Νευρίνωμα Morton: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Το νευρίνωμα Morton είναι μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει το πέλμα του ποδιού, συνήθως την περιοχή μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου δακτύλου. Η αίσθηση που αναφέρουν οι περισσότεροι ασθενείς με νευρίνωμα Morton είναι ότι πατούν σε ένα βότσαλο.

Στο νευρίνωμα Morton αναπτύσσεται μια πάχυνση του ιστού γύρω από ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιχμηρό, καυστικό πόνο στο πέλμα. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μούδιασμα, ή κάψιμο στα δάκτυλα του ποδιού.

Νευρίνωμα Morton

Τα παπούτσια με ψηλά τακούνια έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του νευρινώματος Morton. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση με τη χρήση χαμηλότερων τακουνιών και πιο άνετων υποδημάτων. Μερικές φορές ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητες. Ο τυπικός ασθενής είναι μια γυναίκα μεταξύ 5ης και 6ης δεκαετίας της ζωής (40-50 ετών), ενώ τα συχνότερα μεσοδακτύλια διαστήματα είναι το δεύτερο (μεταξύ 2ου και 3ου δακτύλου) και το τρίτο (μεταξύ 3ου και 4ου δακτύλου). Φυσικά, το νευρίνωμα Morton μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες ηλικίες, ή και σε άνδρες. 

Συμπτώματα νευρινώματος Morton
Συνήθως, δεν υπάρχει εξωτερική ένδειξη της πάθησης, όπως ένα πρήξιμο, ή κάτι άλλο εμφανές. Αντιθέτως, ενδέχεται να υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
• Ένα συναίσθημα σαν να πατάτε πάνω σε ένα βότσαλο,
• Ένας καυστικός πόνος στο πέλμα του ποδιού που μπορεί να αντανακλά στα δάχτυλα,
Κάψιμο, ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών

 

Συνήθης εντόπιση του πόνου

 

Αιτίες νευρινώματος Morton
Το νευρίνωμα Morton φαίνεται να συμβαίνει ως αποτέλεσμα χρόνιου ερεθισμού, πίεσης ή επαναλαμβανόμενου μικροτραυματισμού σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών.

Παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη νευρινώματος Morton
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν στο νευρίνωμα Morton είναι:

  • Ψηλοτάκουνα. Φορώντας παπούτσια με υψηλό τακούνι ή παπούτσια που είναι σφιχτά, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα μετατάρσια και στα νεύρα που βρίσκονται στο πέλμα του ποδιού.
  • Ορισμένα αθλήματα. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες με μεγάλη καταπόνηση, όπως το τρέξιμο, μπορεί να προκαλέσει στο πόδι επαναλαμβανόμενο τραυματισμό. Επίσης, αθλήματα που απαιτούν σφιχτά υποδήματα (χορός, μπότα του σκι), μπορούν να ασκήσουν πίεση στο πέλμα και στα δάκτυλα.
  • Παραμορφώσεις ποδιών. Οι άνθρωποι που έχουν κότσι, σφυροδακτυλία, κοιλοποδία, ή πλατυποδία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν το νευρίνωμα Morton.
  •  

Μερικές από τις αιτίες νευρινώματος Morton: Α. Ψηλοτάκουνα, Β.Τρέξιμο, C. Κότσι, D. Σφυροδακτυλία

 

Διάγνωση νευρινώματος Morton
Η κλινική εξέταση θα αναδείξει επώδυνο σημείο μεταξύ 2ου και 3ου μεταταρσίου (η συνήθης εντόπιση του νευρινώματος Morton). Απεικονιστικά, αν και οι απλές ακτινογραφίες δεν αναδεικνύοουν το νευρίνωμα Morton, είναι χρήσιμες, διότι θα δείξουν έμμεσα στοιχεία (παραμορφώσεις του προσθίου ποδός), αλλά και θα αποκλείσουν άλλες επώδυνες καταστάσεις, όπως ένα κάταγμα κοπώσεως. Η μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό (επόμενη εικόνα) είναι η εξέταση που συνήθως θα αποκαλύψει το νευρίνωμα Morton. Ο υπέρηχος επίσης μπορεί να αναδείξει την παρουσία του νευρινώματος Morton.

Νευρίνωμα Morton στη μαγνητική τομογραφία

 

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας
Είναι καλύτερο να μην αγνοηθεί ο πόνος στο πόδι που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αισθανθείτε επίμονο πόνο στο πέλμα του ποδιού, ο οποίος δε βελτιώνεται, παρά την αλλαγή υποδημάτων και δραστηριοτήτων.

Θεραπευτική αγωγή νευρινώματος Morton
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Στα πρώτα στάδια ακολουθείται συντηρητική αγωγή. Αυτή περιλαμβάνει:
• Χρήση χαμηλοτάκουνων και άνετων υποδημάτων
Ξεκούραση του ποδιού με αποφυγή ορθοστασίας και δραστηριοτήτων με κραδασμούς (τρέξιμο, χορός κ.α.)
• Λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
• Χρήση μαλακών πάτων από σιλικόνη, μέσα στο παπούτσι, που βοηθούν στην απορρόφηση κραδασμών και ανακουφίζουν την πίεση στο νεύρο.

Εάν τα συντηρητικά μέσα δε βοηθήσουν, τότε μπορεί να γίνει τοπικά ένεση κορτιζόνης με τοπκό αναισθητικό. Τελευταία έχει δοκιμαστεί και η τοπική έγχυση με αλκοολούχο διάλυμα.
Εάν και αυτό το μέσο δε βοηθήσει και το πρόβλημα παραμένει έντονο, τότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση.

Σιλικονούχοι πάτοι (αριστερά), τοπική έγχυση κορτιζόνης, ή αλκοόλης

 

Χειρουργική επέμβαση νευρινώματος Morton
Γίνεται, όπως προαναφέρθηκε, όταν όλα τα προηγούμενα αποτύχουν. Ανευρίσκεται το προσβεβλημένο νεύρο, το οποίο αφαιρείται. Παρόλο που η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως επιτυχής, η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο μούδιασμα στα δάχτυλα που έχουν πληγεί (συνήθως το 2ο και το 3ο δάκτυλο του ποδιού), το οποίο όμως δεν είναι διόλου ενοχλητικό. Αντίθετα, ο ασθενής δηλώνει ανακουφισμένος από τα επώδυνα συμπτώματα που προκαλούσε το νευρίνωμα Morton.

Πώς γίνεται η επέμβαση για αφαίρεση νευρινώματος Morton;
Ο ασθενής μας προσέρχεται στο νοσοκομείο την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα. Αφού ολοκληρωθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος (γεν.αίματος, βιοχημικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, καρδιογράφημα και καρδιολογικός έλεγχος), ο ασθενής συνοδεύεται στο χειρουργείο. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την αφαίρεση νευρινώματος Morton;
Η επέμβαση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με περιοχική αναισθησία, δηλαδή αναισθητοποιείται το πόδι από τον αστράγαλο και κάτω. Έτσι, αποφεύγεται η ανάγκη για γενική αναισθησία. Η τοπική αναισθησία διαρκεί περίπου 36 ώρες, παρέχοντας εξαιρετική μετεγχειρητική αναλγησία και καθιστώντας την επέμβαση ουσιαστικά ανώδυνη. Επίσης βοηθά στη γρήγορη και ανώδυνη κινητοποίηση του ασθενούς μέσα σε 2 ώρες μετά την επέμβαση.

Παλαιότερα η προσπέλαση γινόταν από το πέλμα του ποδιού. Αυτό όμως δημιουργούσε συχνά προβλήματα από την επούλωση του τραύματος. Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια το νευρίνωμα Morton αφαιρείται με προσπέλαση που γίνεται από την πάνω πλευρά (ράχη) του ποδιού (επόμενη εικόνα).

 

Α. Παλαιότερη προσπέλαση από το πέλμα.   Β. Σύγχρονη προσπέλαση από τη ράχη του ποδιού

Αποθεραπεία μετά την αφαίρεση νευρινώματος Morton
Τις πρώτες δύο εβδομάδες το τραύμα (περίπου 1,5-2 εκατοστά) πρέπει να παραμείνει στεγνό και καθαρό, ώστε να επουλωθεί χωρίς πρόβλημα. Η συρραφή του δέρματος γίνεται από τον Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο με ενδοδερμική τεχνική, ώστε να εξασφαλίζεται εξαιρετική μετεγχειρητική τομή και να αποφεύγεται η ανάγκη για αφαίρεση ραμμάτων. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει αμέσως, χρησιμοποιώντας τις πρώτες ημέρες ένα άνετο παπούτσι.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως το νευρίνωμα Morton είναι μια ενοχλητική και επώδυνη πάθηση του πέλματος, που οδηγεί σε δυσκολία στη βάδιση και τις καθημερινές δραστηριότητες. Έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε περιπτώσεις που επιμένει, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεσή του είναι η οριστική θεραπεία.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

 

επικοινωνία