασθενούς λόγω των συμπτωμάτων που θα παρουσιαστούν. Ο τραυματισμός στον ώμο προκαλείται συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες.

 

Ανατομία ώμου

Όπως προαναφέραμε, η άρθρωση του ώμου είναι μια περίπλοκη άρθρωση, η οποία απαρτίζεται από τρία οστά: ωμοπλάτη, κλείδα και βραχίονα αλλά και την αρθρική επιφάνεια της ωμοπλάτης, την ωμογλήνη. Πέρα από τα οστά, όμως, για την διατήρηση της σταθερότητας και της κινητικότητας του ώμου περιλαμβάνεται και μια σειρά από συνδέσμους, τένοντες και μύες.

 

Σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται ο τραυματισμός στον ώμο;

Ο τραυματισμός στον ώμο χωρίζεται σε οξύ και χρόνιο. Ο οξύς τραυματισμός προκαλείται λόγω κακώσεων μεγάλης εντάσεως ή ακόμα και λόγω έντονης αθλητικής δραστηριότητας που περιλαμβάνει έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Από την άλλη, ο χρόνιος τραυματισμός επέρχεται κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων, σε καθημερινή βάση, που δεν διαθέτουν μεγάλη ένταση.

 

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τον τραυματισμό στον ώμο;

Συνήθως, ο τραυματισμός στον ώμο συνοδεύεται με διάφορα συμπτώματα όπως είναι τα εξής:

  • Πόνος στην άρθρωση
  • Δυσκαμψία και περιορισμό της κίνησης
  • Αίσθημα αστάθειας

 

Συνηθισμένοι τραυματισμοί στην άρθρωση του ώμου

Συνήθως, οι τραυματισμοί στον ώμο παρατηρούνται σε τένοντες, μύες και συνδέσμους παρά σε κάποιο οστό. Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί είναι οι εξής:

  • Αστάθεια ώμου. Η αστάθεια ώμου είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ώμος χάνει την σταθερότητά του και μετακινείται εκτός της φυσιολογικής του θέσης.
  • Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου. Το σύνδρομο πρόσκρουσης αφορά την τριβή των τενόντων στην άρθρωση και συγκεκριμένα στο πάνω μέρος της ωμοπλάτης.
  • Εξάρθρημα ώμου. Το εξάρθρημα ώμου προκαλείται όταν η κεφαλή του βραχιονίου μετατοπίζεται εκτός του κοίλου τμήματος.
  • Ρήξη στροφικού πετάλου που περιλαμβάνει την δημιουργία σχισμής στον τένοντα του ώμου.
  • Κατάγματα

 

Τραυματισμός του ώμου: Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των συμπτωμάτων και στην  άμεση αντιμετώπισή του τραυματισμού, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την επιδείνωσή του. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο κλινικό έλεγχο. Μπορεί να απαιτηθεί και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων που θα βοηθήσουν στην επιβεβαίωση του τραυματισμού και του είδους του.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ένας τραυματισμός στον ώμο;

Η θεραπεία αντιμετώπισης εξαρτάται από το αποτέλεσμα της διάγνωσης και των εξετάσεων που θα ληφθούν. Στην περίπτωση που διαγνωσθεί κάταγμα ή εξάρθρημα, ο Ορθοπαιδικός θα προχωρήσει στην ανάταξη του ώμου στη φυσιολογική του θέση και έπειτα σε ακινητοποίηση ή χειρουργείο, ανάλογα τον βαθμό της κάκωσης.

Στην περίπτωση πρόσκρουσης ή ρήξης τένοντα, διεξάγεται αρθροσκόπηση ώμου. Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία συρράβεται η ρήξη και αποκαταστάται η ανατομία της άρθρωσης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις και συγκεκριμένα όταν η κάκωση είναι ήπια, συνιστάται η συντηρητική θεραπεία μέσω ακινητοποίησης, φαρμακευτική αγωγής και έγχυση βιολογικών παραγόντων.

 

Ο Δρ. Β.Κ. Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός-Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στο χώρο της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Λόγω της μεγάλης του εμπειρίας και των σύγχρονων τεχνικών που χρησιμοποιεί, εξασφαλίζει την ιδανική λύση για τον τραυματισμό στην άρθρωση του ώμου.