Ρήξη χιαστού

Τι είναι η ρήξη χιαστού;

Η ρήξη χιαστού είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ο ασθενής στην άρθρωση του γόνατος. Εμφανίζεται, κυρίως, σε αθλητές, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση ρήξης ακόμα και σε κάποιον ασθενή που δεν ασχολείται με αθλητικές δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα, η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από 2 χιαστούς, τον πρόσθιο και τον οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο, οι οποίοι διασταυρώνονται και σχηματίζουν ένα Χ.

 

Ποιος είναι ο ρόλος των χιαστών;

Εξίσου και οι δύο χιαστοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος συμβάλει στην σταθεροποίηση του γόνατος και στην στροφική σταθερότητα αποτρέποντας κινήσεις που μπορούν να τραυματίσουν το γόνατο π.χ. απότομη στροφή, υπερέκταση.

Όσον αφορά τον οπίσθιο χιαστό, προσφέρει την απαιτούμενη σταθερότητα στην άρθρωση, συγκρατώντας την κνήμη και αποτρέποντας την οπίσθια ολίσθηση της.

 

Πώς προκαλείται η ρήξη χιαστού;

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου εμφανίζεται πιο συχνά από τη ρήξη του οπίσθιου χιαστού. Η ρήξη πρόσθιου χιαστού προκαλείται κυρίως λόγω απότομης αλλαγής κατεύθυνσης, ανώμαλης προσγείωσης στο έδαφος ή ακόμα και λόγω απότομης επιβράδυνσης.

Αντιθέτως, η ρήξη οπίσθιου χιαστού εμφανίζεται μετά από κάποια σοβαρή κάκωση π.χ. τροχαίο ατύχημα ή πτώση από μεγάλο ύψος.

Η ρήξη χιαστού εμφανίζεται, κυρίως, σε αθλητές διότι κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί κάποια απότομη στροφή, επιβραδύνσεις ή άλματα.

 

Ρήξη χιαστού: Συμπτώματα

Η ρήξη χιαστού είναι μια αρκετά επώδυνη κατάσταση, κατά την οποία παρουσιάζεται έντονος πόνος που περιορίζει τη κίνηση του ασθενούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής όταν υποστεί ρήξη θα αισθανθεί ότι κόβεται ο σύνδεσμος. Ορισμένα ακόμα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι τα εξής:

 • Αίσθημα αστάθειας
 • Πρήξιμο της περιοχής
 • Δυσκαμψία

 

Διάγνωση ρήξης χιαστού

Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον Ορθοπαιδικό για την έγκαιρη αντιμετώπισή της ρήξης. Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει στην απαραίτητη κλινική εξέταση που περιλαμβάνει ειδικά κλινικά test για τον έλεγχο της σταθερότητας της άρθρωσης. Για την επιβεβαίωση της ρήξης απαιτείται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων όπως είναι η μαγνητική τομογραφία και η ακτινογραφία όπου θα αναδειχθεί ή θα αποκλειστεί κάποια άλλη πάθηση ή κάκωση.

 

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης;

Αφού ληφθεί υπόψιν η διάγνωση του ασθενούς, ο Ορθοπαιδικός θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης. Σε ήπιες καταστάσεις συνιστάται η συντηρητική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

 • Ακινητοποίηση
 • Ελαστική περίδεση
 • Χρήση νάρθηκα
 • Πρόγραμμα φυσικοθεραπειών

Σε σοβαρές καταστάσεις και μόνο όταν ο Ορθοπαιδικός το κρίνει απαραίτητο συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αρθροσκοπικά με τον ασθενή υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Κατά την αρθροσκόπηση γόνατος, διανοίγονται 2 ή 3 μικρές τομές μέσα στις οποίες εισάγεται το αρθροσκόπιο (κάμερα), ούτως ώστε να εντοπιστεί η βλάβη. Αμέσως μετά, εισάγονται τα ειδικά εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Πλεονεκτήματα αρθροσκόπησης γόνατος

Τα πλεονεκτήματα ποικίλλουν και μεταξύ άλλων είναι τα εξής:

 • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ταχεία ανάρρωση
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία

 

Ο Δρ. Β.Κ. Φωτόπουλος είναι Ορθοπαιδικός-Χειρουργός με πολυετή εμπειρία στον χώρο της αρθροσκοπικής χειρουργικής. Έχει επιτελέσει πληθώρα αρθροσκοπικών επεμβάσεων αποκατάστασης ρήξης χιαστού. Επικοινωνήστε μαζί του και κλείστε το ραντεβού σας.