Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η προοδευτική μη αναστρέψιμη εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης.

 

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος: Συμπτώματα

Τα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης αυτής είναι:

 • Ο πόνος
 • Το οίδημα
 • Η δυσκαμψία

Οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο.

 

Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς πολλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, το γονάτισμα κ.α.. Είναι μια σημαντική αιτία για απώλεια χρόνου εργασίας και σοβαρή αναπηρία για πολλούς ανθρώπους.

 

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την αναστροφή της αρθρίτιδας, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση του πόνου και τη διατήρηση της δραστηριότητας των ασθενών.

 

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Κλινική και ακτινολογική εικόνα οστεοαρθρίτιδας γόνατος

 

Ανατομία του γόνατος

Το γόνατο αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου οστού (μηρού), το άνω άκρο της κνήμης και την επιγονατίδα. Τα άκρα αυτών των τριών οστών, έρχονται σε επαφή με τους αρθρικούς χόνδρους. Οι χόνδροι λιπαίνουν και προστατεύουν τα οστά και έτσι κινούνται εύκολα με μηδενικό συντελεστή τριβής. Στην ανατομία του γόνατος συμμετέχουν επίσης οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω), οι σύνδεσμοι (πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός, έσω και έξω πλάγιος σύνδεσμος), καθώς και οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση και κινούν το γόνατο.

 


Φυσιολογικά, όλα αυτά τα στοιχεία λειτουργούν αρμονικά. Φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή τραυματισμοί (ρήξη μηνίσκου, ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου) μπορούν να διαταράξουν αυτή την αρμονία, με αποτέλεσμα πόνο, μυϊκή αδυναμία και μειωμένη λειτουργία.[/answer][/question]

 

Φυσιολογικά, όλα αυτά τα στοιχεία λειτουργούν αρμονικά.

Φλεγμονώδεις παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή τραυματισμοί (ρήξη μηνίσκου, ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου) μπορούν να διαταράξουν αυτή την αρμονία. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο  πόνος, η μυϊκή αδυναμία και η μειωμένη λειτουργία.

 

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος: Αίτια

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Η κληρονομικότητα παίζει σπουδαίο ρόλο, λόγω της παρουσίας υπεύθυνων γονιδίων στο γενετικό μας υλικό. Παρόλα ταύτα, στην πορεία της ζωής εμφανίζονται πολλοί παράγοντες που επιδρούν στη φθορά και την πρώιμη εκφύλιση του αρθρικού χόνδρου, όπως:

 • Παλαιότεροι τραυματισμοί του γόνατος που οδήγησαν σε κατάγματα του γόνατος, ρήξεις (σχισίματα) μηνίσκου και συνδεσμικές κακώσεις (ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστού),
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του γόνατος, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα,
 • Λοιμώξεις του γόνατος,
 • Άσηπτη νέκρωση του γόνατος (ιδιοπαθής, νόσος των δυτών, μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης, υπερλιπιδαιμία, N.Gaucher κ.α.)

 

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος: Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό. Πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με πόνο στο γόνατο, όπως ρήξη μηνίσκου, ή απομακρυσμένα αίτια πόνου, όπως για παράδειγμα η οσφυϊκή δισκοπάθεια. Ο γιατρός θα ζητήσει τις κατάλληλες ακτινογραφίες που θα επιβεβαιώσουν την κλινική διάγνωση. Οι απλές ακτινογραφίες είναι συνήθως αρκετές, ενώ σε ειδικές μόνο περιπτώσεις απαιτείται διενέργεια αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

 

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Α: Φυσιολογική ακτινογραφία, Β: Οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος: Αντιμετώπιση

 1. Συντηρητική Αντιμετώπιση

Στα αρχικά στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με:

 • Αποφυγή καταπόνησης της άρθρωσης,
 • Περιορισμό της βάδισης,
 • Απώλεια σωματικού βάρους,
 • Φυσικοθεραπεία,
 • Αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα,
 • Περιστασιακή χρήση βακτηριών.

 

Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να αναστρέφει, ή να αναστέλλει την πορεία της οστεοαρθρίτιδας. Και όπως όλα δείχνουν, για αρκετά χρόνια ακόμη δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό. Διάφορες χονδροπροστατευτικές ουσίες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο δεν έχουν θέση στη θεραπεία της ήδη εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας. Βέβαια, στα πρώιμα στάδια μπορεί να προσφέρουν μια ανακούφιση από τα συμπτώματα.

 

 

 1. Χειρουργική Αντιμετώπιση

Όταν αποτύχει η συντηρητική προσέγγιση και το επίπεδο του ασθενούς φθίνει, τότε θέση έχει η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται η αρθροσκοπική επέμβαση. Έτσι, επιτυγχάνεται καθαρισμός της άρθρωσης μέσω δύο μικρών οπών στο γόνατο (από τη μια οπή εισάγεται το αρθροσκόπιο, από την άλλη τα αρθροσκοπικά εργαλεία).

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η χειρουργική επέμβαση που ενδείκνυται είναι η αρθροπλαστική του γόνατος. Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται αντικατάσταση ολόκληρης της άρθρωσης με τεχνητή (ολική αρθροπλαστική γόνατος), ή αντικατάσταση μέρος αυτής (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος).

 

Απευθυνθείτε στον έμπειρο κι εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Βασίλειο Φωτόπουλο, ώστε να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας. Με σεβασμό και υπευθυνότητα θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για την περίπτωσή σας.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα άρθρα:

 

 • Κληρονομικότητα, γενετική προδιάθεση
 • Λοιμώξεις και φλεγμονώδεις παθήσεις στην άρθρωση π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Άσηπτη νέκρωση του γόνατος
 • Παλαιότεροι τραυματισμοί που με την πάροδο του χρόνου προκάλεσαν φθορά στον αρθρικό χόνδρο

 

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν μπορεί να είναι τα εξής:

 • Περιορισμός του εύρους κίνησης
 • Πρήξιμο της περιοχής
 • Πόνος
 • Επηρεάζει και περιορίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς, δεν έχει την ευχέρεια να πραγματοποιήσει εύκολα ορισμένες δραστηριότητες

 

Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει λεπτομερή κλινική εξέταση και θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Η διεκπεραίωση απεικονιστικών εξετάσεων (ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία) κρίνεται σημαντική, ούτως ώστε να αποκλειστούν ορισμένες παθήσεις.

Ο Ορθοπαιδικός, αφού λάβει τις απαιτούμενες εξετάσεις, θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε μέσω συντηρητικής, είτε χειρουργικής θεραπείας.

Στα πρώιμα στάδια η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας πραγματοποιείται αρθροσκοπικά. Στα προχωρημένα στάδια χρειάζεται αντικατάσταση, δηλαδή ολική αρθροπλαστική γόνατος.

contact

 

επικοινωνία