Τραυματισμός στο Γόνατο

Τραυματισμός στο Γόνατο

Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις που καταπονούνται σε καθημερινή βάση, αφού συμμετέχει στην πλειονότητα των κινήσεων του κάτω άκρου. Ένας τραυματισμός στο γόνατο είναι από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης ενός ασθενούς στον Ορθοπαιδικό.

 

Λίγα λόγια για το γόνατο

Το γόνατο συνιστά την μεγαλύτερη, αλλά και την περιπλοκότερη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από τρία οστά: την επιγονατίδα, την κνήμη και το μηριαίο. Οι επιμέρους αρθρώσεις που το ενισχύουν είναι μία ανάμεσα στην κνήμη και το μηριαίο οστό και μία ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την επιγονατίδα.

Ως το σημείο του σώματος που απορροφά το μεγαλύτερο βάρος και τους περισσότερους κραδασμούς κατά την κίνηση, το γόνατο επιβαρύνεται σημαντικά στην καθημερινότητά μας. Έτσι, οι τραυματισμοί του είναι συνήθεις και συχνά προβληματίζουν τους ασθενείς.

 

Πόσο σοβαρός είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο;

Ένας τραυματισμός στο γόνατο θεωρείται αρκετά σοβαρός και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος. Ανάλογα με την περίσταση, ο τραυματισμός μπορεί να περιορίσει μερικώς ή ολοκληρωτικά την κίνηση του ατόμου, καθώς και την άθλησή του. Εάν ο τραυματισμός στο γόνατο έχει προκαλέσει σοβαρή βλάβη, ενδέχεται να χρειάζεται αντιμετώπιση με πιο επεμβατικές μεθόδους. Μια από αυτές είναι η αρθροσκόπηση γόνατος.

Στα συμπτώματα σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο έντονος πόνος, το οίδημα (πρήξιμο) και η ακαμψία (ή η περιορισμένη δυνατότητα κάμψης) της άρθρωσης.

 

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στο γόνατο;

Οι πιο συνήθεις τραυματισμοί στο γόνατο αποτελούνται από τα εξής:

Σε περίπτωση έντονης αθλητικής άσκησης, ένας από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς είναι η τενοντοπάθεια του επιγονατιδιακού τένοντα, ή αλλιώς τενοντίτιδα. Ο Δρ. Β. Κ. Φωτόπουλος έχει μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Αθλητιατρικής και Αθλητικών Κακώσεων Media Park Klinik στην Κολωνία, κι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τους αθλητικούς τραυματισμούς γρήγορα και με ασφάλεια.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο τραυματισμός στο γόνατο;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένας τραυματισμός στο γόνατο αλλάζει, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ένα ελαφρύ χτύπημα μπορεί να θεραπευτεί με πιο συντηρητική θεραπεία, ενώ ένας βαρύς τραυματισμός ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Το πρώτο βήμα που συνίσταται στη συντηρητική θεραπεία είναι η ξεκούραση και η μη άσκηση βάρους στην τραυματισμένη άρθρωση για τουλάχιστον 2 ημέρες. Έπειτα, συστήνεται παγοθεραπεία, δηλαδή η χρήση παγοκύστης για 20 λεπτά κάθε 4 ώρες. Σε έναν τραυματισμό μπορεί να βοηθήσει και η ανύψωση του ποδιού, καθώς και η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικό βαθμό ανακούφισης στον ασθενή, ενώ πολλές φορές συστήνονται ενέσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων.

Σε περίπτωση που ο τραυματισμός στο γόνατο δεν δύναται να ανακουφιστεί με τη συντηρητική μέθοδο, ο θεράπων ιατρός οφείλει να προτείνει στον ασθενή τη χειρουργική επέμβαση. Η πιο συχνή πρόταση είναι η αρθροπλαστική γόνατος, στην οποία ο Δρ. Β. Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία.

 

Συμβουλές για πρόληψη και ανάρρωση από τραυματισμούς στο γόνατο

Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός στο γόνατο, προτείνονται τα εξής μέτρα:

  • Σωστή προθέρμανση πριν από την άσκηση. Προτιμήστε τα 3 με 5 λεπτά δραστηριότητας χαμηλής έντασης και μην παραμελήσετε τις διατάσεις.
  • Σταδιακή αύξηση της έντασης. Ξεκινήστε την άσκησή σας με ηρεμία και αυξήστε την ένταση σταδιακά.
  • Μην παραμελείτε τους τραυματισμούς σας. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμό, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
  • Αποφύγετε τις ακραίες συνθήκες. Μην αθλείστε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή εάν αναρρώνετε από έναν άλλο τραυματισμό,
  • Φροντίστε να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την άθλησή σας, και ιδιαίτερα τα σωστά παπούτσια. Προτιμήστε εξοπλισμό που να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να είναι κατάλληλος για εσάς.
  • Μην παραμελείτε την αποθεραπεία. Οι διατάσεις μετά την άσκηση πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια σοβαρότητα όσο και η ίδια η άσκηση.

 

Σε περίπτωση τραυματισμού, για τη σωστή ανάρρωση προτείνονται τα παρακάτω:

  • Χρήση βοηθήματος βαδίσματος ή πατερίτσας.
  • Βαθμιαία αύξηση του βάρους που βάζετε στο πόδι. Το σώμα σας θα αντιδράσει, εάν βιαστείτε.
  • Χρήση νάρθηκα σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.
  • Σωστή κατανομή της δοσολογίας των αναλγητικών φαρμάκων.

 

Ο τραυματισμός στο γόνατο δεν πρέπει να σταματά τους καθημερινούς σας ρυθμούς. Επικοινωνώντας με τον εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Κ. Φωτόπουλο, μπορείτε να απαλλαχθείτε από τον τραυματισμό γρήγορα και αποτελεσματικά, χάρη στην πολυετή εμπειρία του στον χώρο.

επικοινωνία

επικοινωνία