Διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα

Η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, που τις περισσότερες φορές διενεργείται με τοπικό αναισθητικό. Διαρκεί μόνο 15-20 λεπτά και ανακουφίζει αμέσως από τα συμπτώματα του συνδρόμου.

 

Τι είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα; 

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια εξελισσόμενη πάθηση, κατά την οποία το οστεοϊνώδες τούνελ στον καρπό προοδευτικά στενεύει. Ως αποτέλεσμα, τα διερχόμενα, μέσα σε αυτόν, ανατομικά στοιχεία πιέζονται. Αυτά είναι 9 καμπτήρες τένοντες των δακτύλων (ένας για τον αντίχειρα και από δύο για τα υπόλοιπα δάκτυλα) και ένα νεύρο, το μέσο νεύρο. Στο επίπεδο αυτό, το μέσο νεύρο είναι κυρίως αισθητικό. Με εξαίρεση έναν κινητικό κλάδο που κατευθύνεται στον αντίχειρα, το μέσο νεύρο εξασφαλίζει αίσθηση στον αντίχειρα, τον δείκτη, τον μέσο και τον μισό παράμεσο δάκτυλο. Περιορισμός του καρπιαίου σωλήνα οδηγεί σε πίεση του νεύρου και σε αίσθημα μουδιάσματος του χεριού στα ανωτέρα 3 1/2 δάκτυλα. 

 

Διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα

 

 

Πώς γίνεται η επέμβαση για τη διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα; 

 

Εφόσον έχει τεθεί η διάγνωση, ο ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο προκαθορισμένη ημέρα και ώρα, νηστικός. Για την επέμβαση, δε χρειάζεται γενική ή περιοχική αναισθησία. Αρκεί τοπική έγχυση αναισθητικού φαρμάκου, με το οποίο εξασφαλίζεται πλήρης αναλγησία κατά την ώρα της επέμβασης. Επίσης, εξασφαλίζεται αναλγησία για τις πρώτες 20-24 ώρες.

Στο μπράτσο του ασθενούς τοποθετείται ίσχαιμος περίδεση,  ώστε κατά την επέμβαση το χειρουργικό τραύμα να είναι εντελώς αναίμακτο. Αυτό προσφέρει στον Χειρουργό απόλυτα καθαρό πεδίο. Ο Χειρουργός χρησιμοποιεί μεγεθυντικούς προσοφθάλμιους φακούς (λούπες), που μεγενθύνουν το πεδίο κατά 3,5-4,5 φορές. Έτσι εξασφαλίζεται ακρίβεια και λεπτομέρεια στην επισκόπηση των λεπτών δομών.

 

Διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα

A. Ίσχαιμος περίδεση (tourniquet)                                                                B. Μεγεθυντικοί φακοί (λούπες)

 

Διενεργείται επιμήκης τομή δέρματος, μεγέθους 2-3 εκατοστών. Διανοίγοντας τα διάφορα στρώματα μαλακών μορίων, εντοπίζουμε τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Ακολουθεί επιμήκης διατομή αυτού κατά στρώματα και με άμεση όραση όλων των στοιβάδων του. Αποκαλύπτεται το μέσο νεύρο, το οποίο καθαρίζεται από μαλακά μόρια (μεμβράνες), που συνήθως το περιβάλλουν (νευρόλυση).

Η λεπτομερής εξέταση του σωλήνα θα αποκαλύψει τυχόν ύπαρξη γαγγλίου, που μπορεί να προκαλεί το σύνδρομο, και το οποίο αφαιρείται. Μετά από σχολαστική αιμόσταση και έκπλυση, το τραύμα συγκλείεται ανατομικά.

[/answer][/question]

Διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα

A. Τομή δέρματος   B. Ανεύρεση εγκαρσίου συνδέσου   C. Διάνοιξη συνδέσμου

 

Χρειάζεται νοσηλεία μετά από διάνοιξη καρπιαίου σωλήνα; 

Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μισή – ώρα και ακολούθως παίρνει εξιτήριο. Συνήθως, εντός 24 ωρών επανέρχεται στο ιατρείο για την πρώτη αλλαγή στις γάζες. Τα ράμματα αφαιρούνται στις 14 ημέρες, αλλά το χέρι πρέπει να παραμείνει δεμένο με ελαστικό επίδεσμο για 3 εβδομάδες συνολικά. Συνιστούμε στον ασθενή να μην κουράζει το χέρι του τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα είναι η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Είναι επέμβαση που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, χρειάζεται όμως προσοχή και εμπειρία από το Χειρουργό. Εφόσον η επέμβαση πραγματοποιηθεί σωστά, το σύνδρομο δεν υποτροπιάζει.

Εάν πάσχετε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, επικοινωνήστε αμέσως με τον Ορθοπαιδικό Δρ. Β. Κ. Φωτόπουλο για άμεση και οριστική αντιμετώπιση. Ο Δρ. Β.Κ. Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός, έχει επιτελέσει πληθώρα επεμβάσεων και έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό ασθενών. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων, κυρίως της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ), καθώς και της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας (ΕΑΕ).

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

 

επικοινωνία