Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου: Αίτια και θεραπεία

Τι είναι το Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

Γνωστό και ως σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, το  Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου είναι μια από τις συχνότερες αιτίες πόνου στον ώμο. Πρόκειται για την πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου στο ακρώμιο (ένα μικρό οστό που καλύπτει την ωμοπλάτη).

Η πρόσκρουση συμβαίνει κατά την ανύψωση του βραχιονίου (και κατ’επέκταση του χεριού) πάνω από το επίπεδο του ώμου. Αποτελεί τον κύριο μηχανικό παράγοντα που προκαλεί αρχικά την προστριβή των τενόντων του ώμου και στη συνέχεια τη ρήξη τους.

 

Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

Σχηματική αναπαράσταση του υγιούς ώμου και του ώμου με σύνδρομο προστριβής

Ποια τα αίτια του Συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;

Ο υπακρωμιακός χώρος είναι το διάστημα μεταξύ της βραχιονίου κεφαλής και του ακρωμίου. Επομένως, οτιδήποτε προκαλεί τη στένωση του υπακρωμιακού χώρου, αποτελεί αιτία του συνδρόμου πρόσκρουσης.

Οι συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου πρόσκρουσης είναι:

 • Επαναλαμβανόμενος μικροτραυματισμός σε αθλήματα με υπέρχρηση του ώμου: Τέτοια αθλήματα είναι αυτά που έχουν ρίψεις, όπως τέννις, χάντμπολ, ακόντιο, βόλλεϋ, πόλο. Συμβαίνει επίσης σε αθλητές κολύμβησης.

 

 • Ανατομικές παραλλαγές: Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται παραλλαγές του ακρωμίου, κυρίως το ακρώμιο τύπου 3. Πρόκειται για ακρώμιο με προέχουσα απόληξη, με συνέπεια να έρχεται σε επαφή με τους τένοντες του ώμου (επόμενη εικόνα).

 

 • Κακή στάση σώματος: Πρόκειται για την έσω στροφή της ωμοπλάτης, με συνέπεια να μετατρέπεται λειτουργικά ένα ακρώμιο τύπου 2 σε τύπου 3. Διεθνώς αναγνωρίζεται με τον όρο δυσκινησία της ωμοπλάτης(-scapula dyskinesia).

 

 • Μυϊκή αδυναμία στους μυς του στροφικού πετάλου (υπερακάνθιος, υπακάνθιος): Αυτό οδηγεί στην κεντρική μετατόπιση της βραχιονίου κεφαλής και στη στένωση του υπακρωμιακού χώρου.

 

 • Εκφυλιστικές αλλοιώσεις: Εδώ υπάγεται η αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, που προκαλεί στένωσή του.

 

 • Η αυξημένη ηλικία (άνω των 60 ετών) : Οι χρόνιες αλλοιώσεις των τενόντων (πάχυνση, μερική ρήξη) συναντούν την εναπόθεση οστεοφύτων στο ακρώμιο. Συνέπεια είναι η μείωση του υπακρωμιακού χώρου και η πρόκληση του συνδρόμου.

           

 

Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

Συνήθη αθλήματα που προδιαθέτουν σε σύνδρομο πρόσκρουσης

 

Ποια τα συμπτώματα του Συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;

Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου, ο πόνος (ή ενόχληση) έχει διαλείποντα χαρακτήρα. Συνήθως, ο ασθενής δεν απευθύνεται στο γιατρό, διότι τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα.

ponos ston omo

Καθώς, όμως, η νόσος εξελίσσεται, ο πόνος επιδεινώνεται. Προκαλεί δυσχέρεια στις καθημερινές δραστηριότητες και εμφανίζεται ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ασθενής παραπονιέται για έντονο πόνο στην έξω επιφάνεια του ώμου κατά την ανύψωση και απαγωγή του άνω άκρου. Αυτό γίνεται σε κινήσεις με το χέρι πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού. Χαρακτηριστικά, η ενόχληση εκλύεται κατά την κίνηση στο λεγόμενο “επώδυνο τόξο” (επόμενη εικόνα).

 

Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου

 

 

Πως γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου;

Η κλινική εξέταση παίζει σπουδαίο ρόλο στην διάγνωση της πάθησης. Υπάρχει μάλιστα και πληθώρα διαγνωστικών τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί το συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου. Μερικά από αυτά, είναι τα ακόλουθα:

 • Neer test: Τοποθετούμε το βραχίονα του ασθενούς στο πλάι του σώματός του. Φέρνουμε σε πλήρη έσω στροφή το βραχίονα και στη συνέχεια τον κάμπτουμε παθητικά. Το test είναι θετικό εάν εκλύεται πόνος στο πρόσθιο τμήμα του ώμου.

 

 • Hawkins test: Ο ώμος και ο αγκώνας κάμπτονται στις 90 μοίρες. Ο εξεταστής σταθεροποιεί το βραχίονα και τον φέρνει παθητικά σε πλήρη έσω στροφή. Το τεστ είναι θετικό στην περίπτωση όταν ο ασθενής εκδηλώσει πόνο στο πρόσθιο τμήμα του ώμου.

 

Α. Φυσιολογικός ώμος με ευρύ υπακρωμιακό χώρο, Β. Σύνδρομο πρόσκρουσης με στενό υπακρωμιακό χώρο

 

Στις διαγνωστικές εξετάσεις συμπεριλαμβάνονται οι ακόλουθες:

Ακτινογραφία: Η κλασική ακτινογραφία μπορεί να αποκαλύψει την ανατομική διαμόρφωση του ακρωμίου. Αναδεικνύει, επίσης, και άλλες αιτίες μείωσης της απόστασης μεταξύ της κεφαλής του βραχιονίου οστού και του ακρωμίου (οστεόφυτα, αποτιτανώσεις κλπ).

Υπερηχογράφημα: Το υπερηχογράφημα είναι πολύ αξιόπιστη μέθοδος. Με τον υπέρηχο μπορεί να διαγνωστεί η φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου και η πάχυνση του τένοντα του υπερακανθίου. Ως δυναμικό τεστ, μπορεί να αποκαλύψει την πρόσκρουση κατά τη διενέργεια κινήσεων στον ώμο, την ώρα της υπερηχογραφικής εξέτασης.

Μαγνητική τομογραφία (MRI):  Δίνει τις περισσότερες πολλές πληροφορίες για την άρθρωση του ώμου. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του υπακρωμιακού χώρου, των αρθρικών επιφανειών, των τενόντων και των μυών της περιοχής. Μπορούμε με ακρίβεια υποδιαιρέσεων του χιλιοστού να μετρήσουμε το εύρος του υπακρωμιακού χώρου.

 

Διαφορική Διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης

Πολλές αιτίες πόνου στον ώμο μπορεί να μοιάζουν με το σύνδρομο προστριβής του ώμου. Χρειάζεται προσοχή από τον Ιατρό, ώστε να διαγνωστούν αυτές οι αιτίες πόνου (διαφορική διάγνωση). Τέτοιες αιτίες μπορεί να είναι:

 • Ρήξεις τενόντων (π.χ. ρήξη υπερακανθίου, ρήξη ή τενοντίτιδα της μακράς κεφαλής δικεφάλου). Η αδυναμία κίνησης του ώμου παραμένει παρά την ανακούφιση από τον πόνο.

 

 • Νευρολογικά αίτια (π.χ. δισκοπάθεια με πίεση νεύρου, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, παγίδευση υπερπλατίου νεύρου).Η αδυναμία πιθανόν συνυπάρχει με μουδιάσματα ή / και πόνο. Ωστόσο, η αδυναμία κίνησης παραμένει παρά την ανακούφιση από τον πόνο.

 

 

 • Ασβεστοποιός τενοντοπάθεια.

 

 • Αρθρίτιδα ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης. Ο πόνος είναι χαρακτηριστικός όταν ο ασθενής προσπαθεί να πιάσει από μπροστά τον άλλο ώμο (σημείο του τροχονόμου).

 

Πως αντιμετωπίζεται το Συνδρόμο πρόσκρουσης ώμου;

Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, αλλά και χειρουργική, ανάλογα με την περίπτωση.

 Πιο συγκεκριμένα:

 1. Συντηρητική θεραπεία

Επιλέγεται πάντα στα αρχικά στάδια. Συνίσταται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην τροποποίηση δραστηριοτήτων και στη φυσικοθεραπεία. Στα συντηρητικά μέσα ανήκουν:

Παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Παγοθεραπεία στον ώμο.

Περιορισμός κινήσεων και τροποποίηση δραστηριοτήτων, υπεύθυνων για την πρόκληση του συνδρόμου: Αποφυγή, δηλαδή, αθλημάτων, όπως τέννις, βόλλεϋ, χάντμπολ, ακόντιο, έντονη κολύμβηση κλπ.

Βελτίωση στάσης σώματος (με ανόρθωση της ωμοπλάτης).

Τοπική ένεση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού.

Φυσικοθεραπεία: Κινητοποίηση ωμοπλάτης, ασκήσεις ενδυνάμωσης τενοντίου πετάλου και αντιφλεγμονώδη φροντίδα των τενόντων.

Εάν η σωστή συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει και τα συμπτώματα επιμένουν πέραν του 6μήνου, τότε τίθεται η ένδειξη της χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

 1. Χειρουργική Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με την αθροσκόπηση του ώμου. Η μέθοδος αυτή γίνεται με την είσοδο της μικροκάμερας και των εργαλείων δια μέσου 3 οπών στο δέρμα. Οι οπές αυτές, είναι εξαιρετικά μικρές, της τάξης των 3-5mm η κάθε μία.

Η αρθροσκόπηση συνδυάζει τόσο τη διάγνωση της επακριβούς αιτίας πρόσκρουσης, όσο και της θεραπείας.

Συγκεκριμένα, με την αρθροσκόπηση επιτελείται:

 • Ακρωμιοπλαστική, δηλαδή λείανση του ακρωμίου και αφαίρεση του πλεονάζοντος οστικού τμήματος. Συνεπώς επιτυγχάνεται η αύξηση του διαθέσιμου χώρου μεταξύ του ακρωμίου και της κεφαλής του βραχιονίου. Αυτό βοηθά τους τένοντες να ανακουφιστούν από την πίεση και την τριβή πάνω στο ακρώμιο.

 

 • Αντιμετώπιση ρήξης των τενόντων του ώμου (συρραφή τενόντων στροφικού πετάλου). Η αποκατάσταση γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας, με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από το νοσοκομείο, αρχίζοντας σύντομα ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

 

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος έχει ασχοληθεί επί σειρά πολλών ετών με τις παθήσεις του ώμου. Έχει εξειδικευθεί στην αρθροσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου και διαθέτει πολυετή εμπειρία. Μην αμελείτε τον πόνο στον ώμο. Επισκεφθείτε τώρα τον ειδικό σε παθήσεις ώμου Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο και αντιμετωπίστε σωστά την πάθηση του ώμου σας.

 

contact