Οστεοαρθρίτιδα (M.I.S.)

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από προοδευτική και μη αναστρέψιμη εκφύλιση και καταστροφή του χόνδρου της άρθρωσης, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα της προσβεβλημένης άρθρωσης. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες. Προσβάλλει συνήθως άτομα άνω των 65 ετών, με συχνότητα που φθάνει το 75%. Οι συνήθεις εντοπίσεις είναι το ισχίο, το γόνατο, η σπονδυλική στήλη, καθώς και αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών.

Συχνότερες εντοπίσεις της Οστεοαρθρίτιδας

Άιτια
Η οστεοαρθρίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Εκτός από την κληρονομικότητα, σπουδαίο ρόλο παίζουν και άλλοι παράγοντες, όπως:
-τραυματισμοί/παλαιότερα κατάγματα
-φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα
-ανατομικές παραλλαγές
-προηγηθείσα λοίμωξη
-τοπική ή συστηματική νόσος που οδηγεί σε οστεονέκρωση

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας;
Απαιτείται:
-Λεπτομερής κλινική εξέταση
-Ακτινογραφίες
-Αξονική ή μαγνητική τομογραφία σε ειδικές περιπτώσεις

Ακτινολογική εικόνα Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου

Πώς θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα;
Στα αρχικά στάδια η πάθηση αντιμετωπίζεται συντηρητικά με:
-αποφυγή καταπόνησης της άρθρωσης,
-περιορισμό της βάδισης,
-απώλεια σωματικού βάρους,
-φυσικοθεραπεία
-αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα,
-περιστασιακή χρήση βακτηριών.

Συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας

Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να αναστρέφει, ή να αναστέλλει την πορεία της οστεοαρθρίτιδας και απ’ότι φαίνεται για αρκετά χρόνια ακόμη δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό. Διάφορες χονδροπροστατευτικές ουσίες που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο δεν έχουν θέση στη θεραπεία της ήδη εγκατεστημένης οστεοαρθρίτιδας.
Αντιθέτως, θέση στην αντιμετώπιση των ασθενών σε πρώϊμα στάδια μπορεί να έχει η αρθροσκόπηση, επέμβαση που γίνεται μέσα από 2-3 μικρές οπές με τη βοήθεια κάμερας. Ενδείκνυται σε αρθρώσεις, όπως το γόνατο και το ισχίο. Κατά την επέμβαση αυτή γίνεται ένας καθαρισμός της άρθρωσης με αφαίρεση ελευθέρων σωματιδίων, τα οποία παρεμβάλλονται στην κίνηση και προκαλούν περαιτέρω βλάβες στο χόνδρο, λείανση του χόνδρου και ομαλοποίηση εκφυλισμένων επιφανειών. Με τη μέθοδο αυτή είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η μετάβαση στο τελικό στάδιο της νόσου, αλλά η αρθροσκόπηση δεν έχει καμία θέση στα τελικά στάδια, όταν δηλαδή έχουν καταστραφεί οι αρθρικές επιφάνειες. Στο τελικό στάδιο της πάθησης και εφ’όσον ο ασθενής δε βρίσκει ανακούφιση με τα συντηρητικά μέσα, συνιστούμε την επέμβαση αντικατάστασης της εκφυλισμένης άρθρωσης με τεχνητή, επέμβαση η οποία ονομάζεται ολική αρθροπλαστική.

Χειρουργική αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας ισχίου-γόνατος

Σήμερα η ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου γίνεται μέσα από πολύ μικρές τομές, καθιστώντας ταχύτερη τη μετεγχειρητική πορεία και ανάρρωση του ασθενούς, ενώ σχετικά με τον μετεγχειρητικό πόνο, οι σύγχρονες αναισθησιολογικές τεχνικές έχουν σχεδόν εξαλείψει τον πόνο. Έτσι η ομάδα μας εφαρμόζει τις τεχνικές AMIS και SuperPATH για το ισχίο, και MIK για το γόνατο.
(δείτε: ελάχιστα παρεμβατική αρθροπλαστική-AMIS, αρθροπλαστική SuperPATH)
Μετά την αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, ο ασθενής νοσηλεύεται για 1-2 ημέρες και επιστρέφει σταδιακά μέσα σε λίγες εβδομάδες σε απολύτως φυσιολογική κατάσταση. Ο πόνος εξαφανίζεται αμέσως μετά την επέμβαση, τόσο χαρακτηριστικά που οι ασθενείς αναφέρουν πως κοιμούνται χωρίς πόνο από το πρώτο κιόλας βράδυ μετά την επέμβαση. Μπορούν να βαδίσουν από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες, με ή χωρίς τη χρήση βακτηριών, γεγονός που τους επιτρέπει εντυπωσιακά γρήγορα να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, κάνοντας έτσι την ολική αρθροπλαστική ως την οριστική λύση του προβλήματος της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου, πατήστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Οστεοαρθρίτιδα γόνατος, πατήστε εδώ