Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: είναι η ασθένεια του υπολογιστή;

Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια επώδυνη, σταδιακά επιδεινούμενη κατάσταση στο χέρι, η οποία προκαλείται από πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Αποκαλείται και “ασθένεια του υπολογιστή”, καθώς θεωρείται ότι πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα στον καρπό. Μέσα από αυτήν διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες (9 στο σύνολο) και ένα νεύρο, το μέσο νεύρο. Το κάτω μέρος αυτής της σήραγγας διαμορφώνεται από τα οστά του καρπού. Η οροφή καλύπτεται από μια ισχυρή ταινία συνδετικού ιστού, που ονομάζεται «εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού». Το μέσο νεύρο στην παλάμη είναι κυρίως αισθητικό νεύρο. Δίνει αίσθηση στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο ήμισυ του παράμεσου δακτύλου. Κινητικά, νευρώνει μέρος των μυών που βρίσκονται στη βάση του αντίχειρα (το θέναρ).

 

Ποια τα αίτια του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση.

Η συνηθέστερη αιτία είναι η πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου (η οροφή της σήραγγας), με αποτέλεσμα να στενεύει ο χώρος μέσα από τον οποίο διέρχονται οι τένοντες και το νεύρο.

Άλλη αιτία του συνδρόμου είναι (πιο σπάνια βέβαια) κάποιο γάγγλιο εντός της σήραγγας αυτής. Στην περίπτωση αυτή, το γάγγλιο στενεύει το χώρο και προκαλεί τα συμπτώματα του συνδρόμου.  Οι τένοντες είναι ανθεκτικότεροι στην αύξηση αυτής της πίεσης, όχι όμως και το νεύρο, το οποίο αρχίζει να δίνει συμπτώματα με μούδιασμα στα 3 ½ δάκτυλα που προαναφέραμε.

Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ανευρίσκεται κανένα αίτιο για τη δημιουργία του συγκεκριμένου συνδρόμου.

 

 

Κατανομή του “μουδιάσματος” στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα φαίνεται να σχετίζεται με τα ακόλουθες παραμέτρους:

 • Κληρονομικότητα: Έχει βρεθεί ότι η σήραγγα του καρπού είναι μικρότερη σε μερικούς ανθρώπους, λόγω της κληρονομικότητας.
 • Η υπερβολική χρήση του χεριού: φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε χειρώνακτες.
 • Η ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο πιο συχνά εμφανίζεται το σύνδρομο.
 • Διάφορες παθήσεις:Όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου.
 • Κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας, που πορώθηκε σε μη ανατομική θέση.
 • Η εγκυμοσύνη: Λόγω της κατακράτησης υγρών και της δημιουργίας οιδημάτων, τα διάφορα σύνδρομα πίεσης νεύρων και τενόντων αυξάνονται.Ωστόσο,υποχωρούν αμέσως μετά την εγκυμοσύνη και την περίοδο της λοχείας (περίπου 6-8 μήνες μετά τον τοκετό).

Σε αντίθεση με διάφορες θεωρίες, στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του πληκτρολογίου δε σχετίζεται με την πρόκληση του συνδρόμου.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ποια τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Η τυπική συμπτωματολογία του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι:

 • Μούδιασμα και πόνος στο χέρι, κυρίως στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στον μισό παράμεσο
 • Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα δάκτυλα αυτά.
 • Παράξενες αισθήσεις και πόνος από τον πήχη μέχρι τον ώμο.
 • Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων, με συνέπεια να πέφτουν από το χέρι, π.χ. το ποτήρι.

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό και εμφανίζονται χαρακτηριστικά τη νύχτα. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου τα χέρια μας παίρνουν αυτομάτως μια θέση κάμψης του καρπού. Έτσι, στενεύει ακόμα περισσότερο το οστεοϊνώδες κανάλι. Ο πόνος και το μούδιασμα συνήθως ξυπνάει τον ασθενή.

Τα ενοχλήματα μπορεί να εκδηλωθούν επίσης και κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά πάσα στιγμή. Συνήθως εκλύονται όταν κρατάμε κάτι, όπως ένα τηλέφωνο, ή κατά την οδήγηση ή την πληκτρολόγηση σε υπολογιστή. Η μετακίνηση ή το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στην προσωρινή μείωση των ενοχλημάτων.

Τα συμπτώματα αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνήθως γίνονται σταθερά. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, η πίεση του νεύρου αρχίζει να γίνεται μη αναστρέψιμη. Τότε χαρακτηριστικά εμφανίζεται ατροφία στους μυς του θέναρος (βάση του αντίχειρα).

 

Πως γίνεται η διάγνωση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Συνήθως η διάγνωση της πάθησης γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού.Κατά την εξέταση, ο Ορθοπαιδικός αναλύει προσεκτικά το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς. Η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στο χέρι περιλαμβάνει δοκιμασίες ειδικές για την περίσταση.

Επιπροσθέτως, μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες διαγνωστικές εξετάσεις για περαιτέρω έλεγχο:

 • Το Ηλεκτρομυογράφημα είναι μια δοκιμασία για τη λειτουργία του μέσου νεύρου, η οποία βοηθά στη διάγνωση του Συνδόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Στα αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να είναι αρνητικό, οπότε χρειάζεται προσοχή, για να μη διαφύγει η ορθή διάγνωση. Η διάγνωση όμως του συνδρόμου είναι ως επί το πλείστον κλινική.
 • H MαγνητικήTομογραφία καρπού, αν και συνήθως κρίνεται υπερβολική, μπορεί να δώσει πληροφορίες για την παρουσία γαγγλίων μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, τα οποία προκαλούν πίεση του μέσου νεύρου, ανάλογη με την πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου.

 

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση να αναχαιτιστεί η εξέλιξή του κατά τα πρώτα στάδια.

 

Συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα:

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες για την υποχώρηση των συμπτωμάτων:

 • Χρήση νάρθηκα ακινητοποίησης, που θα διατηρούσε τον καρπό σε ουδέτερη θέση κατά την διάρκεια της νύκτας. Ο νάρθηκας αυτός μπορεί επίσης να φορεθεί και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
 • Λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και παυσίπονων, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου.
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών τοπικά, οι οποίες όμως, εκτός από τους κινδύνους που ενέχουν, βοηθούν μόνο προσωρινά, χωρίς να αντιμετωπίζουν το σύνδρομο.

 

Χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα:

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική αντιμετώπιση, θα φέρει την οριστική λύση του προβλήματος.

Σε πολύ σοβαρές μακροχρόνιες περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών του αντίχειρα (θέναρ), η χειρουργική επέμβαση συστήνεται άμεσα για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες. Θα ανακουφίσει από τον πόνο και το μούδιασμα, η ισχύς όμως του χεριού μπορεί να παραμείνει κατώτερη του φυσιολογικού.

Η χειρουργική επέμβαση του καρπιαίου σωλήνα γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία και διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται τομή 2-3 εκατοστών στην παλάμη. Έτσι, ανευρίσκεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού, ο οποίος διανοίγεται. Αυτομάτως μειώνεται η πίεση στο νεύρο και ο ασθενής ανακουφίζεται αμέσως από τα συμπτώματα. Η ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά σε ορισμένους μόνο ασθενείς, με χρήση κάμερας. Η τεχνική αυτή όμως αυξάνει τόσο το χειρουργικό χρόνο, όσο και το κόστος.

 

 

 

 • Η πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου που οδηγεί σε μείωση του χώρου μέσα στον οποίο διέρχονται οι τένοντες και το νεύρο.
 • Η εμφάνιση γάγγλιου εντός της σήραγγας
 • Η υπερβολική χρήση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού
 • Κληρονομικότητα
 • Η ηλικία
 • Κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας
 • Διάφορες παθήσεις π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα

 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και όταν κρατάμε κάτι.

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Μούδιασμα
 • Πόνος

Η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται με κλινική εξέταση και μέσω των ακόλουθων διαγνωστικών εξετάσεων:

 • Ηλεκτρομυογράφημα
 • Μαγνητική τομογραφία

 

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα αντιμετωπίζεται με τους εξής τρόπους:

 • Συντηρητική θεραπεία: χρήση νάρθηκα, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Χειρουργική θεραπεία: γίνεται με τοπική αναισθησία και μέσω 2-3 τομών.

 

επικοινωνία