Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: είναι η ασθένεια του υπολογιστή;

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια επώδυνη, σταδιακά επιδεινούμενη κατάσταση στο χέρι, η οποία προκαλείται από πίεση του μέσου νεύρου στον καρπό. Αποκαλείται και “ασθένεια του υπολογιστή”, καθώς θεωρείται ότι πλήττει περισσότερο όσους χρησιμοποιούν για ώρες το πληκτρολόγιο. Νεότερα δεδομένα όμως δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει.

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα στον καρπό. Μέσα από αυτήν διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες (9 στο σύνολο) και ένα νεύρο, το μέσο νεύρο. Το κάτω μέρος αυτής της σήραγγας διαμορφώνεται από τα οστά του καρπού. Η οροφή καλύπτεται από μια ισχυρή ταινία συνδετικού ιστού, που ονομάζεται «εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού». Το μέσο νεύρο στην παλάμη είναι κυρίως αισθητικό νεύρο. Δίνει αίσθηση στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στο ήμισυ του παράμεσου δακτύλου. Κινητικά, νευρώνει μέρος των μυών που βρίσκονται στη βάση του αντίχειρα (το θέναρ).

Αίτια συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση. Η συνηθέστερη αιτία είναι η πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου (η οροφή της σήραγγας), με αποτέλεσμα να στενεύει ο χώρος μέσα από τον οποίο διέρχονται οι τένοντες και το νεύρο. Άλλη αιτία του συνδρόμου είναι (πιο σπάνια βέβαια) κάποιο γάγγλιο εντός της σήραγγας αυτής. Στην περίπτωση αυτή, το γάγγλιο στενεύει το χώρο και προκαλεί τα συμπτώματα του συνδρόμου.  Οι τένοντες είναι ανθεκτικότεροι στην αύξηση αυτής της πίεσης, όχι όμως και το νεύρο, το οποίο αρχίζει να δίνει συμπτώματα με μούδιασμα στα 3 ½ δάκτυλα που προαναφέραμε.

 

Κατανομή του “μουδιάσματος” στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Μπορεί να είναι:

 • Κληρονομικότητα: Έχει βρεθεί ότι η σήραγγα του καρπού είναι μικρότερη σε μερικούς ανθρώπους, λόγω της κληρονομικότητας.
 • Η υπερβολική χρήση του χεριού: φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε χειρώνακτες.
 • Η ηλικία: Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο πιο συχνά εμφανίζεται το σύνδρομο.
 • Διάφορες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Ρευματοειδής Αρθίτιδα και οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου.
 • Κάταγμα κάτω πέρατος κερκίδας, που πωρώθηκε σε μη ανατομική θέση.
 • Η εγκυμοσύνη: λόγω της κατακράτησης υγρών και της δημιουργίας οιδημάτων, τα διάφορα σύνδρομα πίεσης νεύρων και τενόντων αυξάνονται. Συνήθως, όμως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όπως και οι διάφορες τενοντίτιδες, υποχωρούν αυτομάτως μετά την εγκυμοσύνη και κατά την έξοδο της γυναίκας από την περίοδο της λοχείας (περίπου 6-8 μήνες μετά τον τοκετό).
 • Σε αντίθεση με διάφορες θεωρίες, στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του πληκτρολογίου δε σχετίζεται με την πρόκληση του συνδρόμου.
  Σε πολλές περιπτώσεις Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα δεν ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία.

Συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Τα πιο συχνά συμπτώματα του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα είναι:

 • Μούδιασμα και πόνος στο χέρι, κυρίως στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στον μισό παράμεσο
 • Η αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος στα δάκτυλα αυτά.
 • Παράξενες αισθήσεις και πόνος από τον πήχη μέχρι τον ώμο.
 • Αδυναμία σύλληψης αντικειμένων, με συνέπεια να πέφτουν από το χέρι, π.χ. το ποτήρι .

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως βαθμιαία, χωρίς συγκεκριμένο τραυματισμό και εμφανίζονται χαρακτηριστικά τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τα χέρια μας παίρνουν αυτομάτως μια θέση κάμψης του καρπού. Ως αποτέλεσμα, στενεύει ακόμα περισσότερο το οστεοϊνώδες κανάλι. Ο πόνος και το μούδιασμα συνήθως ξυπνάει τον ασθενή.

Τα ενοχλήματα μπορεί να εκδηλωθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά πάσα στιγμή. Συνήθως εκλύονται όταν κρατάμε κάτι, όπως ένα τηλέφωνο, ή κατά την οδήγηση ή την πληκτρολόγηση σε υπολογιστή. Η μετακίνηση ή το τίναγμα των χεριών βοηθά συχνά στην προσωρινή μείωση των ενοχλημάτων.

Τα συμπτώματα αρχικά έρχονται και παρέρχονται, αλλά με την πάροδο του χρόνου συνήθως γίνονται σταθερά. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, η πίεση του νεύρου αρχίζει να γίνεται μη αναστρέψιμη. Τότε χαρακτηριστικά εμφανίζεται ατροφία στους μυς του θέναρος (βάση του αντίχειρα).

Διάγνωση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Κατά την εξέταση ο Ορθοπαιδικός αναλύει προσεκτικά το ιστορικό και τα συμπτώματα. Η διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στο χέρι περιλαμβάνει δοκιμασίες ειδικές για την περίσταση. Οι δοκιμασίες αυτές συνήθως αρκούν για την κλινική διάγνωση της πάθησης.

Διαγνωστικές εξετάσεις

 • Το Ηλεκτρομυογράφημα είναι μια δοκιμασία για τη λειτουργία του μέσου νεύρου, η οποία βοηθά στη διάγνωση του Συνδόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Στα αρχικά στάδια της πάθησης μπορεί να είναι αρνητικό, οπότε χρειάζεται προσοχή, για να μη διαφύγει η ορθή διάγνωση. Η διάγνωση όμως του συνδρόμου είναι ως επί το πλείστον κλινική.
 • H Mαγνητική Tομογραφία καρπού, αν και συνήθως κρίνεται υπερβολική, μπορεί να δώσει πληροφορίες για την παρουσία γαγγλίων μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, τα οποία προκαλούν πίεση του μέσου νεύρου, ανάλογη με την πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου.

Θεραπεία συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Στις περισσότερες περιπτώσεις το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα θα επιδεινωθεί σταδιακά. Μπορεί ωστόσο να αναχαιτιστεί η εξέλιξή του κατά τα πρώτα στάδια. Χρήσιμες συμβουλές είναι:

 • η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, κατά τις οποίες εκλύονται τα συμπτώματα,
 • χρήση ενός νάρθηκα νυκτός, που θα ακινητοποιεί τον καρπό σε ουδέτερη θέση. Ο νάρθηκας αυτός μπορεί να φορεθεί και κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
 • αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου.
 • ενέσεις κορτικοστεροειδών τοπικά, οι οποίες όμως, εκτός από τους σημαντικούς κινδύνους που ενέχουν, βοηθούν μόνο προσωρινά, χωρίς να αναστέλλουν την εξέλιξη του συνδρόμου.

 

Χειρουργική θεραπεία συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική αντιμετώπιση, θα φέρει την οριστική λύση του προβλήματος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση θεωρείται εξαρχής αναγκαία, διότι η συντηρητική μέθοδος δεν μπορεί να βοηθήσει.

Σε πολύ σοβαρές μακροχρόνιες περιπτώσεις με σταθερό μούδιασμα και εξασθένηση των μυών του αντίχειρα (θέναρ), η χειρουργική επέμβαση συστήνεται άμεσα για να αποτρέψει μη αναστρέψιμες βλάβες. Θα ανακουφίσει από τον πόνο και το μούδιασμα, η ισχύς όμως του χεριού μπορεί να παραμείνει κατώτερη του φυσιολογικού.
Η χειρουργική επέμβαση του καρπιαίου σωλήνα γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται τομή 2-3 εκατοστών στην παλάμη. Ανευρίσκεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού, ο οποίος διανοίγεται. Αυτομάτως μειώνεται η πίεση στο νεύρο και ο ασθενής ανακουφίζεται αμέσως από τα συμπτώματα. Η ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά σε ορισμένους μόνο ασθενείς, με χρήση κάμερας. Η τεχνική αυτή όμως αυξάνει τόσο το χειρουργικό χρόνο, όσο και το κόστος.

 

 

Αποθεραπεία μετά από επέμβαση συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Ο πόνος και το μούδιασμα υποχωρούν αμέσως μετά την επέμβαση, ενώ συνήθως το οίδημα παραμένει για 10-15 ημέρες. Καλό είναι να αποφευχθούν χειρωνακτικές εργασίες για 3 περίπου εβδομάδες. Η δύναμη στο χέρι επανέρχεται συνήθως τους πρώτους 2 μήνες, αλλά σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθούν ακόμα και 6 μήνες. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις με ατροφία των μυών και ισχαιμία του νεύρου, η επέμβαση θα βοηθήσει στον τομέα του πόνου, η ανάκτηση όμως της δύναμης δε θα είναι ποτέ πλήρης. Για το λόγο αυτό καλό είναι να μην καθυστερούμε να επέμβουμε σε τεκμηριωμένο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Συμπερασματικά, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα οφείλεται συνήθως στην πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού, εμφανίζεται κυρίως σε χειρώνακτες και σε χρήστες υπολογιστών και επιδεινώνεται προοδευτικά προκαλώντας πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στην παλάμη και τα 3 ½ δάκτυλα. Εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία, η οριστική αντιμετώπιση γίνεται με τη χειρουργική διάνοιξη του εγκαρσίου συνδέσμου.

Εάν πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επικοινωνήστε αμέσως με τον Ορθοπαιδικό Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

 

επικοινωνία