Αρθροπλαστική γόνατος fast track

Η αρθροπλαστική γόνατος fast track, ή αλλιώς Fast track & Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) αποτελεί ένα καινοτόμο πρωτόκολλο κλινικής διαδικασίας. Σύμφωνα με αυτό, η προεγχειρητική προετοιμασία, οι χειρουργικές διαδικασίες καθώς και η μετεγχειρητική φροντίδα, συνυπολογίζονται στην ταχεία ανάρρωση του ασθενούς. Ο ιατρός προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τους τραυματισμούς στους ιστούς, καθώς και την αιμορραγία κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Ιστορική αναδρομή

Τη δεκαετία του 1990, ο Δανός καθηγητής Χειρουργικής Henrik Kehlet επινόησε το πρωτόκολλο fast track. Aπέδειξε ότι η παροχή αποτελεσματικής δυναμικής ανακούφισης από τον πόνο (μη οπιοειδής, πολυτροπική αναλγησία που επιτρέπει την πρώιμη κινητοποίηση και σίτιση) κι η μείωση της περιεγχειρητικής δυσλειτουργίας των οργάνων και του καταβολικού στρες επιταχύνει τη μετεγχειρητική ανάρρωση. Από την εφεύρεσή του, το πρωτόκολλο fast track υιοθετήθηκε από χειρουργούς ανά τον κόσμο για ένα εύρος επεμβάσεων. O Δρ. Kehlet δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο του πρωτοκόλλου, με τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές, το οποίο ονόμασε PROSPECT.

Σήμερα, πραγματοποιούνται χειρουργεία βασισμένα στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων fast track στην αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, καθώς και σε μια πληθώρα επεμβάσεων.

 

Πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η αρθροπλαστική γόνατος track

Από την συγκεκριμένη διαδικασία επωφελούνται όλοι οι ασθενείς που χρειάζονται ολική αρθροπλαστική γόνατος. Συνήθως, αυτοί οι ασθενείς παρουσιάζουν αρθρίτιδα διαφόρων μορφών, όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή ή μετατραυματική, σε προχωρημένο στάδιο.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της αρθροπλαστικής γόνατος fast track είναι η μικρότερη παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο. Ασθενείς που υποβάλλονταν σε παραδοσιακή αρθροπλαστική γόνατος έπρεπε να νοσηλευτούν έως και 4 ημέρες μετεγχειρητικά. Η αρθροπλαστική γόνατος fast track μειώνει αυτό το διάστημα στις 24 ώρες, με τους περισσότερους ασθενής να λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια μέρα. Αντίστοιχα, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες πραγματοποιείται σχεδόν άμεσα. Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποια βοηθητικά βαδίσματος, όπως οι πατερίτσες, εάν αισθάνεται ανασφάλεια.

Η ίδια η χειρουργική διαδικασία παρουσιάζει λιγότερο κίνδυνο επιπλοκών. Οι ασθενείς είναι σε θέση να κινητοποιηθούν άμεσα και δε χρειάζονται ακινησία στο νοσοκομειακό κρεβάτι. Έτσι, δύναται να προληφθούν οι θρομβώσεις, μια συχνή μετεγχειρητική επιπλοκή, καθώς και οι πνευματικές λοιμώξεις. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι επίσης σπάνιο φαινόμενο, αφού αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος σε συνδυασμό με ειδικά φάρμακα αποτρέπει την έντονη απώλεια αίματος. Η μέθοδος αυτή πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, λόγω της τοπικής αναισθησίας που χρησιμοποιείται κατά τη διενέργεια της επέμβασης, σε σχέση με τη γενική.

 

Μέσω ποιας χειρουργικής διαδικασίας πραγματοποιείται η αρθροπλαστική γόνατος fast track;

Όπως και στην παραδοσιακή διαδικασία, η αρθροπλαστική γόνατος fast track έχει σκοπό την αντικατάσταση του φθαρμένου αρθρικού χόνδρου με συγκεκριμένα υλικά, τα οποία θα επαναφέρουν τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης. Το fast track αποτελεί ένα πρωτόκολλο ελάχιστης επεμβατικότητας. Έτσι, πρώτο βήμα στην έναρξη της χειρουργικής διαδικασίας αποτελεί η πραγματοποίηση της μικρότερης δυνατής τομής στην εμπρόσθια πλευρά του γόνατος. Έπειτα, ο χειρουργός αφαιρεί όλο το δυσλειτουργικό τμήμα της άρθρωσης, μαζί με το τμήμα των οστών που έχει φθαρθεί. Τα σημεία της άρθρωσης τα οποία αφαιρέθηκαν αντικαθίστανται από τεχνητά μεταλλικά υλικά, φτιαγμένα από κράμα τιτανίου. Το μεταλλικό υλικό στερεώνεται μέσω ακρυλικού τσιμέντου. Για την καλύτερη προστασία των νέων υλικών της άρθρωσης, αλλά και την επιμήκυνση της ζωής τους, ο ιατρός τοποθετεί ειδικό ενισχυμένο πλαστικό μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης.

 

Γιατί να προτιμήσει κανείς την αρθροπλαστική γόνατος fast track;

Τα πλεονεκτήματα τη συγκεκριμένης χειρουργικής διαδικασίας την καθιστούν την καλύτερη επιλογή για τους ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. Η διαδικασία αυτή προσφέρει ελάχιστο πόνο και τραυματισμό, ενώ ταυτόχρονα αναίμακτη και δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Η μετεγχειρητική πορεία είναι άριστη, κι η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται άμεσα. Ωστόσο, ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό, ο οποίος είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τα πρωτόκολλα fast track άριστα και με ασφάλεια.

Ο καταρτισμένος Ορθοπαιδικός – Χειρουργός Δρ. Βασίλειος Κ. Φωτόπουλος αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για μια τέτοια χειρουργική διαδικασία. Η πολυετής εμπειρία του στον χώρο, καθώς και η εξειδίκευσή του στις αρθροπλαστικές ισχίου-γόνατος με τεχνικές MIS-ρομπότ τον καθιστούν ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίπτωση αρθροπλαστικής γόνατος fast track. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε αυτήν την διαδικασία.

Η διαδικασία fast track επιτυγχάνει το σκοπό της βασισμένη στον κατάλληλο προεγχειρητικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές διαδικασίες και την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα.

Η αρθροπλαστική γόνατος που βασίζεται στα πρωτόκολλα fast track ελαχιστοποιεί τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές, καθώς και την ανάγκη μετάγγισης αίματος. Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο στο ελάχιστο. Η δυνατότητα λήψης εξιτηρίου μετά τη συγκεκριμένη αρθροπλαστική γόνατος είναι σχεδόν άμεση, με το μέγιστο να φθάνει τις 24 ώρες μετά το χειρουργείο.

επικοινωνίαεπικοινωνία