Αρθροπλαστική γόνατος

[content_table]

Η αρθροπλαστική του γόνατος είναι η αντικατάσταση του γόνατος το οποίο έχει υποστεί χρόνια φθορά, πάθηση γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Είναι μια επέμβαση που ανακουφίζει ετησίως χιλιάδες ασθενών στον κόσμο και αποτέλεσε επανάσταση της Ορθοπαιδικής τον εικοστό αιώνα. Η αρχή έγινε με την αρθροπλαστική του ισχίου και ακολούθησε η αρθροπλαστική του γόνατος, η οποία επιτελέστηκε για πρώτη φορά το 1968. Ήδη από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί αλματώδης εξέλιξη, τόσο στις τεχνικές, όσο και στην ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών, προς όφελος του ασθενούς. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 400.000 αρθροπλαστικές γόνατος.

 

 


Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος;

Η διάγνωση γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με πόνο στο γόνατο, όπως ρήξη μηνίσκου, ή απομακρυσμένα αίτια πόνου, όπως για παράδειγμα η οσφυϊκή δισκοπάθεια. Ο γιατρός θα ζητήσει τις κατάλληλες ακτινογραφίες (επόμενη εικόνα), που θα επιβεβαιώσουν την κλινική διάγνωση. Οι απλές ακτινογραφίες είναι συνήθως αρκετές, ενώ σε ειδικές μόνο περιπτώσεις απαιτείται διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Aκτινογραφία:    Α. Υγιούς  και   Β.   Οστεοαρθριτικού γόνατος

 

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος;

Στα αρχικά στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με:

 • αποφυγή καταπόνησης της άρθρωσης,
 • περιορισμό της βάδισης,
 • απώλεια σωματικού βάρους,
 • φυσικοθεραπεία,
 • αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα,
 • περιστασιακή χρήση βακτηριών.

Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να αναστρέφει, ή να αναστέλλει την πορεία της οστεοαρθρίτιδας και απ’ότι φαίνεται για αρκετά χρόνια ακόμη δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό. Διάφορες χονδροπροστατευτικές ουσίες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο δεν έχουν θέση στη θεραπεία της ήδη εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας. Στα πρώιμα στάδια μπορεί να προσφέρουν μια ανακούφιση από τα συμπτώματα, όχι όμως αναστολή ή καθυστέρηση της εξέλιξης της πάθησης.
Όταν αποτύχει η συντηρητική προσέγγιση και το επίπεδο του ασθενούς φθίνει, τότε θέση έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται η αρθροσκοπική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται καθαρισμός της άρθρωσης μέσω δύο μικρών οπών στο γόνατο (από τη μια οπή εισάγεται το αρθροσκόπιο, από την άλλη τα αρθροσκοπικά εργαλεία).
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η χειρουργική επέμβαση γίνεται για να αντικαταστήσει ολόκληρη την άρθρωση (ολική αρθροπλαστική γόνατος), ή μέρος αυτής (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος).

Α. Ολική αρθροπλαστική γόνατος      Β. Μορφές μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος

 

Τι είναι η αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική (η αντικατάσταση, δηλαδή, μιας φθαρμένης άρθρωσης με τεχνητή) αποτέλεσε μεγάλη επανάσταση στην Ορθοπαιδική τον εικοστό αιώνα και βελτίωσε την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων τα τελευταία 50 χρόνια.

Προ της εισαγωγής του ασθενούς στο νοσοκομείο προηγείται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος (εργαστηριακές εξετάσεις, καρδιογράφημα, καρδιολογικός έλεγχος και ρύθμιση διαφόρων παθήσεων, όπως σακχαρώδους διαβήτου, θυρεοειδοπάθειας, κ.α.) και προεγχειρητικός σχεδιασμός με βάση τις ακτινογραφίες γόνατος και την αξονική τομογραφία (όταν απαιτείται κάτι τέτοιο). Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 με 2 ώρες και η αναισθησία μπορεί να είναι γενική ή περιοχική (επισκληρίδιος, από τη μέση και κάτω).

 

      Οστεοαρθρίτιδα γόνατος πριν και μετά την ολική αρθροπλαστική

 

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να διενεργηθεί με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Κλασσική μέθοδος,
 • Προσπέλαση με ελάχιστα παρεμβατική τεχνική (MIKMinimal Invasive Knee)
 • Αρθροπλαστική υποβοηθούμενη από πλοηγό (Navigation system)
 • Αρθροπλαστική υποβοηθούμενη από ρομπότ

Ανεξαρτήτως της μεθόδου που θα ακολουθήσει ο Χειρουργός, τα 4 βασικά στάδια είναι ίδια. Αυτά είναι:

 • Η διάνοιξη της άρθρωσης και η αφαίρεση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών,
 • Η προετοιμασία μηρού και κνήμης για την εφαρμογή των δοκιμαστικών εμφυτευμάτων,
 • Επιλογή των κατάλληλων εμφυτευμάτων και
 • Τοποθέτηση των εμφυτευμάτων ανάταξη και σύγκλειση του γόνατος

 

Τα στάδια της αρθροπλαστικής του γόνατος:    Α. Οστεοαρθρίτιδα,      Β. Προετοιμασία μηρού και κνήμης,     Γ. Επιλογή  εμφυτευμάτων,      Δ. Εφαρμογή των εμφυτευμάτων

 

Αποκατάσταση μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος

Μετά την αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής είναι σε θέση να περπατήσει 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Η κινησιοθεραπεία αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Ο ασθενής χρειάζεται να νοσηλευθεί για 2-3 ημέρες και επιστρέφει σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες σε απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Ο πόνος εξαφανίζεται αμέσως μετά την επέμβαση, τόσο χαρακτηριστικά που οι ασθενείς αναφέρουν πως κοιμούνται χωρίς πόνο από το πρώτο κιόλας βράδυ μετά την επέμβαση. Μπορούν να βαδίσουν από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, με ή χωρίς τη χρήση βακτηριών, γεγονός που τους επιτρέπει εντυπωσιακά γρήγορα να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τις πρώτες μετεγχειρητικές εβδομάδες απαιτείται ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, το οποίο ο ασθενής μπορεί να το κάνει στο σπίτι του. Σταδιακά, ενδυναμώνοντας τους μυς του γόνατος (που για μήνες είχαν περιορισμένη λειτουργικότητα), επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες, γρήγορα και αποτελεσματικά.
Όλοι οι ασθενείς που χειρουργούνται από την ομάδα του Β.Κ.Φωτόπουλου λαμβάνουν εκτενές πρόγραμμα αποθεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει εξατομικευμένες διαβαθμισμένες ασκήσεις αναλόγως των μετεγχειρητικών ημερών και το οποίο διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες. Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα αυτό, οι ασθενείς έχουν ένα απολύτως λειτουργικό γόνατο και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με την αρθοπλαστική γόνατος,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Φωτόπουλο.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα

επικοινωνία