Σφυροδακτυλία

Σφυροδακτυλία: τι είναι;

Η σφυροδακτυλία (hammer toe) είναι μια συχνή παραμόρφωση των δακτύλων του ποδιού. Στη σφυροδακτυλία, η τελευταία φάλαγγα ενός δακτύλου του ποδιού είναι μονίμως λυγισμένη προς το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται επώδυνος κάλος, τόσο στην ραχιαία επιφάνεια από την πίεση του παπουτσιού, όσο και στην άκρη του δακτύλου, από την πίεση του εδάφους κατά τη βάδιση.

 

 

Σε αντίθεση με το «κότσι» που προσβάλλει μόνο το μεγάλο δάκτυλο, η σφυροδακτυλία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε δάκτυλο. Συνήθως εμφανίζεται στο δεύτερο δάκτυλο και ακολουθεί σε συχνότητα το τρίτο.
Γενικά, προσβάλλονται και οι δύο αρθρώσεις του δακτύλου, το δάκτυλο λυγίζει προς τα πάνω και μοιάζει έτσι με γαμψό δάκτυλο.

Όταν η παραμόρφωση είναι βαριά, η βάση του δακτύλου κάμπτεται και σηκώνεται μακριά από το έδαφος Τότε, η γωνίωση του δακτύλου μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οξεία, μια κατάσταση που ονομάζεται γαμψοδακτυλία. Η γαμψοδακτυλία συνήθως επηρεάζει όλα τα δάκτυλα (πλην του μεγάλου). Παρεμφερής κατάσταση με τη σφυροδακτυλία και τη γαμψοδακτυλία (αλλά με διαφορετική αιτία) είναι η παραμόρφωση “mallet”.

 

 

Σφυροδακτυλία: Αίτια

Είναι πολλά τα αίτια της σφυροδακτυλίας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα συχνότερα:

  • η κληρονομικότητα,
  • η κοιλοποδία (αυξημένη ποδική καμάρα πέραν του φυσιολογικού)
  • η χρήση συγκεκριμένων υποδημάτων (ψηλά τακούνια, στενά παπούτσια)
  • η ρευματοειδής ή ψωριασική αρθρίτιδα,
  • νευρολογικά νοσήματα ( Charcot-Marie- Tooth Syndrome, εγκεφαλική παράλυση) τα οποία δημιουργούν ανισοκατανομή των δυνάμεων που ασκούνται μέσω των τενόντων στα δάκτυλα,
  • παλαιότερος τραυματισμός του ποδιού,
  • Ασυμμετρία δυνάμεων στους μύες του ποδιού,
  • Σακχαρώδης Διαβήτης,
  • Συχνή συνύπαρξη με βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι).

Στατιστικά, οι παραμορφώσεις αυτές μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες. Προσβάλλουν, όμως, συχνότερα άτομα ηλικίας 60 έως 80 ετών. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι γυναίκες εμφανίζουν 4-5 φορές συχνότερα τα προβλήματα αυτά σε σχέση με τους άντρες, κυρίως εξαιτίας των ακατάλληλων υποδημάτων που επιλέγουν.

Σφυροδακτυλία: Συμπτώματα

Κύριο σύμπτωμα αποτελεί ο πόνος.  Οφείλεται στους κάλους ή τη δημιουργία υπερκεράτωσης στη ράχη των δακτύλων, λόγω της πίεσης του παπουτσιού ή προβλήματος στα νύχια. Αυτά οδηγούν σε έντονο πόνο τόσο κατά τη βάδιση όσο και σε άλλες κινήσεις. Στα αρχικά στάδια, η παραμόρφωση αυτοδιορθώνεται όταν το υπόδημα είναι άνετο. Στην συνέχεια όμως η παραμόρφωση γίνεται μόνιμη ως συνέπεια της ρίκνωσης των τενόντων και των συνδέσμων του δακτύλου. Ο πόνος δεν εμφανίζεται πάντα από την αρχή της παραμόρφωσης και συνήθως απαιτούνται κάποια χρόνια έως την εμφάνισή του.

Διάγνωση σφυροδακτυλίας

Η κλινική εξέταση αποκαλύπτει την παραμόρφωση. Ειδικά τεστ δείχνουν εάν η παραμόρφωση είναι εύκαμπτη, ή δύσκαμπτη. Απαραίτητη είναι και η ακτινογραφία άκρου ποδός (επόμενη εικόνα).

 

 

Πόσο σοβαρή είναι η σφυροδακτυλία;

Η σφυροδακτυλία μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη βάδιση όπως και σε άλλες κινήσεις. Επειδή έχει την τάση να εξελίσσεται, οδηγεί με τα χρόνια σε παραμόρφωση του προσθίου ποδός, με συνέπεια την πρόκληση πόνου κατά τη βάδιση

Θεραπεία σφυροδακτυλίας

Στα αρχικά στάδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σιλικονούχα ναρθηκάκια που βοηθούν το δάκτυλο να παραμένει στην ανατομική του θέση (επόμενη εικόνα).
Άνετα υποδήματα επίσης είναι απαραίτητα, ενώ συνιστάται να αποφεύγονται τα ψηλοτάκουνα (άνω των 8εκ.)

 

 

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις, όταν η παραμόρφωση είναι δύσκαμπτη και επώδυνη απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Επειδή συνήθως στο πόδι συνυπάρχουν κι άλλες παραμορφώσεις, όπως “κότσι”, η διόρθωση γίνεται σε συνδυασμό με τις άλλες επεμβάσεις που απαιτούνται (επόμενη εικόνα).

Η επέμβαση πραγματοποιείται από τον Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο και τους συνεργάτες του με τοπική αναισθησία στο νοσοκομείο, δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι του. Χρησιμοποιούνται συνήθως ειδικά υποδήματα για διάστημα λίγων εβδομάδων.

 

 

Συμπερασματικά, η σφυροδακτυλία αποτελεί συχνή παραμόρφωση του προσθίου τμήματος του ποδιού, που συνήθως συνοδεύεται και από άλλες παραμορφώσεις, όπως το κότσι. Εξειδικευμένοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί, όπως ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος θα σας δώσουν οριστικές λύσεις, είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά.

Ο Δρ Β.Κ.Φωτόπουλος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική διόρθωση των παραμορφώσεων αυτών, έχοντας επιτελέσει μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα. Χρησιμοποιεί σύγχρονες, αναίμακτες τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας, που εξασφαλίζουν άριστο τελικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του ασθενούς. Επιπλέον, κάθε ασθενής και κάθε πόδι αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, με την επέμβαση που ενδείκνυται επακριβώς.

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι επεμβάσεις για την σφυροδακτυλία εκτελούνται από τον Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο υπό περιοχική αναισθησία που καταλαμβάνει μόνο το πόδι κάτω από τον αστράγαλο. Ο ασθενής περπατάει λίγη ώρα μετά την επέμβαση και δε χρειάζεται να νοσηλευτεί, οπότε εξέρχεται αυθημερόν του νοσοκομείου.

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι συνήθως 2 με 4 εβδομάδες και εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης.

call to action