Αποσυμπίεση ωλενίου νεύρου

Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου είναι η επέμβαση που γίνεται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της ωλένιας νευρίτιδας. Το σύνδρομο αυτό είναι αποτέλεσμα της πίεσης του ωλενίου νεύρου, συνήθως στην περιοχή του αγκώνα.

Λίγα λόγια για την ανατομία

Το ωλένιο νεύρο είναι ένα εκ των τριών νεύρων που νευρώνουν το χέρι μας (τα άλλα δύο είναι το κερκιδικό και το μέσο νεύρο). Το ωλένιο νεύρο μπορεί να πιεστεί κυρίως σε 3 σημεία, στον αυχένα, στον αγκώνα και στον καρπό. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παγιδεύσεων του ωλενίου νεύρου συμβαίνει στον αγκώνα, στο κείμενο που ακολουθεί θα αναπτύξουμε την επέμβαση αποσυμπίεσης του ωλενίου νεύρου στον αγκώνα.

Το νεύρο διέρχεται από την εσωτερική πλευρά του αγκώνα, μέσα από τον ωλένιο σωλήνα, ο οποίος είναι μια οστεοϊνώδης σήραγγα. Το έδαφος αυτής αποτελείται από το οστό (περιφερικό άκρο του βραχιονίου, μεταξύ της παρατροχίλιας απόφυσης και του ωλεκράνου), ενώ η οροφή της σήραγγας είναι ο ινώδης ιστός . Όταν αυτός παχύνει και πιέσει το νεύρο, αναπτύσσεται η συμπτωματολογία της ωλένιας νευρίτιδας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ωλένια νευρίτιδα (συχνότητα, αίτια, συμπτώματα, διάγνωση) αναπτύσσονται στο αντίστοιχο άρθρο (“ωλένια νευρίτιδα).

Ανατομία της σήραγγας του ωλενίου νεύρου

 

Αντιμετώπιση ωλένιας νευρίτιδας

Στα αρχικά στάδια εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, με αποφυγή κάμψης του αγκώνα και περιστασιακή λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Όταν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, ή επιδεινώνονται, τότε η πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Πώς γίνεται η επέμβαση αποσυμπίεσης του ωλενίου νεύρου;

Ο ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο νηστικός προκαθορισμένη ημέρα και ώρα. Προ της επέμβασης διενεργείται ο προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος. Στη συνέχεια ο ασθενής εισάγεται στην αίθουσα του χειρουργείου.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου;

Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία, είτε με περιοχική αναλγησία με υπερκλείδιο μπλοκ, το οποίο αναισθητοποιεί τα αντίστοιχα νεύρα. Το υπερκλείδιο μπλοκ εξασφαλίζει άριστη μετεγχειρητική αναλγησία, σε τέτοιο βαθμό που καθιστά την επέμβαση εντελώς ανώδυνη. Επίσης, το μπλοκ παρέχει εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα για άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση του αγκώνα.

Τι γίνεται κατά την επέμβαση;

Η βασική επέμβαση είναι η επιμελής διάνοιξη της αύλακας του ωλενίου σωλήνα, με επιμήκη διατομή του ινώδους συνδέσμου. Δίδεται πάντα η απαραίτητη προσοχή, ώστε να μη διαταραχθεί η αιμάτωση του ωλενίου νεύρου. Διεγχειρητικά, και αφού έχει διανοιχθεί πλήρως η αύλακα, γίνεται κάμψη του αγκώνα και εκτίμηση της τάσης που αναπτύσσεται στο νεύρο.

Α. Εάν το νεύρο παραμένει χαλαρό, τότε ακολουθεί σύγκλειση του τραύματος και η επέμβαση ολοκληρώνεται.

 

Αποσυμπίεση ωλενίου νεύρου

 

Β. Εάν διαπιστωθεί αύξηση της τάσης και της πίεσης του νεύρου κατά την κάμψη του αγκώνα, τότε διενεργείται συνήθως πρόσθια μετάθεση του ωλενίου νεύρου. Με την πρόσθια μετάθεση το νεύρο ακολουθεί συντομότερη διαδρομή με ελάχιστη τάση κατά την κάμψη του αγκώνα. Η πρόσθια μετάθεση μπορεί να γίνει με τοποθέτηση του νεύρου στον υποδόριο λιπώδη ιστό (κάτι που είναι επίφοβο, διότι το νεύρο μένει “απροστάτευτο” κάτω από το δέρμα).

Εναλλακτικά, η πρόσθια μετάθεση του ωλενίου νεύρου γίνεται με τοποθέτηση του νεύρου βαθύτερα μέσα σε μια μυϊκή στοιβάδα Η τεχνική αυτή οποία προσφέρει περισσότερη προστασία στο νεύρο.

 

Αποσυμπίεση και πρόσθια μετάθεση του ωλενίου νεύρου

 

Γ. Μια επέμβαση, λίγο πιο διαφορετική είναι η έσω επικονδυλεκτομή. Είναι μια επέμβαση που γινόταν παλαιότερα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει ξανά έδαφος. Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται διάνοιξη της αύλακας του ωλενίου και αποσυμπίεση του νεύρου (όπως και στις προηγούμενες επεμβάσεις). Αντί για πρόσθια μετάθεση του νεύρου, ακολουθεί η αφαίρεση τμήματος του έσω επικονδύλου. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει στο ωλένιο νεύρο την ήπια ολίσθησή του προς τα εμπρός σε έναν πιο σύντομο δρόμο χωρίς πιέσεις, και χωρίς τον κίνδυνο της πρόσθιας μετάθεσης αυτού. Έτσι, το νεύρο παραμένει στη θέση του, έχοντας τη δυνατότητα να κινηθεί πιο ελεύθερα, χωρίς να πιέζεται από τον έσω επικόνδυλο. Φυσικά, η επέμβαση απαιτεί γνώση και εμπειρία, για να αποφευχθεί αστάθεια της άρθρωσης, λόγω της γειτνίασης του έσω πλαγίου συνδέσμου.

Έσω επικονδυλεκτομή

 

Ενδοσκοπική αποσυμπίεση αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου

Σε ορισμένες περιπτώσεις απλής αποσυμπίεσης του νεύρου, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά. Γίνεται με τη βοήθεια μικροκάμερας, που εισάγεται από μικρή τομή και η ωλένια αύλακα διανοίγεται εκ των έσω με ειδικά εργαλεία.  Με την ενδοσκοπική μέθοδο δεν έχουμε τη δυνατότητα μεταφοράς του νεύρου, ή επικονδυλεκτομής. Πρέπει να επιτελείται σε ασθενείς με ήπια πίεση του ωλενίου νεύρου. Για το λόγο αυτό η ενδοσκοπική αποσυμπίεση απαιτεί προσεκτική επιλογή του ασθενούς και έχει περιορισμένες ενδείξεις. Εφόσον επιλεγεί, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κόστος της επέμβασης αυξάνεται σημαντικά, λόγω του εξοπλισμού που απαιτείται.

Χρειάζεται νοσηλεία μετά μετά από αποσυμπίεση ωλενίου νεύρου;

Από ιατρικής άποψης δε χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Εάν το επιθυμεί, μπορεί να παραμείνει νοσηλευόμενος για ένα βράδυ.

Ποια είναι η αποθεραπεία μετά από αποσυμπίεση ωλενίου νεύρου;

Απαιτείται προσοχή στην επούλωση του χειρουργικού τραύματος τις 2 πρώτες εβδομάδες. Από τις πρώτες ημέρες, ο ασθενής εκπαιδεύεται να κάμπτει τον αγκώνα. Όλοι οι ασθενείς της ομάδας μας λαμβάνουν εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων και κινησιοθεραπείας, το οποίο παρακολουθείται στους τακτικούς επανελέγχους. Συνήθως η αποθεραπεία κυμαίνεται από 4 έως 8 εβδομάδες, αναλόγως της επέμβασης.

Εάν πάσχετε από ωλένια νευρίτιδα, επικοινωνήστε αμέσως με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο.

 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

 

επικοινωνία