Φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου

Τι είναι η φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου;

Η αρθρίτιδα αποτελεί μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία η άρθρωση φλεγμαίνει και πονάει. Η καθημερινότητα ενός ασθενή με αρθρίτιδα ενδέχεται να είναι αρκετά δύσκολη, αφού προκαλεί ιδιαίτερη δυσκαμψία και ταλαιπωρία. Υπάρχουν περισσότερες από 100 διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας, κάθε μία συνοδευόμενη από τα δικά της αίτια και συμπτώματα. Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου είναι μια μεγάλη ομάδα, η οποία περιέχει πολλές διαφορετικές μορφές της πάθησης. Κοινή μεταβλητή όλων είναι το γεγονός ότι ανήκουν στα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όπως κάθε αυτοάνοσο νόσημα, έτσι και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή επιτίθεται στους υγιείς ιστούς. Κάθε φλεγμονώδης αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα, καθιστώντας την καθημερινότητα του ασθενή δύσκολη και επίπονη.

 

Φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου: Τύποι

Οι πιο κοινοί τύποι φλεγμονώδους αρθρίτιδας που επηρεάζουν το ισχίο είναι οι εξής:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος που επηρεάζει όλο το σώμα του ασθενή, κι όχι αποκλειστικά την άρθρωση του ισχίου. Όπως όλες οι αρθρώσεις, έτσι κι αυτή του ισχίου περιβάλλεται από έναν ειδικό προστατευτικό θύλακο. Αυτός περιέχει τον αρθρικό υμένα, μια εσωτερική επένδυση που παράγει το λιπαντικό αρθρικό υγρό. Με τη βοήθεια του αρθρικού υγρού τα οστά μπορούν να κινούνται ομαλά. Όταν ο ασθενής πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο αρθρικός υμένας φλεγμαίνει. Δημιουργεί πόνο και οίδημα, όπως και έντονη δυσκαμψία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες. Όταν εμφανίζεται στο ισχίο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει και τις δύο αρθρώσεις ταυτόχρονα.
  • Ψωριασική αρθρίτιδα: Η ψωριασική αρθρίτιδα σχετίζεται με τη δερματική πάθηση της ψωρίασης. Συνήθως εμφανίζεται μετά τις αλλοιώσεις του δέρματος, αν και σπάνια μπορεί να αναπτυχθεί νωρίτερα.
  • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδα: Συχνή στους άνδρες και στα άτομα ηλικίας 17 έως 35 ετών, η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα αποτελεί φλεγμονή της σπονδυλικής και ιερολαγώνιας άρθρωσης. Μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή στην άρθρωση του ισχίου, η οποία περνά περιόδους έξαρσης (τα συμπτώματα είναι έντονα) και περιόδους ύφεσης (ήπια ή και καθόλου συμπτώματα).
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Γνωστή και ως «λύκος» η πάθηση αυτή προκαλεί φλεγμονές και βλάβες στην άρθρωση του ισχίου. Είναι συχνότερος στις γυναίκες ηλικίας 15 έως και 35 ετών.

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους αρθρίτιδας του ισχίου εμφανίζονται ανεξαρτήτως τύπου. Συνήθως περιλαμβάνουν πόνο στην άρθρωση του ισχίου, ο οποίος αντανακλά στον εξωτερικό μηρό, τους γλουτούς και τη βουβωνική χώρα. Συνήθως εμφανίζεται εντονότερα το πρωί και επιδεινώνεται με την έντονη άσκηση. Οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν δυσκολία στο περπάτημα, κόπωση, αδυναμία και μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η φλεγμονώδης αρθρίτιδα ισχίου;

Πρώτο βήμα στη διάγνωση κάποιου τύπου φλεγμονώδους αρθρίτιδας ισχίου είναι η λήψη πλήρους ιστορικού από τον ειδικό ορθοπαιδικό. Ο ασθενής οφείλει να ενημερώσει τον ιατρό του για κάθε πιθανή ύπαρξη έξαρσης και ύφεσης των συμπτωμάτων. Σημαντική είναι η διενέργεια ακτινογραφικών εξετάσεων για να διαπιστωθεί κάθε πιθανή διάβρωση στις αρθρώσεις του ισχίου. Εξετάσεις αίματος μπορούν να πραγματοποιηθούν με σκοπό τον εντοπισμό αντισωμάτων που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους αρθρίτιδας.

 

Θεραπεία

Η αρχική θεραπεία της φλεγμονώδους αρθρίτιδας ισχίου γίνεται με συντηρητικό τρόπο. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτικοστεροειδών, καθώς και ορισμένα αντιρευματικά φάρμακα. Τα τελευταία αποτελούν καινοτομία στον χώρο, κι ενδέχεται να μην μπορούν να χορηγηθούν σε κάθε ασθενή με αρθρίτιδα.

Σε περίπτωση όπου ο πόνος δεν υποχωρήσει μέσω της συντηρητικής θεραπείας, ο ασθενής ενδέχεται να επωφεληθεί από ολική αρθροπλαστική ισχίου. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται πλέον με τη μέθοδο ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery). Προσφέρει ταχύτερη επούλωση κι επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος νοσηλείας ελαττώνεται. Ο ασθενής κινδυνεύει λιγότερο από μετεγχειρητικές επιπλοκές, αφού δεν εμφανίζει συχνά φλεγμονές και δεν απαιτεί συχνά μεταγγίσεις αίματος.

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος διαθέτει πολυετή εμπειρία στο χώρο των παθήσεων του ισχίου. Με εξειδίκευσή του στην τραυματολογία, ο Δρ Φωτόπουλος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ανάγκη σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν παρουσιάσετε συμπτώματα φλεγμονώδους αρθρίτιδας ισχίου.

 

Η φλεγμονώδης αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει κάθε άρθρωση του σώματος. Αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο ο οργανισμός επιτίθεται στα υγιή κύτταρα των αρθρώσεων, προκαλώντας διαβρώσεις στον προστατευτικό αρθρικό υμένα.

Γενικά, η αρθρίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιονδήποτε ασθενή, ανεξαρτήτως ηλικία και φύλου. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες, όπως και ο λύκος. Αντιθέτως, η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες.

Η διάγνωση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας περιλαμβάνει κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού υφέσεων και εξάρσεων από τον ιατρό. Στη συνέχεια, διενεργείται ακτινογραφικός έλεγχος, για να εντοπιστούν οι πιθανές διαβρώσεις στις αρθρώσεις του ισχίου. Ορισμένες εξετάσεις αίματος μπορούν να αναδείξουν αντισώματα τα οποία συσχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους αρθρίτιδας.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, ο ιατρός μπορεί να χορηγήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή. Αυτή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, κορτικοστεροειδή και αντιρευματικά φάρμακα. Εάν ο πόνος δεν υποχωρήσει, ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει τη χειρουργική αντιμετώπιση της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου.