Blog

Επώδυνος πρηνισμός: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

[content_table]

Ο επώδυνος πρηνισμός, γνωστός και ως υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας, είναι μια επώδυνη κατάσταση που συμβαίνει σε μικρά παιδιά. Συνοδεύεται από πόνο στον αγκώνα και συμβαίνει αμέσως μετά από το τράβηγμα του παιδιού από το χέρι. Το παιδί κρατάει το χέρι του κοντά στο σώμα του, αρνούμενο να το κινήσει.

Αιτία του επώδυνου πρηνισμού

Ο επώδυνος πρηνισμός συνήθως προκύπτει από ξαφνική έλξη στον τεντωμένο αγκώνα του παιδιού. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την ανύψωση ή την ταλάντευση ενός παιδιού από τα χέρια (επόμενη εικόνα). Επίσης, συμβαίνει κατά την πτώση του παιδιού, ενώ ο ενήλικας το τραβάει από το χέρι για να αποτρέψει την πτώση.

 

Οι συνήθεις μηχανισμοί πρόκλησης επώδυνου πρηνισμού

 

Ο επώδυνος πρηνισμός συμβαίνει σε μικρά παιδιά έως 5 ετών. Έχει περιγραφεί και σε 6 ή 7 ετών, αλλά μετά τα 5 έτη είναι πολύ σπάνιο να συμβεί. Έχει βρεθεί μια αυξημένη τάση να συμβαίνει στα κορίτσια και στο αριστερό χέρι.

Η υποκείμενη αιτία είναι ο χαλαρός δακτυλιοειδής σύνδεσμος που περιβάλλει την κεφαλή της κερκίδας, στον αγκώνα. Κατά τον τραυματισμό, γίνεται ολίσθηση του δακτυλιοειδούς συνδέσμου από την κεφαλή της κερκίδας. Έτσι, η κεφαλή υπεξαρθρώνεται (“βγαίνει”) από τη θέση της.

Μηχανισμός του επώδυνου πρηνισμού

 

Μετά την ηλικία των 5 ετών, ο σύνδεσμος γίνεται πιο ισχυρός. Κατά συνέπεια, το υπεξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας δε συμβαίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Συμπτώματα του επώδυνου πρηνισμού

Αμέσως μετά την κάκωση, το παιδί πιάνει τον αγκώνα του και ακινητοποιεί το χέρι του κοντά στο σώμα του. Ο αγκώνας είναι σε ελαφρά κάμψη 40-60 μοίρες και ο πήχης σε πρηνισμό (εξ’ού και ο όρος «επώδυνος πρηνισμός»). Αρνείται να σηκώσει το χέρι του, διότι αυτό του προκαλεί πόνο. Γενικά, το κρατάει κολλημένο στο σώμα και δεν το χρησιμοποιεί καθόλου (επόμενη εικόνα).

 

Διάγνωση του επώδυνου πρηνισμού

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό της κάκωσης και στα συμπτώματα. Οι ακτινογραφίες δεν είναι χρήσιμες στη διάγνωση, καθώς δεν αναδεικνύουν κάτι παθολογικό. Μπορεί να βοηθήσουν, όταν το ιστορικό της κάκωσης είναι ασαφές, ή όταν συνυπάρχει και άλλους είδους τραυματισμός.

Επώδυνος πρηνισμός: Θεραπεία

Η αντιμετώπιση είναι η ανάταξη με κλειστούς χειρισμούς. Αυτό επιτυγχάνεται από Ορθοπαιδικό, που γνωρίζει το χειρισμό. Η ανάταξη πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα, μετά την κάκωση. Ο χειρισμός περιλαμβάνει απότομο υπτιασμό του αντιβραχίου με τον αγκώνα σε κάμψη. Συνήθως ο γιατρός αισθάνεται ένα χαρακτηριστικό «κλικ», που επιβεβαιώνει την ανάταξη.

Αμέσως μετά την ανάταξη, το παιδί είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά το χέρι του, χωρίς κανέναν περιορισμό. Δε χρειάζεται καμία ακινητοποίηση (νάρθηκες, κηδεμόνες κλπ) και κανένας περιορισμός στην κίνηση.

Μετά από συμβάν επώδυνου πρηνισμού, δεν παραμένει κανένα απολύτως πρόβλημα στον αγκώνα του παιδιού. Δεν αυξάνεται η πιθανότητα (προδιάθεση) να ξανασυμβεί.

Επώδυνος πρηνισμός: Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η αποφυγή έλξης του μικρού (έως 5-6 ετών) παιδιού από το τεντωμένο χέρι. Πρέπει να αποφεύγεται το παιχνίδι της «τραμπάλας», κατά το οποίο οι γονείς τραβούν το παιδί από τα τεντωμένα χεράκια του και το κάνουν σαν «κούνια». Ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός, είναι όμως ικανός να χαλάσει την κυριακάτικη βόλτα της οικογένειας, αφού, όπως είπαμε, το παιδί πονάει και η ανάταξη πρέπει να γίνει από τον ειδικό το συντομότερο δυνατόν.

 

Καλέστε τώρα τον Ορθοπαιδικό Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο και αντιμετωπίστε αμέσως το πρόβλημα του επώδυνου πρηνισμού στο παιδί σας.

 

Share
Published by
Βασίλειος Φωτόπουλος